Ai văzut puștani care aruncă cu petarde? Sună la 112

1059
2

Articole de la același autor

Se apropie sărbătorilede iarnă, iar în Constanța au început să răsune deja petardele și pocnitorile, deși sunt interzise prin lege. Constănțenii pot să ia atitudine dacă văd tineri care folosesc astfel de obiecte pirotehnice, printr-un apel la Serviciul de urgență 112. Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar piețele au fost luate cu asalt de comercianții de brazi, decorațiuni, dar și de steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, mai pe scurt de obiecte pirotehnice de divertisment. Mai mult, pe străzile Constanței au început deja să răsune petardele și pocnitorile, iar zona să se umple de fumul și mirosul caracteristic, semn că puștanii, dar și adulții au început să-și facă "încălzirea" pentru Crăciun și Revelion. Una dintre zonele preferate de acești petrecăreți timpurii este în preajma Gării Constanța, spre disperarea constănțenilor care așteaptă mijloacele de transport în comun. "Nu era de ajuns că este plin de bișnițari de țigări, acum au apărut și pocnitorile", ne-a transmis, indignat, un cititor al ziarului. Comerciali-zarea și folosirea petardelor și pocnitorilor sunt însă interzise, prin lege, de trei ani deja. Este clar, însă, că mai există rezerve de astfel de produse pirotehnice și destui doritori să le folosească. 
Amenzi pentru folosirea petardelor 
Cum să procedeze constănțenii când au de-a face cu astfel de "petrecăreți"? Între-barea am adresat-o comisarului șef Nicolae Simion, șeful Serviciului de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Poliției Constanța. "Sunt comercializate în mod ilegal, iar noi încercăm să le scoatem de pe piață. De trei ani, de când a fost interzisă comercializarea, numărul lor a scăzut simțitor, dar probabil unii agenți au rămas cu astfel de obiecte pe stoc. Oricum, nu s-au mai încumetat să achiziționeze altele, pentru că mulți s-au ales cu dosare penale și au primit amenzi usturătoare. Cât privește atitudinea constănțenilor, aceștia pot semnala orice deranj la Serviciul unic de urgență 112. Până la urmă, este vorba despre tulburarea liniștii și ordinii publice. Foarte probabil, celui care folosește aceste petarde nu i se va face dosar penal, întrucât este vorba, în general, de minori, dar părinții vor fi amendați conform Legii 61/1991 și poate chiar se merge pe fir pentru a se afla de unde au achiziționat pocnitorile și petardele", ne-a declarat cms. șef Nicolae Simion, șeful AESP. Iar amenzile sunt cuprinse între 200 și 1.000 de lei, conform legislației. 
În altă ordine de idei, în perioada următoare, polițiștii de la AESP și cei de la Ordine Publică vor ve-rifica piețele și complexele comerciale, unde se comercializează aceste produse. 
Artificiile nu pot fi folosite
pe aleile dintre blocuri!
Obiectele pirotehnice de divertisment, chiar și cele permise de lege, nu pot fi utilizate în următoarele împrejurări: 
 între orele 24,00 și 6,00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimen-telor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; 
 sub o distanță mai mică de 50 metri de imobilele cu patru nivele și la mai puțin de 100 de metri de blocurile mai înalte. 
 la o distanță mai mică de 500 metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
 în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane. 


Comentează știrea

Nedumerit
21 decembrie 2013
Petarde

Pana vine politia copiii pleaca si stai sa dai declaratii aiurea si sa mai platesti si amenda ca ai deranjat organul degeaba. Mai bine ar patrula mai des printre blocuri si ar fi mai fermi in depistarea celor ce comercializeaza petarde interzise.

Foxy
21 decembrie 2013
Da sigur...

In cartierul lui Mazare se aud petarde din noiembrie si nimeni nu le face nimic!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1492 secunde