Terenurile din Constanța, pradă ușoară pentru vânătorii de chilipiruri

1312
2
Terenurile din Constanța, pradă ușoară pentru vânătorii de chilipiruri - constructor-1346097168.jpg
Piața terenurilor din Constanța pare că a depășit perioada destul de lungă în care practic a fost înghețată. Tranzacțiile nu sunt nici pe departe la nivelul de dinainte de criză, însă interesul este în creștere. Dacă terenurile extravilane nu sunt deloc pe placul constănțenilor, (exceptând cazurile în care cumpărătorul intenționează să se apuce de agricultură ori să se extindă), terenurile intravilane sunt, am putea spune, la mare căutare, dacă ar fi să ne luăm după agenții imobiliari constănțeni. Mai mult, de un mare interes par să se bucure în special cele care se pretează construcției de blocuri. "Terenurile extravilane au devenit neinteresante, indiferent de prețul la care s-ar vinde, exceptând pe cele agricole. Se caută mult terenuri în intravilan, dacă se poate între construcții. Un interes major este pentru terenurile pretabile construcției de blocuri, care sunt tot mai puține", a explicat directorul All Imobiliare Constanța, Marius Coman.


În ceea ce privește cererea, aceasta este mulțumitoare, spun agenții imobiliari. "Cerere există pentru loturi micuțe, în zone bune, sau pentru loturi pretabile construcției unui bloc. În momentul de față avem 5-6 clienți interesați de terenuri ceva mai mari, pretabile construcției de blocuri", a explicat Marius Coman. Clienții sunt dispuși să dea, în acest caz, undeva la 100.000 - 150.000 de euro.

Cum arată prețurile


Terenurile din județ și din municipiul Constanța s-au ieftinit, asta e clar, însă agenții imobiliari constănțeni spun că este foarte greu să dea un procent corect, și asta deoarece vorbim despre foarte multe variabile (poziționare, suprafață, utilități, disponibilitatea vânzătorului de a negocia). De exemplu, sunt cazuri în care un lot se putea vinde în 2007 - 2008 cu un preț de 50.000 de euro, iar acum, un altul din aceeași zonă stă pe piață de luni bune cu un preț la jumătate.


Cert este că, în Constanța, acum un metru pătrat dintr-un lot "bun" a ajuns să poată fi cumpărat sub 100 de euro pe metrul pătrat în zone ca KM 5 sau Kamsas, acolo unde înainte de a veni criza nu se putea discuta despre așa ceva.


Pe de altă parte, dacă luăm ca exemplu Palazu Mare, zonă spre care s-au îndreptat mulți constănțeni în ultimii ani, chiar și imediat după instalarea crizei diferențele de preț erau destul de mari, de la un vânzător la altul, în funcție despre variabilele prezentate mai sus. Atât în 2010, cât și în 2011 un metru pătrat era scos la vânzare și cu 50 de euro, dar și cu peste 100 de euro. Acum, în Palazu Mare, pe un teren de 650 de metri pătrați, cu o deschidere de 21 de metri, proprietarul cere 55 de euro / metru pătrat. Un teren similar putea fi cumpărat, în 2008, chiar și cu 80 - 90 de euro / metru pătrat. 


Agenții imobiliari constănțeni spun că scăderea prețurilor în cazul terenurilor nu a fost deodată foarte vizibilă deoarece ieftinirea s-a produs ceva mai lent decât în cazul apartamentelor, acolo unde prețurile efectiv s-au prăbușit la începutul crizei, ca mai apoi să se stabilizeze. 


În ceea ce privește Valu lui Traian, acum un preț mediu este undeva la 30 de euro / metrul pătrat, în condițiile în care în urmă cu patru ani în majoritatea cazurilor cumpărătorii trebuiau să scoată din buzunar cel puțin dublu.


Pe de altă parte, o analiză realizată zilele trecute de compania de evaluare Darian arăta că prețurile terenurilor din Constanța, chiar dacă în cursul anului 2011 nu au existat fluctuații însemnate, în primele șase luni ale anului 2012 au scăzut cu circa 6%.

Părțile bune ale crizei


Criza a avut și are părțile sale bune. Agenții imobiliari spun că deși sunt tot mai puține terenuri, nevoia mare de bani a proprietarilor i-a determinat să scoată pe piață multe loturi bune, care s-au și vândut destul de bine și repede.


Mai mult, negocierile par să fie de bun augur pentru cumpărători. Potrivit agenților imobiliari nu puțini sunt cumpărătorii care au reușit și reușesc să pună mâna pe terenuri foarte bune, la prețuri mult sub cele ale pieței. Întotdeauna se ivesc situații în care proprietarii au neapărat nevoie de lichidități, așadar preferă să renunțe la procente bune, doar pentru a se face tranzacția.




Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

admirator
28 august 2012
felicitari,

un articol bine scris!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8804 secunde