Ce este permisul internațional de conducere și de ce îți poate fi util

3800
Ce este permisul internațional de conducere și de ce îți poate fi util - permise-1409690552.jpg

Articole de la același autor

Permisul internațional de conducere îți poate fi extrem de util atunci când pleci cu mașina în străinătate, mai ales în condițiile în care majoritatea românilor aleg să-și petreacă concediile în străinătate. Din această cauză, permisul internațional te scapă de belele și de dificultăți, mai ales dacă vei călători în țări din afara spațiului comunitar european.

Permisul de conducere este valabil în străinătate doar trei luni, după care va trebui să dai examen auto în țara respectivă pentru a mai putea conduce. Aici intervine permisul internațional de conducere, care poate fi obținut relativ ușor și care te poate scăpa de polițiștii sceptici care te trag pe dreapta și nu știu cum arată un permis românesc.

Tradus în șapte limbi

Permisul internațional de conducere este o traducere legalizată a permisului național, în șapte limbi de circulație internațională, care asigură deplina legitimitate pentru a circula în orice țară sau stat. Altfel, șoferii pot fi obligați de polițiști să caute un traducător autorizat și să traducă permisul de conducere, contra unei taxe considerabile.

"Automobil Clubul Român eliberează aceste permise cetățenilor români domiciliați pe teritoriul României, posesori de permis de conducere național și care se deplasează în străinătate cu autovehicule proprietate personală, precum și șoferilor profesioniști. Cetățenilor străini li se pot elibera asemenea permise numai dacă sunt rezidenți sau au domiciliul în România și dacă posedă permisul de conducere românesc. Valabilitatea PIC-ului este de un an de la data eliberării", explică reprezen-tanții ACR.

Mare atenție!

În România, permisul internațional de conducere este eliberat exclusiv de filialele Automobil Clubul Român. De exemplu, în Grecia, Egipt, Spania, Croația, SUA și Canada, permisul românesc de conducere este valabil pe o perioadă limitată de la intrarea în țară. În alte state, cum ar fi Japonia sau Emiratele Arabe, șoferii nu pot conduce o mașină decât dacă au permis internațional de conducere.

Un alt motiv pentru care este indicat permisul internațional de conducere este și intenția de a închiria o mașină. Majoritatea firmelor de închirieri auto solicită prezentarea unui permis internațional. De asemenea, și persoanele care se angajează în străinătate ca șoferi de TIR sau de auto sunt nevoiți să aibă un asemenea tip de permis.

Pentru eliberarea Permisului Internațional de Conducere sunt necesare permisul de conducere național și o copie a acestuia, două fotografii tip pașaport (3 cm x 4 cm) și taxa aferentă acestuia, care ajunge undeva la 600 lei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5383 secunde