Când și cum vom scăpa de mașinile cu numere de Bulgaria?

3045
7
Când și cum vom scăpa de mașinile cu numere de Bulgaria? - masinabulgaria13-1357313370.jpg

Articole de la același autor

Mașinile bulgărești reprezintă o problemă din ce în ce mai mare la nivelul județului Constanța. Numărul accidentelor rutiere comise de șoferii care conduceau autovehicule înmatriculate în alte state a crescut semnificativ în anul 2012, comparativ cu 2011. Conform polițiștilor, în Constanța există peste 10.000 de mașini cu numere de Bulgaria. 

Mașini radiate și asigurări expirate

Cele mai multe nereguli au fost comise de cei care se aflau la volanul unor mașini cu numere bulgărești, urmați de șoferii care se aflau la bordul unor autoturisme din Italia și Spania, potrivit unei statistici a Poliției Rutiere. De multe ori, autorii accidentelor în care sunt implicate autoturisme înmatriculate în străinătate sunt greu de găsit dacă fug de la locul accidentului. Mai ales în cazul autoturismelor cu numere bulgărești, situația juridică a acestora este adesea neclară.

Un român nu poate înmatricula o mașină în Bulgaria direct pe numele lui decât dacă are domiciliul acolo, așa încât apelează la un tertip juridic. Astfel, o trece pe numele unui bulgar ori a unei firme din Ruse sau Sofia, care apoi permit românului să revină cu mașina în țară pe baza unei procure notariale. Numai că, de multe ori, ca să nu plătească ei impozitele, bulgarii radiază autotu-rismul după ce încheie tranzacția cu românul, care oficial conduce din acel moment o mașină neînmatriculată.

În alte situații, pentru că polițiștii români nu au acces instant la bazele de date din Bulgaria, șoferii folosesc polițe de asigurare false sau expirate, pentru a nu mai scoate bani din buzunar cu așa ceva.

Procese lungi și anevoioase

Acest lucru  a dat naștere la două situații grave. Mașinile înmatriculate în Bulgaria au generat, anul trecut, cu 30% mai multe dosare de daune decât în 2011, urmate de autoturismele cu numere italiene, spaniole și germane. Numai că victimele care au ghinionul să fie lovite de astfel de autoturisme rămân fără des-păgubiri pentru că nu există un asigurator care să plătească. Asta înseamnă că trebuie să fie despăgubit de șofer, dar acest lucru înseamnă un proces în instanță lung și anevoios.

Iar în cazul accidentelor rutiere cu victime în care autorul fuge de la locul faptei lucrurile sunt și mai complicate. Polițiștii rutieri dețin o bază de date cu autoturismele înmatriculate în alte state care circulă în țara noastră, dar sunt trecute doar acelea care au fost oprite în trafic în diferite situații. Dacă nu, șoferul nu poate fi descoperit prea ușor.

Mai mult, polițiștii constănțeni au avut situații în care le-au solicitat omologilor bulgari date despre vehicule implicate în accidente, iar aceștia au răspuns abia după cinci luni, iar atunci au transmis că autoturismul era radiat de mult din Bulgaria.

Bulgarii nu mai plătesc asigurările

Majoritatea șoferilor care își cumpără mașini bulgărești o fac pentru că vor să fie "șmecheri" și să umble cu mărci de mașini luxoase, care însă sunt vechi și reprezintă un pericol atât pentru ei, cât și pentru ceilalți șoferi.

În cazul unui accident rutier, chiar dacă au asigurare și cartea verde, în cele mai multe dintre cazuri, nimeni nu îl despăgubește pe șoferul nevinovat. Asta pentru că societățile de asigurare din Bulgaria găsesc tot felul de motive pentru a nu plăti. Mai mult, aceștia au "darul" de a amâna ani de zile acceptul pentru reparație. Astfel, ajungi în fața faptului că ai niște bani de recuperat, însă singura soluție ar fi să te judeci cu firma de asigurări din Bulgaria.

Singurii "câștigați" sunt șoferii care au CASCO, deoarece își pot repara mașinile direct pe polița CASCO, după care aceasta își recuperează banii.

