"Cimitirul" de pe marginea drumului

865
Solemne și triste, stau mărturie pentru viețile curmate brusc, în accidentele de pe șoselele constănțene. Pe unii, crucile amplasate pe marginea drumurilor îi înfricoșează și consideră că ar trebui să se renunțe la acest obicei. Pentru alții, sunt cel mai bun avertisment pentru preîntâmpinarea altor tragedii. 


O cititoare a cotidianului "Cuget Liber", Cristina V., mămica unui băiețel de patru anișori, ne semnala săptămâna aceasta: "Am ieșit la plimbare zilele trecute cu băiețelul meu, iar în drumul nostru am întâlnit și două astfel de cruci. În naivitatea lui, m-a întrebat: «Mami, pentru oamenii aceștia nu a mai fost loc în cimitir?». Înțeleg durerea celor care și-au pierdut copii, nepoți sau frați în accidente, nevoia de a-i omagia, și nu vreau să-i ofensez, dar ce vom face, vom umple șoselele de cruci? Este macabru. Cum sunt aceste cruci un avertisment pentru șoferi, de vreme ce în aceeași zonă au loc accidente tragice la câțiva ani distanță?". 
Iar în ultimii ani, după cum se poate observa la o simplă plimbare prin Constanța, numărul acestor cruci a crescut, semn că și tragedii au fost destule. Pe bulevardul Aurel Vlaicu, de exemplu, în dreptul intersecției cu strada Dispensarului, două astfel de simboluri stau mărturie pentru stingerea din viață a două persoane, în accidente rutiere stupide, la diferență de doi ani. 
Pe 3 august 2010, o constănțeancă de 58 de ani era spulberată de un BMW în timp ce trecea strada, regulamentar, pe marcajul pietonal. După cum precizau polițiștii ulterior, șoferul responsabil avea peste 100 km/oră. Vara aceasta, în iunie, un motociclist de 23 de ani și-a pierdut viața în aceeași zonă. Potrivit oamenilor legii, tânărul, care rula cu viteză, odată ajuns în dreptul intersecției, nu a putut să evite impactul cu un Opel și a fost rănit grav. După câteva zile, s-a stins pe un pat de spital. Iar exemplele tragice pot continua… 


Tudorel Dogaru: "Martori muți ai viitoarelor tragedii" 


Polițiștii rutieri spun că, deși ridicarea acestor simboluri religioase pe marginea șoselelor este de ajutor, nu au darul de a-i "convinge" pe șoferi să conducă mai atent. 
"Ridicarea acestor cruci ține mai mult de tradiție, sunt mai degrabă un avertisment de natură religioasă. Dar, din păcate, șoferii nu reacționează. Nu reacționează ei la indicatoarele rutiere, de ce ar băga de seamă aceste cruci care marchează pierderi de vieți omenești. Nu, aceste cruci nu rezolvă problema, sunt mai degrabă martori muți ai tragediilor următoare. Ar putea fi avertismente, dar nu avem cultura necesară. Personal, consider că se impune luarea altor măsuri, pentru reducerea vitezei. Pentru că, inclusiv în eventualitatea producerii unui accident, dacă viteza este redusă, poate nu se soldează cu victime. Și, din păcate, avem aceleași zone unde au loc accidente tragice, soldate cu morți, pe fondul vitezei excesive, în special în extra-sezon", ne-a declarat comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful Biroului Accidente din cadrul Poliției Rutiere Constanța. 


Marchează locul unei morți năprasnice
Reprezentanții Bisericii au explicat rațiunile pentru care sunt ridicate aceste cruci în apropierea locului unde s-au petrecut accidente tragice. 
"În primul rând, crucea este simbolul Mântuitorului, simbolul religios care ne aduce aminte de Iisus. Iar aceste cruci de pe marginea drumurilor au aceeași semnificație precum cruciulița pe care o purtăm la gât sau cea pe care o ținem acasă, lângă icoană. Motivul pentru care se ridică respectivele cruci lângă șosele este de a marca locul unde a avut loc o moarte nefirească. Din aceeași rațiune, și în prezent, pe câmpurile românești mai pot fi văzute cruci mari din piatră în locurile unde s-au dus bătălii. Pe lângă faptul că, la mormânt, marchează locul unde se odihnește cineva, marchează și o moarte nefirească. Nu este un obicei doar al românilor, ci al popoarelor creștin ortodoxe. În Grecia, de exemplu, sunt bisericuțe în locul crucilor, unde trecătorii pot opri, intra și aprinde o lumânare", a declarat preotul Eugen Tănăsescu, din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. 
Mai mult, nu trebuie ignorat rolul lor preventiv, educativ. "În plus, reprezintă o modalitate de a li se atrage atenția participanților la trafic, că trebuie să respecte regulile de circulație, ca parte din conviețuirea într-o societate. Moartea poate fi un mijloc educativ. Tocmai de aceea, la slujbele de înmormântare sunt mai multe sfaturi pentru cei vii. Moartea nu trebuie percepută ca ceva îngrozitor, ci precum un aspect firesc, din care să se tragă învățăminte. De aceea, nimeni nu s-a gândit să le desființeze, pe lângă faptul că Biserica nu-și poate desființa simbolurile", a mai afirmat preotul Tănăsescu. 
În concluzie, atât reprezentantul Poliției Rutiere, cât și cel al Bisericii au fost de acord că pentru reducerea numărului crucilor de pe drumuri este nevoie de o schimbare a atitudinii șoferilor, de o conduită mai civilizată în trafic. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3922 secunde