Buletinele de identitate, schimbate. Cardurile de sănătate, desființate

387
Buletinele de identitate, schimbate. Cardurile de sănătate, desființate - schimbarebuletin-1501259667.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Afacerilor Interne a organizat o dezbatere publică pe tema proiectului de lege privind cartea electronică de identitate, care ar putea asigura și funcționalitatea cardului de sănătate. Proiectul de lege nu impune schimbarea cărții de identitate actuale, astfel că cei ce refuză obținerea cărții de identitate electronice pot opta în continuare pentru cea simplă.


Cartea electronică de identitate va conține elemente de particularizare și de siguranță, datele din formatul tipărit, respectiv numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, data și locul nașterii, imaginea facială, Codul Numeric Personal și adresa de domiciliu, precum și semnătura olografă a titularului; prenumele părinților titularului; un certificat și, după caz, certificate calificate, prevăzute de Legea 455/2001 privind semnătura electronică; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.


Proiectul de lege acordă posibilitatea eliberării unei cărți de identitate simple sau a cărții electronice de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinți. 


Astfel, vor putea fi eliberate cărți de identitate cu valabilitate de doi ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani, cu valabilitate de patru ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.


Cei care au inițiat proiectul de lege spun că, prin intermediul unui document electronic, titularul va putea beneficia și de diverse servicii electronice - bancare, fiscale, sociale, financiare, educaționale, după o autentificare online.


Ministrul de Interne, Carmen Dan, declara pe 20 martie că prima carte electronică de identitate ar putea fi eliberată la jumătatea anului 2018, precizând că documentul va facilita accesul cetățenilor la diverse servicii și va fi înlesnită interacțiunea cu autoritățile.


În cazul în care o persoană refuză eliberarea unei cărți de identitate electronice din motive religioase sau de conștiință, aceasta poate opta pentru cartea de identitate simplă.


Cartea electronică de identitate ar urma să asigure și funcționalitatea cardului de sănătate, care nu va mai fi folosit de la momentul eliberării noului document de identitate, se arată în proiect.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5226 secunde