CÂT VALOREAZĂ VIAȚA UNUI POMPIER? Pompierii vor avea asigurări de viață. Legea a fost adoptată "din greșeală", dar au blocat-o senatorii. "Nu e o prioritate. Mai vedem la toamnă"

14037
1
CÂT VALOREAZĂ VIAȚA UNUI POMPIER? Pompierii vor avea asigurări de viață. Legea a fost adoptată
Proiectul de lege privind organizarea si funcționarea corpului pompierilor militari și a protecției civile a fost adoptat tacit de către Camera Deputaților, fiind depășit termenul legal pentru dezbatere și vot în plen. Asta deși proiectul este inexact și prezintă multe necorelări cu Ministerul de Interne, ce ar putea pune în pericol inclusiv buna funcționare a inspectoratelor pentru situații de urgență din țară. Din fericire, camera decizională în acest caz este Senatul, proiectul adoptat de deputați primind deja avize negative de la toate comisiile senatoriale sesizate. 


Inițiatorul proiectului, deputatul liberal Victor Paul Dobre a declarat, pentru Cuget Liber, că a fost "o greșeală" adoptarea legii în această formă, însă, la Senat, aceasta va suferi "modificări majore".

"Am convenit cu doamna ministru de Interne, cu IGSU, cu subsecretarul de stat Raed Arafat că trebuie aduse unele îmbunătățiri proiectului. Cei de la MAI vor formula un punct de vedere astfel încât să existe o corelare. A existat o discuție la Senat astfel încât să așteptăm să avem toate punctele de vedere. Așa că până în toamnă nu se va întâmpla nimic cu această lege. Mai ales că ea nu este o prioritate pentru Legislativ. Vom discuta atunci toate aspectele. Cert este însă că legea va suferi modificări în ceea ce privește funcționarea, structurile de conducere etc.", ne-a declarat deputatul Victor Paul Dobre.

În ceea ce privește prevederile actuale, adoptate de Camera Deputaților, referitoare la asigurările de viață sau salarizare, inițiatorul a declarat că "speră" ca acestea să fie păstrate în lege de senatori.

Amintim câteva prevederi din Legea privind organizarea si funcționarea corpului pompierilor militari și a protecției civile:

Art.29, alin.2 – pompierii militari care, din motive de îmbolnăvire, accidente sau alte asemenea evenimente, survenite pe timpul, din cauza ori în legătură cu serviciul, nu își mai pot îndeplini atribuțiile și sunt trecuți într-o altă funcție își păstrează solda și celelalte drepturi bănești avute anterior, dacp drepturile cuvenite pentru noua funcție sunt mai mici.

ART. 32 – (1) Pompierilor militari li se asigură, gratuit, echipamentul de protecție adecvat misiunilor specifice pe care le

îndeplinesc, iar în cazul în care li s-a degradat sau li s-a distrus, ca urmare a îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, îmbrăcămintea,

încălțămintea ori alte bunuri personale, au dreptul la despăgubiri corespunzătoare, acordate de Ministerul Afacerilor Interne.

(2) Pompierilor militari care desfășoară activități de lucru în ture sau se află în serviciu cu durata de 24 ore, li se asigură hrănirea în natură la plafonul caloric al normelor la care au dreptul, sau contravaloarea acesteia

(3) Personalul care participă la misiuni, exerciții, a căror durată depășește 4 ore, i se asigură gratuit un supliment de hrană în

echivalentul a 2000 calorii/zi, precum și apă minerală sau ceai cald, în funcție de anotimp, în limita a 2 litri/om/zi, pentru fiecare zi de misiune(intervenție). Metodologia de acordare a suplimentului, precum și tipurile de misiuni pentru care se acordă se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal

(4) Pompierii militari sunt asigurați din fondurile instituției, la o societate de asigurări pentru caz de boală profesională, accident ori deces produs în timpul sau din cauza îndeplinirii atribuțiilor de serviciu.

Art.33 – pompierii miliari cu o vechime continuă în instituție de 30 de ani beneficiază, la data trecerii în rezervă pentru alte motive neimputabile, de o indemnizație egală cu 10 solde/salarii lunare brute, care se impozitează potrivit legii.

Art.34 – pompierii militari cu o vechime în instituție de minimum 10 ani pot obțin, la ieșirea din serviciu, un brevet de pompier specialist, eliberat la cerere de către inspectorul general.

ART 42 – În cazurile de invaliditate sau de deces produse prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul și din cauza serviciului, soțul sau copiii pompierilor militari beneficiază de posibilitatea încadrării directe în structuri ale pompierilor militari, corespunzător pregătirii acestora, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.


Textul integral al proiectului de lege, așa cum a fost adoptat el de Camera Deputaților, îl puteți consulta AICI!



Comentează știrea

Dragnea
7 iunie 2017
La muncă nu la întins mâna !!!

LA muncă nu la întins mâna, păi cum vor pompierii să fie asigurați așa vor toți angajații din românia, dacă vor o asigurare suplimentară să meargă la firmele de asigurări să își facă asigurare de viață, până la urmă pentru ăsta sunteți plătiți, fiecare meserie are riscurile ei pe care ni le asumăm, nouă la privat cine ne plătește asigurarea de viață în caz de accident, deces sau invaliditate ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6007 secunde