Ce misiuni execută piloții elicopterului Puma

397

Articole de la același autor

După aderarea la NATO, România s-a angajat la îndeplinirea unui amplu set de măsuri, în vederea integrării depline în structurile nord-atlantice. Un aspect important al regândirii și redimensionării Forțelor Navale Române, în acest context, a fost intrarea în serviciu a fregatelor tip 22, Regele Ferdinand și Regina Maria, orientare ce a generat achiziționarea elicopterelor navale și apariția Serviciului Aviație în cadrul Marinei. 
Componenta aeriană a Forțelor Navale a apărut în anul 2005, prin înființarea Centrului de conducere a aviației și "recrutarea" primilor marinari (absolvenți ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân"), pentru a deveni piloți de elicoptere. 
Prima apuntare cu un elicopter Puma pe puntea fregatei Regele Ferdinand a fost realizată, în luna iunie 2005, chiar de către șeful Centrului de conducere a aviației din Statul Major al Forțelor Navale, comandorul Tudorel Duță. A fost o mare provocare și un moment istoric, iar atunci comandorul a pri-mit misiunea de a coordona activi-tățile de implementare a componentei aeriene în Forțele Navale, cu toate implicațiile: achiziționarea elicopterelor, pregătirea personalului recrutat din ofițeri și maiștri militari de marină în specialitățile de aviație, realizarea și certificarea procedurilor de operare, infrastructura necesară, criteriile și măsurile de securitate și altele. 
Primii ofițeri de marină, care au devenit piloți ai elicopterelor IAR 330 Puma Naval, și-au primit "aripile" după parcurgerea unui program de pregătire la Școala de Aplicație a Forțelor Aeriene, în anul 2006, iar prima misiune executată într-un teatru de operații pe mare de un echipaj alcătuit, în totalitate, numai din piloți și tehnicieni de zbor marinari a avut loc în anul 2013. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 Martie 2014
Stire din Eveniment : USS Truxtun a părăsit Marea Neagră
Pagina a fost generata in 0.7753 secunde