Șapte state NATO trimit trupe în Marea Neagră. România va găzdui supravegherea aeriană din regiune

251
Șapte state NATO trimit trupe în Marea Neagră. România va găzdui supravegherea aeriană din regiune - natotruperomania-1477585334.jpg
Cel puțin șapte state NATO vor contribui cu trupe și echipamente la efectivele Alianței Nord-Atlantice din regiunea Mării Negre, în timp ce militari români vor fi trimiși în Polonia, în cadrul batalionului multinațional al NATO, a anunțat secretarul general Jens Stoltenberg. 


Bazele aeriene din România și Bulgaria vor fi folosite pentru misiuni aeriene de supraveghere în Marea Neagră.

De asemenea, miniștrii Apărării din NATO au decis să amâne pentru februarie 2017 discuția despre o prezență navală sporită a NATO în Marea Neagră, astfel că inițiativa României privind o grupare navală comună mai are de așteptat.


"Am discutat despre progresele în demersul de consolidare a prezenței NATO în regiunea Mării Negre, în cadrul unei brigăzi multinaționale terestre comandată de România. De asemenea, lucrăm la măsuri de tip aerian și maritim. Sunt bucuros să confirm că numeroase națiuni au exprimat voința de a contribui la prezența în regiunea Mării Negre, la nivel terestru, maritim și aerian. Este vorba de Canada, Germania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Statele Unite ale Americii și Turcia.


Alți aliați analizează modalități de a contribui", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, după reuniunea miniștrilor Apărării desfășurată la Bruxelles.


Ministerul Apărării a confirmat că aceste șapte state vor contribui la întărirea prezenței NATO în Marea Neagră, în timp ce România va trimite o companie în cadrul batalionului multinațional NATO care va fi trimis în Polonia, sub comanda SUA.


De asemenea, pentru regiunea Mării Negre s-a decis "intensificarea instruirii, prin intermediul unui centru comun de exerciții, și creșterea prezenței aeriene aliate pe segmenul sudic al flancului estic al NATO". Miniștrii Apărării din NATO au fost de acord ca bazele aeriene din România și Bulgaria să fie folosite pentru misiuni de supraveghere aeriană a Mării Negre. Principalele contribuții vor fi anunțate de Canada, Marea Britanie și Polonia, arată MApN.


Conform unui comunicat al Ministerului britanic al Apărării difuzat miercuri, în contextul reuniunii NATO de la Bruxelles, "Marea Britanie va trimite avioane militare multirol Eurofighter Typhoon pentru misiuni de patrulare aeriană pe flancul sud-estic al NATO, în scopul garantării securității aliaților din zona Mării Negre. Avioanele vor fi detașate de la unitatea Coningsby, aparținând Forțelor Aeriene Regale, la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, România, cel mult patru luni, în anul 2017", precizează instituția.

"România și Marea Britanie se vor alătura batalionului comandat de SUA din Polonia", a mai precizat Stoltenberg.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1111 secunde