Vot pentru reducerea cantității de acrilamidă în produsele alimentare

176
Vot pentru reducerea cantității de acrilamidă în produsele alimentare - vot-1500564471.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții statelor UE au votat în favoarea propunerii Comisiei Europene de a reduce prezența acrilamidei (o substanță cancerigenă) în produsele alimentare. Viitorul regulament va impune operatorilor din sectorul alimentar, în mod proporțional cu mărimea și cu natura unității lor, să aplice măsuri obligatorii vizând reducerea nivelurilor de acrilamidă.

Textul aprobat va fi transmis Consiliului și Parlamentului European, pentru a-l examina înainte de adoptarea sa finală de către Comisie. Intrarea în vigoare ar putea fi prevăzută pentru primăvara anului 2018.

Comisia intenționează, de asemenea, să inițieze discuții cu privire la măsuri suplimentare cum ar fi stabilirea fără întârziere, imediat după adoptarea regulamentului, a nivelurilor maxime de acrilamidă din anumite produse alimentare.

Acrilamida este o substanță cancerigenă care se formează din asparagina liberă (un aminoacid) și din zaharurile prezente în mod natural, mai ales în produsele pe bază de cartofi sau de cereale, în cafea și în înlocuitorii de cafea, în timpul proceselor de preparare la temperatură ridicată, cum ar fi prăjirea și coacerea.

Prezența acrilamidei în produsele alimentare a fost depistată inițial în 2002 și, de atunci, s-au făcut cercetări pentru a se identifica măsuri de reducere a nivelurilor acestei substanțe în produsele alimentare. În 2015, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a confirmat faptul că acrilamida este o substanță cancerigenă și că actualele niveluri de expunere alimentară la aceasta stârnesc preocupări cu privire la efectele sale cancerigene. De asemenea, EFSA a declarat că nivelurile de acrilamidă nu au scăzut substanțial în ultimii ani. În plus, investigațiile realizate de statele membre pe baza unei recomandări a Comisiei au demonstrat că implementarea măsurilor voluntare de atenuare menite să reducă prezența acestei substanțe diferă foarte mult de la un operator la altul.

Ca urmare a avizului EFSA, Comisia a inițiat discuții cu autoritățile statelor membre pentru a stabili măsurile de reglementare adecvate pentru reducerea prezenței acrilamidei în produsele alimentare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 21 Iulie 2017
Stire din Economie : Francul e slab cu 1,08 bani
Vineri, 21 Iulie 2017
Stire din Economie : Dolarul a cedat 4,16 lei
Joi, 20 Iulie 2017
Stire din Economie : Francul e slab cu 1,10 bani
Pagina a fost generata in 1.7743 secunde