Cât timp poți circula cu o mașină fără să o înmatriculezi pe numele tău

55749
6
Cât timp poți circula cu o mașină fără să o înmatriculezi pe numele tău - fondinmatriculari2-1376413637.jpg

Articole de la același autor

Procedura vânzării și înmatriculării unei mașini este una extrem de complicată. Dacă alegi să faci contractul de vânzare-cumpărare, însă nu înmatriculezi mașina în 30 de zile și ești descoperit, polițiștii îți pot imobiliza autoturismul. De asemenea, cel care vinde mașina are un dezavantaj - primește amenzile în continuare, deși are contract de vânzare-cumpărare. 

"Până acum câțiva ani, în certificatul de înmatriculare exista o rubrică în care trebuia să specifici dacă autovehiculul este înstrăinat, către cine anume și la ce dată. Acum nu mai există această rubrică, așa că nu putem vedea cu exactitate. În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidențele autorităților competente simultan cu menționarea încetării calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Noul proprietar are obligația de a înmatricula autovehiculul în 30 de zile de la data încheierii facturii de vânzare-cumpărare. Altfel, dacă ești oprit în trafic ți se va reține certificatul de înmatriculare și vei primi o amendă de 480 - 640 de lei. În plus, doar persoana înscrisă în certificatul de înmatriculare poate să îl ia înapoi", afirmă Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Rutier Constanța.

Polițiștii îți pot imobiliza mașina

Dacă ești oprit în trafic poți avea surpriza ca polițiștii să îți ceară, pe lângă certificatul de înmatriculare, și documentele de proveniență ale mașinii, respectiv factura de vânzare-cumpărare, pentru că, din moment de proprietarul mașinii nu coincide cu cel care se află la volan, autovehiculul poate fi furat.

"În momentul în care ești oprit în trafic ești întrebat de documentele de proveniență ale autovehiculului, ca nu cumva să fie furată. Dacă șoferul nu coincide cu persoana din certificatul de înmatriculare, polițiștii pot imobiliza mașina și nu o vor returna decât dacă se dovedește proveniența acestora. De asemenea, polițiștii te pot conduce la sediu pentru continuarea cercetărilor, până se prezintă proprietarul din certificatul de înmatriculare pentru confirmare", precizează polițistul.

Amenzi în lipsă. Cine le primește?

În prezent, dacă nu ai rovinieta și ești prins, amenda o vei primi acasă, indiferent dacă cel care a circulat cu mașina este proprietarul sau nu.

"Până acum câțiva ani se dădeau multe amenzi în lipsă, inclusiv pentru viteză, proprietarului autovehiculului. De când s-au introdus punctele de penalizare, însă, amenzile nu se mai aplică în lipsa proprietarului. În momentul de față, dacă ți se dă o amendă în lipsă, proprietarul autovehiculului va primi acasă o notificare prin care i se solicită datele șoferului de la momentul respectiv. În schimb, nu aceeași situație se întâmplă în cazul rovinietei, unde proprietarul primește amenda acasă", spune șeful Serviciului Rutier Constanța.

Cum se procedează dacă sunt implicat într-un accident

"Se poate întâmpla să fii implicat într-un accident rutier și să nu te prezinți la Poliție. În acest caz, polițiștii vor merge la domiciliul persoanei înscrise în certificatul de înmatriculare, iar acesta poate justifica, printr-o factură, despre faptul că a vândut autovehiculul. Astfel, polițiștii vor ști că persoana care a fost implicată în accident este alta decât proprietarul din documente", afirmă Ciprian Sobaru.

Ce se întâmplă dacă înmatriculez mașina peste un an

Termenul legal de înmatriculare al unei mașini este de 30 de zile de la data încheierii facturii de vânzare-cumpărare, însă chiar dacă depășești această dată, nu vei fi penalizat în nici un fel.

"Chiar dacă înmatriculezi autovehiculul în trei luni sau șase nu ești sancționat, însă întârzierea înmatriculării este în defavoarea vânzătorului. Termenul de 30 de zile este pentru actualizarea bazei de date în cel mai scurt timp posibil și pentru asumarea răspunderii de către noul proprietar", spune comisarul șef Marin Dincu, șeful compartimentului Înmatriculări Auto din cadrul Serviciului Permise și Înmatriculări Auto Constanța.

Ce fac cu asigurarea obligatorie?

În momentul în care înmatriculezi un autovehicul pe numele tău trebuie să notifici societatea de asigurare, doar în cazul în care dorești să schimbi numerele.

"Polița de asigurare se face pe numerele de înmatriculare și pe seria de șasiu. Dacă nu schimbi niciunul dintre acestea poți circula cu asigurarea obligatorie a vechiului proprietar până când aceasta expiră, deoarece polița asigură mașina, indiferent de cine este proprietarul", spune Ciprian Sobaru.

Comentează știrea

Marilena D.
28 august 2013
Fals!!!!

TOTAL FALS!! Nu induceti lumea in eroare cu asemenea articole. Recomand autorului articolului sa citeasca legea asigurarilor inainte de a scrie asemenea aberatii. La inmatricularea unei masini ESTE OBLIGATORIU ca polita sa fie trecuta pe numele cumparatorului, asigurarea pe vechiul proprietar are valabilitate doar pana expira contractul de vanzare-cumparare, respectiv 30 de zile. Si asigurarea se face pe CNP si serie de sasiu, nicidecum pe numarul masinii.

Jep
22 decembrie 2021
Jep

Hi, this is Julia. I am sending you my intimate photos as I promised. https://tinyurl.com/yy2lyhpn

num9284675tetcher
24 ianuarie 2022
nam9284675krya

mns9284675ngkyt b6e7Rwl oN08 WZdWJky

Ideori
10 mai 2022
Ideori

We have prepared a special offer for you. Take your 500$ https://tinyurl.com/yymc5hbq

num757529krya
23 mai 2022
num757529krya

mns757529errtbh j49BjPF 1IBG 81BETpf

nam757529krya
25 mai 2022
nam757529flebno

mns757529ngkyt 1lva4Gn nMiM rTngttP

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 14 August 2013
Stire din Eveniment : Șoferi, atenție la RADARE!
Pagina a fost generata in 0.5252 secunde