Cât de mult afectează copiii certurile și violența în familie

2730
2
Cât de mult afectează copiii certurile și violența în familie - catdemultafecteazacopiii1-1409934956.jpg

Articole de la același autor

Anual, mii de copii cad victime ale violenței. În județul Constanța, numeroase cazuri sunt de neglijare, urmate de abuz emoțional, fizic și sexual. Acestea sunt însă numai o mică parte din cazurile de violență, cele mai multe nefiind niciodată raportate.

Datele UNICEF arată că, atunci când un copil face ceva greșit, prima reacție a mai mult de jumătate din părinți este de a ridica vocea, iar 11 la sută dintre părinți pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr. Chiar și profesioniștii care lucrează cu familiile și ar trebui să protejeze copiii sunt influențați de această normă socială: o evaluare a UNICEF a arătat că doar 54 la sută din cazurile de violență au fost evaluate corect de către asistenții sociali chiar dacă ei au fost pregătiți în acest sens.

La finele anului 2013, Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului avea înregistrate aproape 1.500 de abuzuri, exploatare și neglijență. "Cele mai multe sunt situații în care copiii sunt neglijați - 1.261, dar sunt foarte numeroase și cazurile de copii abuzați emoțional, fizic și sexual, precum și cei exploatați pentru comitere de infracțiuni sau puși să muncească", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța, Roxana Onea.

Ce efecte are violența asupra copiilor

Psihologii susțin că, din păcate, copiii care asistă la scene de violență în familie sunt afectați pentru tot restul vieții. Mai mult decât atât, dacă ei nu primesc consiliere psi-hologică, riscă să devină la rândul lor agresivi la maturitate.

"Scenele de violență dintre părinți sunt extrem de dăunătoare pentru copii, ele creând premiza unui comportament disfuncțional la maturitate. De cele mai multe ori, acest copil va recurge la măsuri drastice care îi vor pune viața în pericol, va intra în anturaje negative, singurul loc unde va găsi aceleași experiențe ca cele pe care le trăiește personal. Acesta este mediul în care copilul regăsește problemele cu care se confruntă, drept pentru care nu poate conștientiza pericolele și devalorizarea proprie", explică psihologul Cristina Gemănaru.

Cine vrea să prevină abuzurile

Pentru a trage un semnal de alarmă, dar și pentru a lupta împotriva acestui fenomen al violenței în familie, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a semnat un acord cu UNICEF România, intitulat "Stop violenței împotriva copiilor".

"Violența este un fenomen complex, care lasă urme adânci asupra copiilor. Este important să lucrăm împreună atât în ceea ce privește prevenirea acestui fenomen prin pregătirea profesioniștilor de la nivel local - asistenți sociali, asistentele medicale comunitare, cât și în ceea ce privește conștientizarea de către părinți a efectelor violenței asupra copiilor", a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

Scopul campaniei este de a crește nivelul de informare și conștientizare a publicului cu privire la formele de violență împotriva copiilor, în special a abuzului verbal, și de a sprijini părinții și familiile să adopte metode de disciplinare pozitive. La nivel național, o campanie media va conștientiza persoanele în ceea ce privește efectele negative ale abuzului verbal, care este una dintre cele mai obișnuite forme de violență și cea mai puțin recunoscută ca formă a violenței împotriva copiilor.

Comentează știrea

Gabi
7 septembrie 2014
Locuri de Munca Alternative!!

Oferim seriozitate maxima! Incheiati pe loc contract legal! S-au acordat deja primele castiguri! Oamenii sunt foarte multumiti! Avem dovada castigurilor! NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati 300 de dolari lunar, lucrand 3 ore pe zi ca operator online! Detalii va oferim dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

10x20m Event Tent For Sale
15 martie 2015
10x20m Event Tent For Sale

We are confident in the strong foundations we have built in our personalised customer service and quality products that it sets us apart from competitors. 10x20m Event Tent For Sale http://www.eventtentsforsales.com/10x20m-event-tent-sale.html

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Septembrie 2014
Stire din Sănătate : Cât de periculoasă e febra la copii
Sâmbătă, 30 August 2014
Stire din Cetățenești : "Copilul mă șantajează cu durerea!"
Sâmbătă, 23 August 2014
Stire din Life and Style : Așa prepari un smoothie pentru copii
Pagina a fost generata in 0.6013 secunde