ATENȚIE, ȘOFERI! AMENZI DE 7.500 lei și ȘASE LUNI de suspendare a permisului!

2208
9
ATENȚIE, ȘOFERI! AMENZI DE 7.500 lei și ȘASE LUNI de suspendare a permisului! - fondrutiera3-1365015906.jpg
Potrivit unui proiect de lege lansat în dezbatere, șoferii care conduc băuți, depășesc viteza regulamentară cu peste 60 de kilometri pe oră sau nu acordă prioritate pietonilor vor avea permisele suspendate timp de 120 de zile și vor plăti amendă de 7.500 de lei, față de 1.500 lei cât este în prezent. Polițiștii constănțeni însă nu sunt de acord cu acest act normativ și spun că își doresc măcar să recupereze banii din amenzile date până în prezent. 


Proiectul de lege a fost lansat în dezbatere publică, pentru 10 zile, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne. Dacă va fi aprobat și va intra în vigoare, pe șoferi îi așteaptă schimbări uriașe, de la amenzi usturătoare până la reținerea permisului de conducere pentru 120 de zile. În plus, cei care vor contesta procesul verbal de contravenție în instanță nu vor fi scutiți de plata amenzii, așa cum este în prezent. 


Amenzi de până la 7.500 de lei 


Amenzile maxime prevăzute în ordonanță, de la 21 la 100 de puncte amendă (1.575 - 7.500 de lei) ar urma să fie aplicate șoferilor care conduc având o alcoolemie de sub 0,8 grame/ litru alcool pur în aerul expirat, care nu acordă prioritate pietonilor sau care depășesc limita maximă de viteză pentru sectorul respectiv de drum cu peste 60 de kilometri pe oră. Pragul de 60 de kilometri pe oră nu se află în actualul Cod rutier. 


Permis suspendat pentru șase luni de zile 


Proiectul de modificare a Codului rutier prevede și noi termene pentru suspendarea dreptului de a conduce - o perioadă de 120 de zile când fapta șoferului a fost urmărită ca infracțiune, dar s-a dispus aplicarea unei sancțiuni administrative, și de 180 de zile, în cazul unui accident de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane prin încălcarea unei reguli de circulație. 


Te duci în instanță? Tot plătești amenda 


Legea mai prevede și că șoferii amendați, care nu achită valoarea sancțiunii în termen de 90 de zile, vor avea permisele suspendate până fac dovada plății. Astfel, chiar dacă șoferul sancționat face plângere în instanță, amenda nu se suspendă până la emiterea unei decizii. Împotriva procesului-verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta. 


"Această prevedere mi se pare benefică. Dacă vrei să contești procesul verbal de contravenție în instanță, mai întâi îți plătești amenda. Dacă vei câștiga în instanță, suma îți va fi restituită. La momentul actual, toată lumea face plângeri și din această cauză, pentru a trage de timp într-un fel. Dacă vorbim despre permise de conducere reținute, cam 80 % dintre cei sancționați contestă decizia în instanță, chiar dacă 95 % dintre aceștia pierd. Probabil această variantă îi va determina pe șoferi să nu mai conteste în număr atât de mare procesele verbale de contravenție", afirmă comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Poliției Rutiere. 


Doar 35 % dintre șoferi își plătesc amenzile 


În prezent, maxim 35 la sută dintre amenzile aplicate în trafic sunt plătite de contravenienți, spun polițiștii rutieri. "Cred că întâi ar trebui să rezolvăm problema modalității de încasare a amenzilor existente. În momentul de față, cred că 35-40 % este gradul de încasare al amenzilor. În această situație nu are rost să majorăm cuantumul dacă ele sunt încasate într-o proporție atât de mică? Din punctul meu de vedere, la acest moment, cuantumul amenzilor este satisfăcător", spune comisarul șef. 


Comentează știrea

admirator
4 aprilie 2013
si cei care

se opun la recoltarea de probe biologice (sange pentru dovedirea alcoolemiei) ce patesc? tot asa sunt lasati?

dancu
4 aprilie 2013
spaga

asa, spaga la mine!

carlos
4 aprilie 2013
amenzi

Mie mi se pare cel putin hilara decizia de a se acorda amenzi de pana la 7500 ron in cazul in care salariul mediu pe economie e in jur de 800 ron...Nu mai zic de unul din cele 3 cazuri in care se acorda aceasta amenda maxima si anume de cel in care nu se acorda prioritate pietonilor...poti lua amenda in acest caz numai daca pietonul a facut un pas pe zebra iar tu circuli pe celalalt sens...decizie controversata, lasat la mana politistului constatator care de multe ori nu prea este obiectiv.Fiind cuvantul tau impotriva cuvantului lui, asta este...platesti...ca mai apoi sa dai in judecata politia...penibil....Daca nu platesti ti se retine permisul auto...Sunt curios si eu, daca alesii din parlament sunt asa vexati de faptul ca numai 35% din soferi platesc amezile, ei propunand suspendarea dreptului de a conduce pana la achitarea amenzii, ce parere au de curvele de pe centura care iau amenzi zilnic, cuantumul amnzilor depasind lejer 100,00-200,000 ron, bani pe care o sa-i recupereze statul de la ele probabil pe lumea cealalta...Unde este dreptatea fratilor?????????

NICUSOR
4 aprilie 2013
CONSTANTINESCU

dar cei care adorm la volan morti de beti in intersectii, ce zic??

constantean sofer
4 aprilie 2013
in sfarsit

in sfarsit o veste buna... unele sunt chiar mici, dar inceputul a fost dat! felicitari! poate asa se mai civilizeaza lumea la volan. cine respecta nu are de ce sa se teama. asa ca... pazea bizonilor!

vika
4 aprilie 2013
SRL

7500lei ? se poate intampla ca un pieton sa iti sara in fatza cum de fel fac si ? muncesc 1 an de zile ca boul ala de pieton a sarit pe trecere fara sa se asigura si el un pic ?

!!
4 aprilie 2013
carute

Dar lege care sa interzica circulatia in orase a carutelor trase de cai nu se da??Ca asa stiu sa i-a 7500ron!!!!!

srl
4 aprilie 2013
srl

Boul ala de pieton poti sa fii si tu vaco . scuze viko

dobrogeanul
5 aprilie 2013
nu mai speriati lumea cu un proiect de lege care nu o sa treaca

militienii sunt mai umani de cat voi ziaristilor cu stirile voastre., nu este nimic adevarat , un proiect de lege imbecil nu poate trece asa cu una cu doua

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2719 secunde