Ce trebuie să știe constănțenii despre buletinele biometrice

692
1
Ce trebuie să știe constănțenii despre buletinele biometrice - fondcetrebuiebuletinebiometriced-1389376001.jpg

Articole de la același autor

Cărți de identitate electronice, cu cipuri, imagini faciale și amprentele deținătorilor - începând de anul acesta, românii vor avea posibilitatea să intre în posesia lor. Sau cel puțin așa se vehiculează. Precizări despre aceste buletine și când vor intra constănțenii în posesia lor ne-a oferit Dezideriu Dudaș, șeful Serviciului de Evidența Populației din cadrul Primăriei Constanța.  Legislația în domeniul eliberării cărților de identitate a fost modificată, anul trecut, prin Legea 235/2013, iar cea mai importantă noutate o constituie introducerea cărților de identitate biometrice sau electronice, cum mai sunt denumite. 
Constănțenii mai au de așteptat!
Deși se vehiculează că aceste cărți vor fi eliberate de serviciile de evidența populației începând cu 1 aprilie anul acesta, Dezideriu Dudaș, șeful Serviciului de Evidența Populației din cadrul Primăriei Constanța a subliniat, pentru "Cuget Liber": "Deocamdată, eliberarea acestor cărți de identitate va fi făcută doar în cadrul unui centru-pilot, res-pectiv la București, urmând ca ulterior să fie aplicat și în restul țării, inclusiv la Constanța". În prezent, nu se cunoaște data de la care vor putea constănțenii sau locuitorii din alte părți ale țării să dețină un astfel de buletin, căci mai sunt încă numeroase detalii ce trebuie puse la punct. Printre acestea se numără și dotarea cu aparatura specială pentru prelevarea amprentelor. Astfel de dispozitive sunt, în prezent, în dotarea serviciilor de eliberare a pașapoartelor, și deși s-a discutat inclusiv la centru despre folosirea lor, pentru început, ar însemna punerea pe drumuri a cetățenilor și supraaglomerarea serviciilor de eliberare a pașapoartelor. În ciuda detaliilor ce mai trebuie puse la punct, șeful serviciului constănțean consideră binevenită introducerea buletinului biometric. "Acest tip de carte de identitate contribuie la integrarea în sistemul deja existent la nivelul statelor europene. Având această carte de identitate, și controalele la graniță se fac mai ușor. Aceasta este evoluția normală a societății", a afirmat Dezideriu Dudaș. De asemenea, odată cu apariția acestor buletine, se informatizează și baza de date a Stării Civile, necesară pentru eficientizarea activității. 
Diferența față de buletinele normale
Constănțenii care vor dori să opteze pentru acest tip de buletin trebuie să știe că, dacă nu survin modificări în ceea ce privește starea civilă, la preschimbarea actului nu vor mai trebui să prezinte certificatul de naștere sau pe cel de căsătorie. "Este valabil doar pentru cei care vor dori cărți de identitate electronice și, de subliniat, vor trebui să vină cu actele de proprietate pentru imobil pentru dovedirea domiciliului", a arătat reprezentantul serviciului. O altă schimbare ce-i va diferenția pe deținătorii de cărți de identitate normale de cei cu buletine biometrice va fi valabilitatea actului: în primul caz, actele vor avea în continuare valabilitate de 7 - 10 ani, pe când actele electronice vor avea cinci ani valabilitate. Potrivit legislației, de la data la care se va demara eliberarea cărților de identitate biometrice, românii vor avea 18 luni la dispoziție pentru a obține un nou buletin, fie că este electronic sau nu. "Trebuie ca oamenii să vină în calendarul respectiv, care va fi anunțat. La fel s-a procedat și la preschimbarea anterioară, când toți cei care aveau buletine vechi au trebuit să vină să le schimbe. E drept, persoanele vârstnice au rămas cu modelele vechi și nu vom începe acum să aplicăm amenzi pentru cei care nu au venit în termen. Eu, cel puțin, nu am nicio rezervă să afirm că avem alte priorități, nu să aplicăm amenzi celor care nu-și preschimbă actele la timp", a subliniat Dezideriu Dudaș. 
De precizat că noile cărți de identitate vor avea dimensiunea permiselor auto și, pe lângă informații uzuale, vor conține: semnătura olografă a titularului, imaginea facială a acestuia și amprentele, date privind calitatea de asigurat la sănătate. 


Comentează știrea

Papu
12 ianuarie 2014
Buletin si Carnet sofer

Daca tot se fac astfel de buletine noi moderne ar fii bine ca pe dosul buletinului respectiv sa se imprime carnetul de sofer, bineanteles daca respectiva persoana e sofer.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0649 secunde