Comentează știrea

tx
5 ianuarie 2013
ziarista luata de pe centura

intoarce-te la meseria de pe centura, ziarista lu' peste. CAND si CUM scapam de meltenii astia si troacele lor? la asta se presupune ca trebuia sa raspunzi in textul tau de 2 lei, boschetaro.

lica
5 ianuarie 2013
masini bulgaria

Vom scapa de ele cand statul ro. nu va mai jefui oamenii si vom avea aceleasi taxe ca la bulgari.Daca am ajuns sa preferam si bg...e clar in ce tara traim. Problema mai mare e ca si firmele se inregistreaza acolo, nu mai e de trait la noi, ca pe vremea iobagilor...

cata_man
5 ianuarie 2013
caind o sa scapam?

O sa scapam atunci cind o sa doreasca si politia si autoritatile acest lucru, nimic mai simplu. Cind se vor sti vinati tot timpul de controale si amenzi sigur vor incepe sa dispare rablele bulgaresti care ne ameninta siguranta. Alta cale nu va exista.

doru
6 ianuarie 2013
dobitoc

ce dobitoc esti, domnule. daca a scris ceva despre care tu stiai inseamna ca e de pe centura? nu, inseamna ca tu esti un mare dobitoc, care nu stie decat sa insulte cand nu.i convine ceva. asa ii faci si mamei tale? daca iti zice sa ai grija de tine azi, ii spui ca e de pe centura pentru ca tu deja stiai asta? doar oamenii prosti sau needucati pot scoate astfel de vorbe. bravo tie, pt ca stiai. dar asta nu inseamna ca toata lumea stia. AAAh...si stii, de obicei rade ciob de oala sparta. asta vis a vis de "boschetara". cred ca te caracterizezi pe tine insuti, domnule.

Răspuns la: ziarista luata de pe centura
Adăugat de : tx, 5 ianuarie 2013
intoarce-te la meseria de pe centura, ziarista lu' peste. CAND si CUM scapam de meltenii astia si troacele lor? la asta se presupune ca trebuia sa...
burn
6 ianuarie 2013
taxa

vom scăpa când ne vom permite din salariul mediu sa cumpărăm un logan,până atunci texan cu acte în regulă.am fost lovit de 3 ori în 2 ani de mașini înmatriculate la noi,așa k nu contează nr de la mașină șoferul contează

eu ct
7 ianuarie 2013
atentie

deci eu unul nu sunt deacord cu statul roman facand referire la interziceare romanilor de a mai circula cu o masina straina in rom chiar daca nu o cumparam pe numele nostru .Sincer decat sa`mi iau un amarat de logan dupa 1 an hai 2 sa-mi cada injectoarele si sa mai dau si pe alea 50-80 mil mi`se pare o afacere proasta pt un simplu bugetar ca mine . Daca aveam bani ce spuneti voi mai apelam la bulgaria se pare ca nu dar altceva este mai dubios daca statul roman facea ce fac vecini nostri nu era mai bine dar ei vor sa ne jecmaneasca prea tare cu taxele lor in caz ca vreau sa imatriculez o masina din ger pe rom .Asa ca sa ma f...t in el de parlamet si sa va iau tot neamul in p....a la toti parlamentari care au bagat legea asta .Daca suntem in UE inseamna ca avem anumite drepturi de ce vor ai nostri sa scoata lege in care nu mai putem da statul in judecata oare dc??? Pt ca daca ne aflam in ue avem dreptul sa circulam cat vrem cu o alta masina inmatriculata din alt stat .Eu unul am o masina pe bulgaria o sa circul eu ea cat ami pot cat nu mai pot o sa intru cu ea in prima masina de politie care imi iese in cale barem daca nu mai am masina si asa bani de alta nu mai am asa ca mare paguba nu ar fi sa raman fara permis pana fac rost de bani pt alta masina fac rost si de alt permis mai am vre`o 5-6 preteni cu iedeia asta asa ca va dau in sfat intrati in masinile de pol s-au alor cei de la parlament . multa bafta pt 2013 ;)

Marian
8 ianuarie 2013
cind?

Bine va spunea Stanca "Ziarizde". Nu ai nici o treaba cu jurnalismul. Cale ferata. Paralele intre ele. Fa-te avocata!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9865 secunde