Bisericile din Constanța se "joacă" cu focul. ISU Dobrogea a descoperit sute de nereguli

1301
3
Bisericile din Constanța se

Articole de la același autor

Tragedia de la clubul Colectiv în care au pierit zeci de tineri a avut numeroase urmări, la nivelul întregii țări. Deși de la începutul anului Inspectoratul pentru Situații de Urgență a făcut mai multe controale privind autorizațiile pentru securitatea la incendiu, după nenorocirea din Capitală acestea au fost înăsprite, mai ales că angajați ISU au ajuns în spatele gratiilor, deoarece au închis ochii la anumite deficiențe sau chiar la lipsa unor autorizații.

Pe lângă cluburi și baruri unde se strâng multe persoane trebuie să avem în calcul că un pericol înalt îl prezintă și lăcașurile de cult, deoarece în permanență este o flacără aprinsă, iar uneori bisericile sunt pline ochi.

Pe raza județului Constanța sunt 242 de unități de cult, respectiv 187 clasice, dintre care 42 în municipiul Constanța și 57 misionare. De asemenea, în județ sunt 36 de mănăstiri și schituri.

Potrivit unui comunicat al Secretariatului de Stat pentru Culte, județul Constanța este fără probleme. Deducem acest lucru, deoarece unitățile de cult din județul sau regiunea Dobrogea nu apar pe lista celor care execută lucrări de investiții sau au fost puse construcții aparținând unităților de cult fără obținerea avizelor sau autorizațiilor de securitate la incendiu prevăzute de Legea nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor și Hotărârea Guver-nului nr. 1.739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu. De asemenea, nu se regăsește nici printre cele care nu au asigurat echiparea cu instalații de detectare și semnalizare a incendiilor.

Sute de deficiențe

Nu ar fi fost nicio problemă și ne-am fi bucurat foarte tare să fie așa dacă informația nu era infirmată de ISU "Dobrogea" care a constatat sute de deficiențe.

Potrivit reprezentanților ISU, de la începutul anului și până în prezent au fost efectuate 65 de controale, fiind verificate 58 de unități de cult ortodox, patru mănăstiri de cult ortodox, o unitate de cult musulman și două unități de cult catolic.

În urma verificărilor, militarii au descoperit 232 de deficiențe și au dat 221 de sancțiuni, respectiv două amenzi în valoare de 1.000 de lei și 219 avertismente. De asemenea, pe parcursul cercetărilor au fost descoperite patru lăcașuri de cult care nu aveau autorizație de securitate la incendiu.

"Controalele se planifică și se desfășoară având în vedere dimensionarea structurilor cu atribuții de control, dinamica situațiilor operative precum și directivele de acțiune stabilite de eșaloanele superioare. Activitățile de control vor continua și în perioada următoare cu ocazia desfășurării controalelor la unitățile administrativ teritoriale", a declarat plt. Anca Chiriță, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea".

Legea 307 prevede obținerea autorizațiilor pentru construcțiile care au fost construite după anii 1999-2000, dacă celelalte nu au suferit modificări sau nu li s-a schimbat destinația.

În Constanța, sunt aproximativ 80 de lăcașuri de cult construite după anul 2000, respectiv 50 de biserici și 30 de mănăstiri.

Arhiepiscopia se delimitează

Contactați telefonic, cei de la Secretariatul de Stat pentru Culte și-au menținut punctul de vedere că nu există deficiențe în județul Constanța. Întrebați cum este posibil ca la Constanța să nu fie găsită nicio deficiență, aceștia au menționat că răspunzători sunt cei de la ISU că ei au întocmit raportul.

Secretariatul de Stat pentru Culte este organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria Primului - Ministru. Nu am înțeles încă cine a întocmit raportul și de ce Constanța a fost tăiată de pe listă, deși aici sunt nenumărate deficiențe în lăcașurile de cult.

Contactați telefonic, reprezentanții Arhiepiscopiei Constanța ne-au declarat că ei nu centralizează aceste controale și că relația parohiilor cu ISU se face în mod direct. 

Comentează știrea

titel
8 decembrie 2015
job

Se poate si asa!: Căutăm colaboratori dornici să-și îmbunătățească venitul lunar într-un mod plăcut, lucrând acasă (în regim part-time sau full-time), pe calculator. Dacă ești interesat, alătură-te echipei noastre! Suntem un grup în plină ascensiune implicat într-un mare proiect ce vizează piața de carte electronică. Nu este necesară experiența. Ai nevoie de cunoștințe minime PC, perseverență și atenție la detalii. Instruirea se face gratuit, prin email. Plata câștigurilor realizate este garantată prin contract legal de comision. Fii curajos, încearcă și tu! Pentru informații suplimentare trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email:[email protected]

unul
8 decembrie 2015
Of, of, măi, măi

Lumanarile ard in incinte special amenajate in exteriorul bisericii. Offf... Andra Raftu, cand ai fost ultima oara la biserica? Deficientele semnalate pot avea alte cauze - ce-ar fi sa te documentezi mai bine si sa enumeri care sunt acestea ... Ar fi in spiritul demersului jurnalistic.

667
8 decembrie 2015
Tulburări bisericale

Lasă-n pisici bisericeaua ! Miroși a cădelniță, lumânărici și sutană îmbâcsită... !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4112 secunde