Soluții pentru criza forței de muncă din România. Ce spune Mihai Daraban

272
Soluții pentru criza forței de muncă din România. Ce spune Mihai Daraban - 03221501506901406-1490190218.jpg

Articole recomandate

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a fost astăzi, gazda evenimentului Învățământul profesional dual — soluție pentru forța de muncă necesară economiei reale, care a avut loc la Centrul Expozițional Romexpo.

Camera de Comerț și Industrie din România, reprezentant al comunității de afaceri din România, susține necesitatea relansării învățământului profesional dual prin realizarea unui proiect specific comun, în măsură să reflecte conjugarea tuturor acțiunilor factorilor și actorilor implicați, și care să fie orientat, cu prioritate, către pregătirea și gestionarea forței de muncă și spre adaptarea corespunzătoare a calificărilor la nevoile economiei reale.

Președintele CCIR, Mihai Daraban, și-a declarat întreaga deschidere pentru sprijinirea autorităților ca România să depășească această criză a forței de muncă: '(...) în cel mai recent sondaj realizat de CCIR în mediul de afaceri, toți agenții economici, în proporție covârșitoare, au semnalat că am ajuns la o criză a forței de muncă. (...). Învățământul românesc și economia reală sunt două linii paralele.' 


Totodată, Mihai Daraban a reiterat apelul către factorii guvernamentali de a acționa în rezolvarea acestei crize: 'Dacă în cel mai scurt timp nu vom lua măsurile necesare, nu vom putea să mai fim compatibili din punct de vedere economic cu nicio zonă geografică'.

În opinia lui Cristian Dima, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, 'Implicarea activă a mediului antreprenorial în sistemul educațional este o fereastră care va genera aplicabilitate corectă în viitoarea generație de profesioniști. (...) un pachet de elemente fiscale favorabile mediului antreprenorial cu deductibilități pentru educarea viitorilor angajați este un capitol extrem de important de care vom ține cont'.

Ionuț Mișa, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, a fost de părere că prin comunicare deschisă și printr-un parteneriat corect, problemele din acest sector de activitate pot fi depășite: 'Este cert faptul că valoarea învățământului influențează ulterior economia și mediul de business din România, tocmai de aceea trebuie să-i acordăm importanța pe care o merită. Ministerul de Finanțe (...) încearcă să îmbunătățească cadrul fiscal legislativ pentru a găsi soluții problemelor din societate. În momentul de față, există normele de la Codul Fiscal care sunt deja publicate și sunt spre consultare. Ele includ mai multe prevederi legislative și mai multe modificări la Codul Fiscal'.

Daniel Cătălin Zamfir, președintele Comisiei economice, industrii și servicii, a propus abordarea acestei crize din perspectiva statisticilor care arată că tinerii, cu și fără pregătire, părăsesc țara, că nu există forme de învățământ dual suficiente, accesibile, atrăgătoare și mai ales utile pentru ei, subliniind că nu știm să creștem respectul pentru învățarea unei meserii.

Evenimentul a fost moderat de Mihai Apopii, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a României și președintele CCI Neamț, și s-a bucurat și de prezența unor reprezentanți ai mediului asociativ, ai instituțiilor financiare, patronatelor și asociațiilor neguvernamentale și ai companiilor: Viorel Arcaș, președintele Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, Angel Gheorghiu, subsecretar de Stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, dna. Daniela Sîsîn, director comercial al Complexului Expozițional Romexpo și dl. François Renaut, expert analist evaluare firme, Bursa Afacerilor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 21 Martie 2017
Stire din Economie : Dolarul a cedat 1,64 bani
Pagina a fost generata in 1.06 secunde