Ai mașină de serviciu și o folosești și în scop personal? Poți fi dat în judecată

1119
Ai mașină de serviciu și o folosești și  în scop personal? Poți fi dat în judecată - aimasina-1392313490.jpg

Articole de la același autor

Noul Cod Penal, care a intrat în vigoare de la 1 februarie, a introdus o serie de noutăți și în ceea ce privește infracțiunile economice, care vizează faptele comise de reprezentanții unor firme sau împotriva unor societăți. Astfel, dacă folosești un bun încredințat în alte scopuri decât cel pentru care l-ai primit, poți fi trimis la închisoare. 


Prin noile reglementări care au intrat în vigoare de la 1 februarie, au fost completate/introduse o serie de infracțiuni care se referă și la acțiunile penale în care pot fi implicate societățile comerciale. 
Conform art. 238 din noul Cod Penal, "însușirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredințat în baza unui titlu și cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă". 
Concret, societățile comerciale îi pot da în judecată chiar și pe angajații care folosesc mașina de serviciu cu un alt scop în afara orelor de program, de exemplu în interes propriu. 


Deturnarea licitațiilor publice, cinci ani de închisoare 
"Îndepărtarea, prin constrângere sau corupere, a unui participant de la o licitație publică ori înțelegerea între participanți pentru a denatura prețul de adjudecare se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani", se prevede în noul Cod Penal. În plus, în acest caz este pedepsită și tentativa de infracțiune, potrivit noilor reglementări penale. 
Practic, dacă faci "înțelegeri" cu participanții de la licitațiile publice pentru a te lăsa să "câștigi" bunul la un preț de adjudecare nemodificat, poți ajunge la închisoare. 


Înșelăciunea în cazul asigurărilor 
Astfel, potrivit art. 245 din NCP, "se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani distrugerea, degradarea, aducerea în stare de neîntrebuințare, ascunderea sau înstrăinarea unui bun asigurat chiar în aceste scopuri", se prevede în art. 245 din noul Cod Penal. 
Pentru a fi pedepsită, infracțiunea trebuie să constea în aceea că scopul celui care săvârșește fapta trebuie să fie acela de a obține suma asigurată, indiferent dacă pentru sine sau pentru altcineva. 
De asemenea, persoanele care simulează o înșelăciune privind asigurările, adică își cauzează sau agravează leziuni sau vătămări corporale produse de un risc asigurat, pot primi o amendă sau pot fi pedepsiți cu închisoarea de la șase luni la trei ani. 
Atenție, însă! Dacă asiguratorul și asiguratul se împacă, este înlăturată răspunderea penală. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4636 secunde