"Caracatiță" internațională! Cum se făceau milioane de euro din țigări de contrabandă

674
1
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au coordonat una dintre cele mai mari operațiuni de destructurare a unui grup infracțional organizat, specializat în contrabandă cu țigări atât în România, cât și în alte țări. Nu mai puțin de 38 de percheziții domiciliare au avut loc în Constanța și în alte cinci județe din țară. Descinderi au avut loc și în Spania, peste 50 de percheziții vizând membri ai grupării, cetățeni români, bulgari și spanioli, implicați în vânzarea de țigări de contrabandă. 


Sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în perioada decembrie 2015-2017, s-a realizat documentarea activităților infracționale desfășurate. În perioada monitorizării activității infracționale, polițiștii de frontieră au descoperit și reținut în vederea confiscării peste 414.000 pachete cu țigări marca Marble provenite din contrabandă, în valoare de aproximativ un milion de euro. 


Grupul infracțional era format din cetățeni români, ajutați de bulgari și de alți români rezidenți în Spania. Aceștia procurau țigări de contrabandă de pe teritoriul Bulgariei, le transportau cu diferite mijloace auto, conduse de români ori străini, și le transportau pe teritoriul Spaniei, unde le depozitau și le comercializau pe piața neagră. În interesul anchetei, sunt citate pentru audieri persoanele implicate în activitatea de contrabandă cu țigări, atât la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, cât și la sediul Gărzii de Coastă. 


Ieri, Judecătoria Constanța a emis 38 de mandate, în baza cărora au fost făcute zeci de percheziții pentru descoperirea țigărilor provenite din contrabandă, a documentelor de transport falsificate și a sumelor de bani provenite din "afacere". Concomitent cu desfășurarea activităților de urmărire penală de către polițiștii români, autoritățile spaniole au făcut 51 de percheziții pe teritoriul Spaniei, în același dosar. 


Grupul a fost monitorizat timp de aproape trei ani, efectuându-se schimburi de informații cu autoritățile din Bulgaria și Spania, ocazie cu care reprezentanții celor două state au precizat că au identificat și pe teritoriul lor astfel de moduri de operare pentru transportul țigărilor de contrabandă. Anul trecut, polițiștii de frontieră dețineau informații cu privire la faptul că un autocamion cu numere de Bulgaria era folosit pentru transportul unei importante cantități de țigări de contrabandă, ascunse în role de hârtie, cu destinația Slovacia. 


În baza mandatelor eliberate de Judecătoria Constanța, au fost efectuate două percheziții, mijlocul de transport fiind găsit abandonat de șoferul bulgar. Pe numele acestuia, magistrații constănțeni au emis un mandat de arestare european în lipsă. 


Pentru anihilarea grupului infracțional, autoritățile române au colaborat cu Oficiul European de Luptă AntiFraudă, Guardia Civil din Spania, Poliția Națională Bulgară, SELEC și agentiile britanice HMRC (Vama Britanică) și NCA (UK National Crime Agency).


Comentează știrea

Asteptam raspuns
29 martie 2017
SRI si serviciile trebuiesc desfiintate

Acest lucru nu e un succes asa cum ni se prezinta. Din contra, e un insucces. De ce? Pai de 27 ani se vand tigari intr-o veselie pe peste tot in tara. La comune si sate au o retea contrabandistii mai bine organizata decat hipermarketurile. La orice ora oricine gaseste tigari de contrabanda. Numai Sri si serviciile nu stiu asta de 27 ani. Au prins un traseu, un piciorus al unei caracatite uriase, din care probabil multi mananca de 27 ani. Nr angajatilor din servicii s-a triplat de la revolutie. De la 13.000 la 30.000 aprox. Nr asemanator cu cel din SUA. Rezultate in schimb: canci. Tigarile se vand in continuu, droguri se vand, prostitutie si proxenetism este, trafic de carne vie este, coruptie este la un nivel de neinchipuit, asa ca sa ne raspunda SRI cum isi justifica activitatea, cum justifica nr imens de angajati, cum justifica decaderea si dezastrul tarii ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6429 secunde