Speculatorii financiari au profitat de teama și emoțiile stârnite de Brexit

513
Speculatorii financiari au profitat de teama și emoțiile stârnite de Brexit - speculatorii-1467125816.jpg

Articole de la același autor

"După două zile de turbulențe în urma Brexit-ului presiunile de pe piețele financiare din Marea Britanie au slăbit, iar lira dă semne de revenire, crescând cu 1% în dauna dolarului." Cu această știrea și-a deschis, ieri, pagina de business publicația electronică BBC News.

Referindu-se la evoluțiile de pe piețele financiare generate de votul britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Euroeană, Sorin Trandafir, director operațional în cadrul societății de servicii de investiții financiare "Interfinbrok Corporation" SA din Constanța, a declarat, pentru coti-dianul "Cuget Liber": "Presa internațională a încercat să extragă senzaționalul din Brexit, exagerând evoluțiile de pe piețele de capital și valutare. În realitate, indicii bursieri, chiar și pe piețe precum Anglia, Germania și SUA, au coborât mai mult în lunile februarie și martie 2016, când au fost șocurile de pe bursa din China și din piața petrolului. Cu o săptămână înainte, bursa germană și Wall Street-ul anunțau aceleași cotații ca și după Brexit. De altfel, pe o serie de burse, înainte de referendumul britanicilor, au avut loc creșteri. Scăderile după nu au făcut decât să aducă piețele la nivelul anterior.

Lira, într-adevăr, s-a depreciat în raport cu dolarul, după Brexit, dar a coborât cu numai 5% față de nivelul atins în februarie. Desigur, 5% înseamnă o scădere semnificativă, dar era previzibilă. Nu e nimic grav. De altfel, cu o săptămână înainte de referendum, lira a avut creșteri de 5%, ajungând aproape de un maxim istoric. Deci a avut de unde să scadă."

Pe piața românească de capital nu sunt mișcări spectaculoase, afirmă Sorin Trandafir. "Prezintă interes o serie de companii purtătoare de dividende, precum Romgaz, SIF 5 și SIF 3. Se așteaptă intrarea pe piață a companiei Hidroelectrica, ceea ce va da un impuls bursei. Este, însă, puțin probabil ca acest lucru să se întâmple prea curând, având în vedere că vine vacanța parlamentară și, apoi, alegerile parlamentare.

Piața românească de capital așteaptă creșterea lichidităților, intrarea de noi investitori. Cu o lună înainte de Brexit, au avut loc ieșiri de capital pe segmentul fondurilor de investiții străine. Probabil că acestea au intenționat să se pună la adăpost în așteparea evenimentelor din Marea Britanie. Dacă un fond internațional are un capital de 300 de milioane de dolari, pe piața din România alocă undeva la 5%. În situații de incertitudine, cum este cel al Brexit-ului, se retrage total sau parțial de pe piață, având în vedere faptul că bursa noastră nu e prea lichidă. Pentru un astfel de fond, pierderea suferită pe piața românească nu este mare, fiind privită ca… normală", a mai declarat acesta.

Mișcările în sus și în jos de pe piele valutare și de capital trebuie înțelese ca simple corecții, rezultate ale acțiunilor speculative. Jucătorii versați, cei ce cunosc psihologia investitorilor, folosesc prilejul pentru a câștiga, manipulând piața.

Se poate face o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat pe piețele petroliere spune Sorin Trandafir: "În februarie 2016, prețul petrolului coborâse la 26 de dolari pe baril, pentru ca în luna mai să ajungă la 51 de dolari. Creș-terea de 100% nu se datorează relansării economiei și a cererii de petrol, ci acțiunilor speculative de pe bursele petroliere."

În concluzie, stimați cititori, Brexit-ul s-a dovedit un bun prilej pentru marii jucă-tori de pe piețele financiare pentru a face bani pe seama investitorilor slabi de înger. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2605 secunde