După ce a realizat recepția construcțiilor făcute "după ureche" de consilierul local Bindelea

Arhitectul șef de la Valu lui Traian va fi anchetat pentru abuz în serviciu

3093
Arhitectul șef de la Valu lui Traian va fi anchetat pentru abuz în serviciu - e05ada5cfb652fec8f14335270bf3785.jpg

Articole de la același autor

După doi ani de când se luptă cu Justiția de la Constanța, familia Posedaru, cea care a cumpărat cu 130.000 de euro una dintre casele fără fundație, de la Valu lui Traian, construite de consilierul local Vasile Bindelea, a purtat o primă victorie.

Săptămâna trecută, magistrații Emilia Ganera, Gheorghe Viorel Teodor și Doina Drăguinea au admis recursul declarat de Ilie Nicolae Posedaru împotriva sentinței emise de Judecătoria Constanța prin care s-a respins plângerea împotriva neînceperii urmăririi penale date de Parchet în ceea ce îi privește pe Emin Gemur și Liviu Raicu, angajați ai Primăriei Valu lui Traian. Magistrații de la Tribunal au dispus trimiterea dosarului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța în vederea începerii urmăririi penale față de cei doi pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intere-selor persoanelor.

Autorizații de construcție date pe bandă rulantă
Vă amintim că, în ultimii ani, prin înțelegeri verbale cu diferiți proprietari de terenuri din Valu lui Traian, consilierul local Vasile Bindelea a ridicat imobile după imobile pe câte o bucățică de pământ, pe care apoi le-a vândut pe semnătura altora. Dată fiind funcția pe care o deține, autori-zațiile de construire și "inspecțiile" angajaților din primăria locală curgeau pe bandă rulantă, astfel că, în acte, casele erau ridicate și în opt zile. Neconcordanțele flagrante dintre autorizațiile și docu-mentele oficiale nu păreau să "impresioneze" pe nimeni. În tot acest timp, oamenii de bună credință care au muncit ani grei ca să strângă ban pe ban pentru a-și cumpăra o casă, care și-au vândut alte imobile pentru a se retrage, undeva, lângă oraș, ca să aibă parte de liniște și aer curat, sau care s-au înhămat la împrumuturi bancare de zeci de mii de euro, pe care trebuie să le plătească toată viața, s-au pomenit cu o locuință fără fundație, în care crăpăturile apar pe zi ce trece și care se va dărâma cu mult înainte de a fi a lor.

Casă fără fundație de 130.000 de euro
În urmă cu doi ani, vă prezentam cazul familiei Posedaru, care a împrumutat din bancă suma de 100.000 de euro, la care a adăugat agoniseala ei de-o viață, pentru a-și "permite" casa visurilor, la Valu lui Traian, în "valoare" de 130.000 de euro. Valoarea ei, reală, nu avea să fie însă nici măcar jumătate din suma respectivă, la care se adaugă și dobânzile aferente împrumutului. La scurt timp după ce s-au mutat în "casă nouă", soții Posedaru au constatat că locuința începe să crape pe la colțuri, că respectiva clădire nu se comportă nicidecum ca una proaspăt ridicată, ci dimpotrivă, pare o "fată bătrână" ajunsă pe moarte.
Un studiu geotehnic comandat pe banii soților Posedaru, efectuat de specialiști, avea să scoată la iveală faptul că minunăția de construcție avea o fundație de doar 40 de centimetri, când, în realitate, ea ar fi trebuit să fie de 1,80 metri; că, de fapt, frumusețea de clădire fusese turnată direct pe sol, prin urmare, nici nu avea cum să reziste mai mult decât o construcție improvizată, dovadă că a început să crape la doar câteva luni de la ridicare; că, de fapt, ceea ce părea frumos pe dinafară era nimic altceva decât o coșmelie la care își arvuniseră banii pe viață!
Este inutil să vă mai spunem că imobilul fusese ridicat de Vasile Bindelea, pe terenul unei familii, Răceală, iar banii obținuți din această adevărată "afacere" au fost împărțiți așa cum, probabil, se înțeleseseră dinainte.

Judecătorii le-au dat peste nas procurorilor
A urmat înregistrarea mai multor plângeri penale la Parchet, printre care și una împotriva a doi angajați ai Primăriei din Valu lui Traian, care s-au soldat cu rezoluții de neîncepere a urmăririi penale. Soluțiile respective sunt atacate în instanță.
În plângerea privind angajații primăriei din localitate, soții Posedaru spun că "Emin Gemur și Liviu Raicu, cu știință, nu și-ar fi îndeplinit îndatoririle de serviciu în ceea ce privește verificarea calității lucrărilor de construcție referitor la disciplina în construcții". Mai mult, Emin Gemur, arhitectul șef al comunei Valu lui Traian, semnatarul autorizației de construcție, cu rea-credință - spune familia Posedaru în plângerea sa - a semnat procesul-verbal de recepție a casei pe care a cumpărat-o.
După zile nedormite și speranțe omorâte de un sistem de justiție care șchioapătă parcă din ce în ce mai tare, după doi ani în care nimeni nu voia parcă să recunoască și să accepte realitatea cruntă pe care o trăiau, soților Posedaru li se dă totuși dreptate.
Se pare că o adresă a Inspectoratului de Stat în Construcții, eliberată în luna martie 2010, prin care se face cunoscut că "reprezentantul comunei Valu lui Traian a fost sancționat contravențional pentru neorganizarea și neexercitarea controlului privind disciplina în construcții și efectuarea de recepții la terminarea lucrărilor cu încălcarea prevederilor legislației în vigoare" i-a "luminat" și pe judecători.
Prin urmare, cei doi angajați ai Primăriei Valu lui Traian vor fi anchetați de Parchet, la solicitarea strictă a instanței, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Ne întrebăm oare câte autorizații de construcție au fost date, în aceeași manieră, de angajații Primăriei, vizând ridicarea altor clădiri din localitate, dat fiind faptul că numai Vasile Bindelea a construit nenumărate locuințe în Valu Folosind același "circuit" ca în cazul casei vândute familiei Posedaru?

"Decizia Tribunalului prin care s-a dispus începerea urmăririi penale era una de așteptat, întrucât probele aduse de noi în fața instanței au arătat că cei doi funcționari din Primăria Valu lui Traian, cu rea credință și cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, au avizat recepția finală a imobilului, fapt care a făcut posibilă intabu-larea construcției și, ulterior, vânzarea acesteia. Așteptăm ca procurorii să stabilească și care a fost contribuția consilierului local Bindelea Vasile în această cauză, întrucât acesta s-a ocupat personal de obținerea documentației și a participat efectiv la recepția casei" - ne-a declarat avocatul familiei Posedaru, Florin Bobeși.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.308 secunde