A început sezonul spânzuraților! Psihologii trag un real semnal de alarmă

915
5
A început sezonul spânzuraților! Psihologii trag un real semnal de alarmă - jos-1458759563.jpg
Lipsa de viziune și imposibilitatea de a identifica aspecte pozitive ale vieții îi determină pe anumiți constănțeni să re-curgă la gesturi necugetate. Este bine-cunoscut faptul că sinucigașii sunt per-soane care fie au suferit o depresie, fie consumă substanțe interzise. Consumul de astfel de substanțe vine pe fondul unei personalități labile, nesigure pe sine, care recurge la așa ceva pentru a se simți mai bine în propria piele. Din păcate, în decurs de o lună mai multe persoane din județul Constanța și-au pus capăt zilelor, în special agățându-și ștreangul de gât. 


Două sinucideri într-o zi
Spre exemplu, doar în cursul zilei de ieri au fost anunțate prin 112 două sinucideri prin spânzurare. Primul caz este al unui bărbat fără adăpost, în vârstă de 67 de ani, care locuia într-o anexă dezafectată situată în curtea Spitalului Municipal Constanța. Stătea acolo de ceva vreme și oamenii spun că era un mare iubitor de animale. Cu banii puțini strânși din mila oamenilor, prefera mai mult să hrănească animalele decât să aibă grijă de el. Al doilea caz se situează la polul opus, fiind vorba de un tânăr în vârstă de 21 ani, din Ostrov. La ora 12.00 polițiștii au fost sesizați că într-o anexă a unei locuințe din localitate se află un tânăr spânzurat. Medicii au încercat în zadar să-l resusciteze. Primele cercetări au stabilit faptul că băiatul ar fi recurs la acest gest pe fondul unei depresii. Cert este faptul că toate persoanele care și-au pus capăt zilelor ar fi avut nevoie de ajutor de specialitate, consiliere psihologică sau tratament psihiatric. În această lună, pe data de 19 martie un bătrân de 71 de ani, din municipiul Constanța s-a spânzurat, iar pe 11 martie un alt bărbat, din Hârșova, și-a încheiat conturile cu viața tot prin spânzurare. 


Interacțiunea socială aproape a dispărut
"Întotdeauna știm că oamenii ajung la un astfel de gest disperat în momentul în care consideră că nu există nicio altă soluție pentru problema lor. Consideră că nu sunt ascultați, nu sunt iubiți, că nimeni nu-i bagă în seamă și că viața nu le mai oferă nimic. Am spus consideră, pentru că poate fi vorba despre o realitate exactă, chiar să treacă printr-o problemă dificilă sau poate să fie o realitate percepută, când situația nu se prezintă așa cum o percepe persoana în cauză. Aici vorbim despre persoanele depresive, care deformează realitatea și nu au capacitatea de a interpreta corect ceea ce se întâmplă, nici cu ei și nici cu ceea ce se întâmplă în jurul lor", a declarat pentru Cuget Liber, psihologul Nicoleta Dincu. 


Vorbim despre o societate care se află într-o continuă schimbare. Copiii sunt nevoiți din ce în ce mai mult să crească singuri, departe de părinți, în medii care nu oferă educație și nicio viziune pentru viitor. Cei de vârstă medie, care nu reușesc să lucreze undeva, trăiesc drama căutării unui loc de muncă, a întreținerii unei familii. Cei de vârsta a treia sunt cei care ies la pensie și se instalează o ușoară depresie, pentru că apare sentimentul de inutilitate, mai ales la persoanele care au fost foarte active. "Aceste persoane trebuie să se implice în diverse activități. La noi, când ajungi la pensie, primești o sumă derizorie și este extrem de greu să faci ceva. Se întâmplă rar ca părinții și copiii să fie aproape unii de ceilalți. Este o schimbare globală care naște astfel de probleme. Trebuie să ne așteptăm din ce în ce mai mult la astfel de cazuri, pentru că în prezent este o răceală socială. Dacă în trecut vecinii vorbeau mult între ei și se ajutau, acum observăm că această comunicare aproape că a dispărut", a mai adăugat Nicoleta Dincu. 


"Numărul de depresii a crescut și tentativele de suicid la fel"
În unele cazuri, pentru a învinge depresia este nevoie ca persoanele în cauză să-și schimbe domiciliul sau mediul în care trăiesc. Cauzele depresiei pot ține de un fond actual sau pot avea cauze mai vechi, însă schimbarea modului de gândire poate ajuta mult în trecerea cu bine peste tulburările psihice. "Numărul de depresii a crescut și tentativele de suicid la fel. La cabinet se prezintă copii de doar câțiva anișori, tot mai mulți cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani, până la persoane în vârstă. În general, oamenii se așteaptă la un miracol când vine vorba de depresie și este firesc pentru că își doresc să se vindece. Este vorba de un proces terapeutic care durează în funcție de personalitatea individului, de gravitatea bolii cu care se confruntă și de cauzele ce țin atât de persoană, cât și externe, ce țin de mediul social", a conchis psihologul Dincu. 


Depresia face parte dintre cele mai frecvente tulburări psihice, care afectează un segment tot mai mare al populației la nivel mondial și, de cele mai multe ori, este factorul principal al sinuciderilor. 


Comentează știrea

PSIHOLOGII
24 martie 2016
NU ISI FAC TREABA

NU ISI FAC TREABA,SAU O FAC,DOAR PE BANI. DACA TE DUCI LA EI, TE JEGMANESC DE TE NU VEZI. DUPA ZECI DE ANI DE DEMOCRATIE, PSIHOLOGII SUNT PRAF EI.

Elena
24 martie 2016
posibil

Faci bani acasă la tine! Cautam de urgenta colaboratori care vor sa se alature unui proiect cu cea mai rapida crestere. Oferim tot sprijinul necesar si maxima seriozitate. Va explicam tot sistemul de lucru, pas cu pas, in asa fel incat sa puteti incepe imediat sa lucrati si sa castigati bani. Va rugam sa cereti detalii numai la adresa noastra de email: [email protected]

psiholog
24 martie 2016
sinucidere

nu depresia este de vina sau psihologul; sa invatam sa ajutam o persoana in nevoie; gandul de sinucidere are o cauza, de obicei creata de cei din jurul persoanei; de ce a aparut criza de nervi=Isteria la femeile care au urmarit Filmul istoric Suleyman Magnificul? oare a fost film istoric sau isteric? vai ce barbat actorul, a frant inimile romancelor doritoare de sex la orice varsta, chiar la 72 ani. foarte normal!

adevar
24 martie 2016
adevar

Noi radem ca romani se omoara singuri inainte sa vina alti sa le omoare . politica romana de distrugere poporele vecine .Romani au vazut ca exista popore vecine si s-au sinucis

adevar
24 martie 2016
adevar

Romani poporele vecine traiesc puteti sa va sinucideti

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8741 secunde