Astăzi se împlinesc 30 de zile de la tragedia din Colectiv

105
Astăzi se împlinesc 30 de zile de la tragedia din Colectiv - club810x538-1448785529.jpg

Articole de la același autor

După o lună de la tragicul incendiu din Clubul Colectiv, din datele centralizate la Ministerul Sănătății, în spitalele din București sunt internate 37 de victime, dintre care 6 pacienți sunt în stare critică, iar 60 de persoane și-au pierdut viața, scrie Realitatea.net.

Până în prezent au fost externate 44 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unitățile sanitare din țară, iar un număr de 39 de persoane au fost transferate în unități sanitare din străinătate.

Incendiul a avut loc pe 30 octombrie 2015 când, în clubul Colectiv din București, trupa Goodbye to Gravity își lansa cel de-al doilea album, Mantras of War. Pentru că intrarea a fost liberă, în clubul a cărui capacitate este de cel mult 200 de persoane, se aflau nu mai puțin de 400 de tineri, conform referatelor întocmite de procurorii care au demarat ancheta.

Membrii trupei au dorit să își lanseze albumul cu fast și au anunțat, pe rețeaua de socializare Facebook, că au pregătit un show de zile mari celor prezenți. Mai precis, au fost montate artificii pe stâlpii șcenei și, în doar 30 de secunde, buretele care antifona cei doi stâlpi a fost cuprins de flăcări.

Anchetatorii arată că, în momentul izbucnirii incendiului, în interiorul clubului Colectiv era instalat un sistem de supraveghere video funcțional, care le-a permis acestora să vadă imaginile surprinse în interior.

Potrivit imaginilor, la ora 22.02, la doar câteva secunde după începerea concertului, în partea dreaptă a imaginii se observă cum artificiile montate pe stâlpul schelei tehnice ce deservește scena sunt aprinse pentru prima dată. Acestea ard timp de 13 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susținere al imobilului situat în partea stângă lângă scenă, potrivit romanialibera.ro,

La 22:32:00, se observă cum se aprind artificiile, care ard timp de 16 secunde.

"La ora 22:32:16, imediat după ce artificiile s-au stins se observă cum spațiul dintre stâlpul de suținere al imobilului și scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina crește foarte repede în intensitate acoperind o suprafața tot mai mare", subliniază anchetatorii. Tavanul este cuprins de flăcări câteva secunde mai târziu, potrivit procurorilor, citați de Adevărul.

"La ora 22:32:26 se observă, de fapt, cum tavanul situat între stâlpul de susținere al imobilului și scenă arde, iar din acesta încep să cadă bucăți incandescente", arată aceiași anchetatori, adăugând că flacara devine violentă.

Primele persoane se îndreaptă spre ieșire la ora 22:32. Un minut mai târziu, imaginile arată că în incinta clubului se află un număr mare de persoane care se îndreaptă spre ieșire. Imediat, însă, fumul devine foarte dens iar camerele încetează să mai funcționeze.

Primul apel la 112 a fost făcut la ora 22.32. La fața locului au fost mobilizate zeci de autospeciale și ambulanțe, precum și multe mașini de poliție. Planul roșu a fost instituit de urgență, iar în unitățile sanitare au venit medici și asistente medicale de acasă, voluntar, să-și ajute colegii care lucrau la foc continuu.

Bilanțul, la scurt timp de la tragedie, arăta că 26 de persoane au murit pe loc. O a 27-a persoană a murit la scurt timp, la Spitalul Universitar, fiind ulterior recunoscută de mama sa după cercei.

Bilanțul a ajuns, așadar, în noaptea groazei, la 27 de decese. Însă alte peste 180 de persoane au fost internate în spitalele bucureștene, care au făcut față, cu greu, avalanșaei de răniți.

În urma tragediei, președintele Klaus Iohannis a declarat trei zile de doliu național. Tragedia a reușit însă să îi mobilizeze pe români, care au ieșit în stradă pe 1 noiembrie, într-un marș al tăcerii. Pe măsură ce zilele au trecut, iar numărul morților a crescut, solidaritatea s-a transformat în revoltă, iar oamenii au cerut, în stradă, demisia ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, pe cea a premierului Victor Ponta și pe cea a primarului Sectorului 4, Cristian Piedone.

Presiunea străzii a făcut ca Victor Ponta să depună mandatul guvernului, iar Piedone să demisioneze în aceeași zi de la cârma primăriei. Acesta a ajuns, ulterior, pentru câteva zile, în arest preventiv, fiind acuzat de abuz în serviciu. În tot acest timp, ancheta derulată de procurori a scos la iveală numeroase nereguli.

O parte din cluburile din Capitală au fost închise, altele au preferat să își oprească activitatea, date fiind controalele la sânge făcute de pompieri și autoritățile locale în zilele ce au urmat tragediei.

Însă ce a dat peste cap activitatea celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București a fost un document care a apărut în urmă cu câteva zile și care contrazicea toate declarațiile publice făcute până în acel moment. Faxul, care a fost identificat în urma unei anchete interne, demonstra că un alt organizator de evenimente, făcuse o solicitare către pompieri pentru un festival pe care urma să îl organizeze pe platforma Pionierul și în clubul Colectiv cu trei săptămâni înainte de tragedie.

Astfel, informațiile conform cărora localul nu apărea în gestiunea inspectoratului s-au dovedit a fi false. Urmările au existat, mai ales că inclusiv premierul Dacian Cioloș, cel care a preluat șefia Guvernului, a cerut demiterea conducerii ISU București. Suspendați din funcție, cei trei au fost audiați de procurori în calitate de martori. Comemorarea victimelor tragediei La exact patru săptămâni de la tragedie, magistrații de la Judecătoria Sectorului 4 vor decide dacă cei trei patroni ai clubului Colectiv rămân în continuare în arest preventiv. Aceștia riscă ani grei de închisoare, dat fiind faptul că numărul victimelor a crescut de la 27 la 60, bilanț similar cu cel al tragediei de la Balotești.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.448 secunde