Jurnalistul Marius Fătu, reținut de procurori / Vezi ce acuzații i se aduc

2923
Jurnalistul Marius Fătu, reținut de procurori / Vezi ce acuzații i se aduc - mariusfatucopy-1329418218.jpg

Realizatorul TV Marius Fătu a fost reținut, ieri după-amiază, de procurorii constănțeni. Anchetatorii au găsit un adevărat arsenal pentru falsificat bani și acte, într-un spațiu închiriat de fostul jurnalist.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța l-au reținut, ieri după-amiază, pe fostul realizator TV Marius Teodor Fătu. Ordonanța de reținere este pentru 24 de ore, iar bărbatul este cercetat pentru opt infracțiuni: falsificare de monede sau alte valori, deținerea lor în vederea punerii în circulație, falsificarea de valori străine, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, falsificare de instrumente de plată electronică, deținere de instrumente pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit anchetatorilor, marți, 14 februarie, Marius Fătu a fost surprins la Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, împreună cu alți învinuiți, în momentul în care intenționa să treacă granița cu suma de 62.700 euro, în bancnote de 50, 100 și 500 de euro.
"Plana suspiciunea că bancno-tele erau falsificate, astfel că, în zilele de 14 și 15 februarie, au fost realizate percheziții la un spațiu închiriat de inculpat și la adresa unuia dintre învinuiți", au precizat procurorii.

Arsenal de falsificat bani
Perchezițiile au scos la iveală echipamente moderne folosite la falsificarea de bani și alte valori. Este vorba de o mașină tipogra-fică, un aparat de gravat cu laser, unități hard și software; totodată, au fost descoperiți și su-porți pentru modele de bancnote românești și euro, inscripționate cu însemnele de la bancnota de 50 de euro, dar și hârtie, folii de plastic specifice bancnotelor și 1.000 de elemente de siguranță, importate din China. Au mai fost găsite și cutii cu tuș și cerneluri tipografice speciale. Valoarea echipamentelor se ridică la peste 200.000 de euro, polițiștii afir-mând că sunt performante și că, dacă bancnotele falsificate ar fi ajuns pe piață, ar fi imitat foarte bine originalele.
Drept dovadă că utilajele au fost încercate, în imediata apropiere au fost găsite mostre, care dovedeau reproducerea fidelă a elementelor de siguranță. Mai mult, anchetatorii susțin că utilajele au fost folosite și la falsi-ficarea de acte de identitate, certificate de căsătorie, permise de conducere și alte tipuri de acte. Se bănuiește, de asemenea, că au fost falsificate și carduri ban-care, căci au fost găsite câteva exemplare care par a fi contrafăcute.
Polițiștii de la Brigada de Com-batere a Criminalității Organizate și procurorii care anchetează ca-zul au arătat că fostul realizator TV s-a asociat cu patru persoa-ne, în perioada ianuarie - februarie 2012, în scopul falsificării de acte și monede. Dintre ceilalți patru suspecți, unul este cetățean albanez, iar doi sunt cunoscuți cu antecedente penale pentru fals de monedă și înșelăciune. Până în prezent, doar fostul jurnalist a fost reținut.

Propunere de arestare preventivă
Procurorii au adăugat că urmează să fie formulată propu-nerea de arestare preventivă pe numele lui Marius Fătu, ce va fi trimisă spre soluționare Tribunalului Constanța. Pentru infracțiunile de care este acuzat, cea mai mare pedeapsă este de 12 ani de închisoare și interzicerea unor drepturi.
Deși exista, inițial, suspiciunea că cei 62.700 de euro găsiți asupra fostului jurnalist, atunci când se pregătea să iasă din țară, ar fi fost falsificați, anchetatorii spun că bănuielile nu se confirmă. În schimb, polițiștii îl cercetează pentru că nu i-a declarat la ieșirea din țară. Pe de altă parte, ei vor continua cercetările pentru a stabili dacă suspecții au pus în circulație vreo mostră, dar și de unde au avut banii pentru achiziționarea echipamentelor performante.

Un nou ziar, folosit drept paravan?
Menționăm că jurnalistul Marius Fătu a realizat, în urmă cu câțiva ani, emisiunea "Portret cu cătușe", difuzată la TV Neptun, care prezenta cazuri de infracționalitate din județul Constanța. Mai mult, în 2011, în cercurile mass-media se zvonise că acesta se pregătea intens pentru a scoate pe piață o nouă publicație media, ce se anunța incisivă. Pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook, jurnalistul a postat chiar și mai multe poze cu echipamentele și sediul închiriat în acest sens. Anchetatorii nu au confirmat, însă, dacă respectiva publicație ar fi urmat să fie folosită drept paravan pentru operațiuni ilegale.
De asemenea, menționăm că numele fostului jurnalist figurează pe lista sponsorilor PSD Constanța, în 2009, cu o donație de 60.000 de lei către organizația condusă de primarul Radu Mazăre.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 17 Februarie 2012
Stire din Eveniment : Amicul i-a furat laptopul din casă
Pagina a fost generata in 1.6584 secunde