Vreți finanțare nerambursabilă pentru creșterea performanțelor economice?

333

Articole de la același autor

Între 23 februarie și 23 august 2017 se depun proiectele pentru ajutoare de stat și de minimis r IMM-urile pot obține între 200.000 de euro și 1 milion de euro


Economia este mai flămândă ca niciodată de finanțare. O demonstrează și prezența peste așteptări a participanților la sesiunea de informare cu privire la apelul de proiecte pentru îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, găzduită ieri, 14 februarie 2017, de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța. 


Față în față cu conducerea și experți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud - Est și ai Organismului Intermediar POR Sud - Est s-au aflat peste 60 de reprezentanți ai mediului de afaceri constănțean. 


"Se anunță o competiție mare pe fonduri europene. Nu ignorați ajutorul firmelor de consultanță în scrierea proiectelor. Profitați de această întâlnire și puneți cât mai multe întrebări", i-a sfătuit Dănuț Jugănaru, directorul general al CCINA, pe cei prezenți. 


Luminița Mihailov, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud - Est, a declarat că România se confruntă cu "o oarecare întârziere în lansarea apelurilor pentru proiecte europene". De aici și necesitatea de a se accelera întregul proces de absorbție a finanțării comunitare. Dacă până la finele acestui an nu va fi contractată 60% din suma alocată pentru perioada 2015 - 2018, România va pierde mulți bani. 


Cei ce depun proiecte vor trebui să facă dovada că dețin partea de cofinanțare (inclusiv prin scrisori de garanție bancară). Agenția va rezolva cu celeritate cererile de rambursare ale beneficiarilor de proiecte, a afirmat șefa ADR Sud - Est.


Apelul de proiecte are ca scop "îmbunătățirea competitivității economice prin creșterea productivității muncii în IMM-uri". Pentru regiunea de dezvoltare Sud-Est sunt alocate 25,70 de milioane de euro.


Prin ajutor de stat regional sunt sprijinite următoarele acțiuni:
- construirea, extinderea spațiilor de producție sau servicii;


- dotarea cu active corporale sau necorporale, inclusiv cu instrumente de comercializare on-line.


Iar prin ajutor de minimis vor fi finanțate:
- implementarea procesului de certificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății;


- activitățile de internaționalizare (participarea la nivel internațional, în afara României, la târguri, misiuni comerciale, expoziții, în calitate de expozant).


Proiectul propus trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, investiții în active corporale finanțate prin ajutor de stat regional. 
În cazul ajutorului de stat regional, finanțarea europeană acoperă 60% din cheltuielile eligibile, în cazul întreprinderilor mijlocii, respectiv 70%, în cazul întreprinderilor mici și microîntreprinderilor. În cazul ajutorului de minimis, se alocă maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile și în limita plafonului pentru această componentă.


Proiectele vor fi depuse în intervalul 23 februarie 2017, începând cu ora 12 până pe 23 august 2017, ora 12. Cererile de finanțare se depun exclusiv prin intermediul aplicației electronice MySMIS, disponibilă la adresa www.fonduri-ue.ro/mysmis.


Valoarea finanțării nerambursabile acordate este de minimum 200.000 de euro și maximum 1 milion de euro, echivalent în lei. Aceste plafoane se aplică atât ajutorului de stat regional, cât și celui de minimis


Cei prezenți la sesiunea de informare au participat și la o instruire privind utilizarea sistemului electronic MySMIS, pentru depunerea aplicațiilor în vederea evaluării.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 09 Februarie 2017
Stire din Economie : Cursuri organizate de CCINA
Miercuri, 18 Ianuarie 2017
Stire din Cultură-Educație : Cum pot accesa tinerii fonduri europene
Pagina a fost generata in 0.5264 secunde