Ce nu știai despre depășirea limitei vitezei: "Haideți domnule, pentru 1 km mă amendați!"

24402
8
Ce nu știai despre depășirea limitei vitezei:

Articole de la același autor

Deși limita legală de viteză admisă în municipiul Constanța este de 50 de kilometri pe oră, șoferii constănțeni nu pot fi sancționați dacă circulă cu 59 kilometri pe oră. Conducătorii auto care au depășit limita de viteză pot fi trași la răspundere doar în condițiile în care au fost implicați într-un accident rutier.

Poate nu o singură dată ați auzit, de la cunoscuți, plângeri cum că au fost amendați pentru că au încălcat limita legală de viteză cu doar câțiva kilometri pe oră. Nimic mai fals! Nu există o prevedere le-gală conform căreia șoferii să fie amendați dacă au depășit limita maximă admisă cu 1-9 kilometri pe oră.

 

"Legea prevede sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, diferențiate în funcție de pragul de viteză atins. Primul prag de viteză sancționat de Codul Rutier este depășirea cu 10 - 20 km/h a limitei maxime de viteză. Spre exemplu, o viteză de 59 km/h în oraș nu are sancțiune contravențională", precizează șeful Serviciului Rutier Constanța, Ciprian Sobaru.



Poți fii tras la răspundere în cazul unui accident


Singura situație în care un conducător auto poate fi tras la răspundere pentru că a depășit limita legală admisă cu câțiva kilometri la oră este atunci când acesta este implicat într-un accident rutier. "În cazul unui accident rutier poate fi considerată o încălcare a prevederilor legale și o cauză concurentă în producerea aces-tuia. Dacă ești implicat într-un accident de circulație și în urma expertizei rezultă că ai depășit cu câțiva, până în 9 kilometri, viteza legală, poți fii tras la răspundere pentru culpă comună. Spre exem-plu, lovești un pieton care traversa prin loc nepermis. Dacă din expertiză rezultă că aveai 59 kilometri pe oră într-un loc în care limita este de 50, poate fi culpă comună", spune polițistul.



"Haideți, dom’le, aveam 61, de ce mă amendați?"


Mulți șoferi consideră că, dacă pentru depășirea limitei de viteză cu 1-9 kilometri față de limita legală admisă nu există amendă, calculul se face de la 60 kilometri pe oră. Lucru total greșit, spun rutieriștii, care avertizează că șoferii prinși circulând cu astfel de viteze vor fi sancționați.

"Mai sunt anumiți șoferi care nu înțeleg de ce sunt amendați atunci când au fost prinși circulând, de exemplu, cu 61 kilometri pe oră. Există conducători auto care au un comportament de parcă nu ar fi făcut nimic. Încep cu haideți, domnule, aveam și eu 61 kilometri pe oră, pentru un kilometru în plus mă amendați? Însă trebuie să fie foarte clar faptul că limita legală de viteză în oraș este de 50 kilometri pe oră, iar faptul că nu există în legislație o amendă pentru cei care depășesc cu 1-9 kilometri pe oră limita, asta nu înseamnă că cei prinși circulând cu peste 60 kilometri pe oră nu vor fi sancționați. Mulți șoferi fac calculul de la 60 kilometri pe oră, lucru total greșit. Calculul se face de la 50 kilometri pe oră", afirmă Ciprian Sobaru.

Depășești limita, rămâi fără permis

Depășirea vitezei legale cu 10-20 km/h se pedepsește, conform Codului Rutier, cu două puncte de penalizare și o amendă de 160 sau 240 de lei. Dacă șoferul depășește viteza legală cu 20-30 km/h, poate primi trei puncte de penalizare și o amendă de 320-400 de lei. Pentru depășirea cu 30-40 km/h a vitezei se aplică patru puncte de penalizare și o amendă de 480-640 de lei. Șase puncte de penalizare li se aplică celor care depășesc viteza legal stabilită cu 40-50 km/h. În fine, cei care depășesc viteza legală cu peste 50 km/h pot fi sancționați cu suspendarea dreptului de a conduce autoturisme timp de 90 de zile și o amendă de 1.600 de lei. 


Comentează știrea

mr.Done
8 octombrie 2013
???

Depășirea vitezei legale cu 10-20 km/h se pedepsește, conform Codului Rutier, cu două puncte de penalizare și o amendă de 160 sau 240 de lei si ai uitat sa mai scrii - sau cu avertisment.

FONDURI UE
8 octombrie 2013
FONDURI UE

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro

Jack
8 octombrie 2013
Avertisment

Domnilor generali de la rutiera, mereu va faceti ca ploua cand trebuie sa dati si avertismente!!! De ce???? Sa va faceti planul la amenzi !!!

Cr7
8 octombrie 2013
Mr.Done

Pt.11-20 km in plus se dau 2 puncte penalizare si 160 lei amenda/ in 48 h doar 80 de lei,sau avertisment plus doua puncte de penalizare..

Răspuns la: ???
Adăugat de : mr.Done, 8 octombrie 2013
Depășirea vitezei legale cu 10-20 km/h se pedepsește, conform Codului Rutier, cu două puncte de penalizare și o amendă de 160 sau 240 de lei si...
FONDURI EUROPENE
8 octombrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati: cultivareaciupercilor. ro

FONDURI EUROPENE
8 octombrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe: crestereaprepelitelor. ro

Mihai
8 octombrie 2013
Autoarei

"Poți FII tras la răspundere în cazul unui accident". Mama, ce mai chinui limba romana...

Dorin
2 octombrie 2014
Analfabet autor!

Dacă tot lucrezi în presa scrisă, nu mai asasina Limba română.. Du-te în școală din nou și învață ceva de acolo.. "Fii"? Penibil!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3154 secunde