ATACURILE CIBERNETICE. Cum funcționează virusul WannaCry și ce recomandă BITDEFENDER

632
ATACURILE CIBERNETICE. Cum funcționează virusul WannaCry și ce recomandă BITDEFENDER - atacciberneticbancaonline-1494683944.jpg

Articole recomandate

Bitdefender a explicat că atacul cibernetic asupra a 99 de țări din toată lumea a folosit o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. Această vulnerabilitate îi permite atacatorului să ruleze un cod periculos pe un calculator vulnerabil, care mai apoi infectează sistemul cu ransomware, atenție, fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mailuri infectate.


Bitdefender atrage atenția că despre această vulnerabilitate a Windows-ului, MS17-00 sau EternalBlue, s-a vorbit prima dată în aprilie, ca parte dintr-o campanie mai amplă de sustragere de date de către Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA).


De această dată, atacatorii exploatează vulnerabilitatea care ar fi fost folosită atunci în scopuri de spionaj de către agenții guvernamentale pentru a livra victimelor ransomware, făcând-o una dintre cele mai periculoase versiuni de până acum.


La mijlocul lunii martie 2017, Microsoft a furnizat un patch care blochează exploatarea aceste vulnerabilități. Cu toate acestea, un număr necunoscut de calculatoare și servere la nivel global – inclusiv cele care folosesc versiuni învechite ale Windows – nu au primit respectiva actualizare și riscă să fie infectate în orice moment.


În consecință, Bitdefender atrage atenția că pentru a reduce riscul infectării cu ransomware și pierderii datelor, utilizatorii trebuie să își actualizeze sistemul de operare și soluția de securitate cât mai rapid. 


De asemenea, utilizatorii trebuie să se asigure că soluția de securitate pe care o folosesc poate bloca mecanismul de livrare a amenințării WannaCryptor și a versiunilor sale. Clienții Bitdefender care au soluția de securitate actualizată la zi sunt protejați în fața amenințării WannaCryptor. 


Ce recomandă Bitdefender pentru evitarea infectării cu ransomware:


Faceți o evidență clară a tuturor datelor deținute și a localizării lor, astfel încât infractorii să nu atace sisteme de a căror existența nu știați.


Faceți recurent o copie a datelor nou intrate în companie, inclusiv a informațiilor de pe dispozitivele angajaților, astfel încât recuperarea acestora să fie mai facilă în eventualitatea unei criptări.


Asigurați-vă că datele critice/sensibile ale companiei sunt stocate și într-o infrastructură fără conexiune la internet și permanent monitorizată.


Segmentați rețeaua. Atât pentru a optimiza traficul de rețea, cât și accesul la date, segmentarea rețelei poate îngreuna muncă unui atacator de a ajunge rapid la datele critice ale companiei. Nu țineți toate datele într-un singur loc care poate fi accesat de oricine din companie.


Angajații trebuie informați în mod constant despre bunele practici în materie de securitate cibernetică. Insistați pe recomandarea de a nu accesa în niciun caz linkuri sau fișiere atașate provenite de la expeditori necunoscuți, modalitatea favorită de atac a infractorilor cibernetici.


Puneți la punct o strategie de comunicare internă capabilă să anunțe rapid angajații când un virus ajunge în rețeaua companiei.
Înainte că un atac să aibă loc, stabiliți împreună cu factorii de decizie din companie dacă plătiți recompensa cerută de către atacatori sau dacă vă asumați pierderea datelor și inițiați o investigație. De regulă, atacatorii solicită recompense de mii sau zeci de mii de dolari companiilor pentru a reda utilizatorilor la accesul la datele criptate.


Faceți o analiză a amenințărilor informatice cu furnizorii pentru a află ce riscuri de securitate comportă fiecare dispozitiv sau aplicație cumpărate de companie.


Instruiți echipele de securitate informatică să realizeze teste de rezistență pentru a găsi din timp eventuale vulnerabilități.
Specialiștii în securitate cibernetică de la Bitdefender spun că victimele nu trebuie să achite sumele cerute de pirații cibernetici. Și aduc mai multe argumente:


- nu există niciun fel de garanție că atacatorul va onora promisiunea și va reda accesul la date.


- în cazul în care plătesc, victimele pot fi țintite din nou de atacatori, dat fiind că își construiesc în fața infractorilor un istoric de bun platnic.


- fiecare sumă de bani transferată va ajuta dezvoltatorii de ransomware să construiască versiuni și mai complexe și să crească amploarea acestui fenomen. Cum atacatorii folosesc moneda virtuală (Bitcoin, Litecoin, Ethereum, etc.), este practic imposibil ca banii respectivi să fie urmăriți.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.061 secunde