Când poate polițistul local să-i tragă pe dreapta pe șoferi

2840
4
Când poate polițistul local să-i tragă pe dreapta pe șoferi - fondcandpoatepolitistullocaltrag-1393443596.jpg

Articole de la același autor

Polițistul local poate să-i tragă pe dreapta și să-i sancționeze pe cei care trec pe culoarea roșie a semaforului sau pe cei care taie linia continuă? Această nelămurire, pe care o au mulți constănțeni, a fost elucidată pentru "Cuget Liber" de reprezentanții Poliției Locale Constanța. 


Direcția Poliției Locale a fost înființată, în subordinea autorității locale, pentru a veni în sprijinul polițiștilor naționali, pentru prevenirea și descoperirea infracțiunilor, în domenii precum: ordinea publică, circulația pe drumurile publice, disciplina în construcții, protecția mediului, activitatea comercială stradală etc. 


Cele mai multe controverse legate de activitatea acestor polițiști sunt legate de atribuțiile lor pe domeniul rutier. Un polițist local are aceleași atribuții precum cel de la Rutieră? Poate să tragă pe dreapta șoferii care au încălcat legea și să-i amendeze? 


Am adresat aceste întrebări, primite de la cititorii "Cuget Liber", lui Ionuț Dumitru, șeful Serviciului Rutier din cadrul Poliției Locale Constanța, care ne-a precizat în ce situații un șofer poate fi tras pe dreapta de un polițist local. 


"Singurele împrejurări în care polițistul local poate să facă semnale de oprire șoferilor sunt: în cazul în care este într-o zonă cu acces interzis sau pentru încălcarea normei legale privind masa maximă admisă pe un sector de drum - de exemplu, în municipiul Constanța, masa maximă admisă este de 3,5 tone și tot ce o depășește este tras pe dreapta și sancționat! De asemenea, polițistul mai poate face semnalele de oprire atunci când dirijează traficul, pentru că în sectorul de drum respectiv se efectuează lucrări, de exemplu, sau atunci când participă la acțiuni de control în trafic, împreună cu polițiștii de la Rutieră", a precizat șeful serviciului menționat. 


Amenzi pentru pietoni 


De asemenea, polițistul local mai are dreptul să aplice sancțiuni și pietonilor, bicicliștilor și conducătorilor de mopede, dar și celor cu vehicule cu tracțiune animală, care încalcă legea. Astfel, dacă un polițist local surprinde un pieton care a traversat strada prin loc neregulamentar, îl poate opri și amenda. 


Polițistul local nu reține permisul auto!


Ce se întâmplă, însă, în situația în care un șofer trece pe culoarea roșie a semaforului, iar în zonă se află un echipaj de la Poliția Locală? "Polițistul local îl va opri pe cel care a încălcat legea și-l va atenționa. Este, până la urmă, o dovadă de spirit civic!", a afirmat reprezentantul Poliției Locale Constanța, subliniind faptul că polițistul constată cele întâmplate, iar șoferul va primi doar o atenționare verbală! 


Legea după care funcționează Poliția Locală ar putea fi interpretată în sensul că ar permite acestor polițiști încheierea unui proces verbal pentru reținerea permisului sau aplicarea unei sancțiuni, cu mențiunea ca procesele verbale respective să fie predate ulterior Poliției Rutiere, pentru aplicarea măsurilor. Dar, la nivelul municipiului Constanța nu a fost luată această măsură până în prezent. Singurele situații când polițistul local a participat la reținerea permisul auto al unui constănțean a fost în cadrul raziilor organizate în comun cu rutieriștii. 


În concluzie: polițiștii locali din Constanța nu îi trag pe dreapta pe șoferi decât în anumite situații, când au și dreptul să le aplice sancțiunile; în celelalte, intervin doar prin prisma spiritului civic.


Pentru a afla, concret, care sunt atribuțiile polițiștilor locali în domeniul rutier poate fi consultată și Legea 155/2010 și Hotărârea Consiliului Local Constanța 184/2013. 


Comentează știrea

nelu
27 februarie 2014
"Intervin doar prin prisma spiritului civic"

Iata o fraza ciudata (ca sa n-o numesc stupida) : intervin doar prin prisma spiritului civic. Aceasta fraza se poate aplica la orice cetatean care trece prin zona, ceea ce inseamna ca oricine poate sa gaseasca pretexte sa se lege de oricine.

INTERNATIONAL
27 februarie 2014
POLITIA LOCALA

MAI DANUT BRATU , DE CE POLITISTII TAI LOCALI NU SE IMPLICA SI IN SANCTIONAREA PIETONILOR CARE TRAVERSEAZA NEREGULAMENTAR ??? I-AI INVATAT SA STEA NUMAI LA PANDA PT. OPRIRI SI TONAJ DEPASIT ?

DODO
27 februarie 2014
police loco

Cind? Intodeauna!Zi ca nu esti de acord si sa vezi apoi cit dai cu subsemnatul.

eu
22 iulie 2014
POLITIA LOCALA CONSTANTA

Dar pentru linistea publica se implica in Henry Coanda sau isi iau cafeluta si tigarile de zi de la bisnitarii de la Galeriile Soveja si fac pe mortul?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4912 secunde