Ancheta "Cuget Liber"

Scandalul "Italia" demonstrează că autoritățile nu și-au făcut datoria

1478
5
Scandalul legat de eșuarea navei "Italia" a pus pe jar toate autoritățile. Lucrurile sunt mai încurcate decât par la prima vedere și, cu cât scormonești mai adânc, ies mai multe nereguli la suprafață.

"No man´s land"

După cum v-am informat în ediția anterioară, pe data de 24 august 2012, "Italia" - o navă cu lungimea de 99,8 metri și capacitatea de 3.000 tdw., încărcată cu clincker - se îndrepta spre ecluza de la Midia - Năvodari. Urma să ajungă în portul Luminița, situat în partea de nord a lacului Tașaul, la o distanță de 5 km de ecluză. 


Comandantul era asistat de pilotul companiei "Black Sea Pilots". La o distanță de aproximativ 400 m de intrarea pe ecluza Midia, în sectorul nebalizat, nava a atins fundul șenalului și s-a oprit în acea poziție. La scurt timp, cu ajutorul unui remorcher, "Italia" a fost pusă în plutire.

În urma incidentului, agentul navei "Idu Shipping & Services" și armatoruli "Maritime Ship Management" au adresat proteste autorităților față de calitatea pilotajului și condițiile de navigație din zona respectivă.

Cotidianul "Cuget Liber" și-a început propria investigație în această problemă de interes general. Din informațiile obținute, rezultă că sectorul în care s-a petrecut incidentul (între kilometrul zero al Canalului Poarta Albă - Midia Năvodari și ecluza de la Midia) este un fel de "no man´s land" (teren al nimănui). El a fost revendicat atât de Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile (CNACN), cât și de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (CNAPMC). Fiecare dintre ele

l-a inclus în propriul cadastru, deși sectorul face parte integrantă din Canalul Poarta Albă - Midia Năvodari și este de drept al CNACN.

Din acest motiv CNAPMC nu a făcut investiții în dragarea, balizarea și cartogra-fierea adâncimilor. Dar nici administrația canalelor nu a acordat prea mare atenție zonei, lăsând să se acumuleze problemele ce periclitează siguranța navigației.

"Porțiunea respectivă de canal, de circa 1,2 km lungime, are un fund de nisip și mâl; din fericire, fără urmă de rocă. De-a lungul timpului s-au format mameloane de aluviuni. Într-unul dintre ele s-a oprit nava Italia. Cei ce au efectuat pilotajul în sector, de-a lungul anilor, învățaseră să evite mameloanele. Mulți erau brevetați atât ca piloți maritimi, cât și ca piloți fluviali" - a declarat Sergiu Floca, președintele Federației Piloților Maritimi din România Euxin - Danube.

Întrebări fără răspuns

Disputele administrative au afectat în mod direct exercitarea serviciului de pilotaj în respectivul sector de navigație. Conform Regulamentului privind criteriile minime de pregătire, perfecționare și certificare a piloților maritimi (aprobat prin Ordinul ministrului Transporturilor 382/2007), piloții maritimi sunt brevetați pe zone:

- pentru porturile Constanța, Midia și Mangalia;

- pentru sectorul de Dunăre cuprins între rada portului Sulina și km 175, precum și în porturile situate pe acest sector;

- pentru Canalul Dunăre - Marea Neagră.

Iar potrivit Ordonanței de Guvern nr. 22/1999 republicată, a Ordinului ministrului Transporturilor nr. 1.008 din 12 iunie 2012 și a celui cu nr. 764/2010, CNACN și CNAPMC organizează pilotajul în zona lor de administrare.

Acesta fiind cadrul normativ, cine ar fi tre-buit să organizeze serviciul de pilotaj în acel "no man´s land": CNACN sau CNAPMC? Pe de altă parte, ce tip de brevet de pilot maritim este valabil: cel pentru porturile Constanța, Midia și Mangalia sau cel pentru Canalul Dunăre - Marea Neagră?

Evident, răspunsul la aceste întrebări nu ține de competența companiei "Black Sea Pilots", a agentul navei "Idu Shipping & Services" și a armatorului "Maritime Ship Management".

Săptămâna trecută, divergența dintre cele două companii ale statului a fost tranșată la Ministerul Transporturilor. Conform protocolului semnat, porțiunea de canal respectivă urmează să treacă în jurisdicția CNAPMC. Transferul de administrație mai trebuie consfințit, însă, printr-un act normativ. Abia atunci, CNAPMC se poate apuca de investiții în sectorul respectiv (dragare, balizaj, cartografierea adâncimilor) și își va putea extinde zona de pilotaj.

Anchete și concluzii

"Autoritatea Navală Română a instituit o comisie de anchetă a incidentului legat de nava Italia - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", directorul general adjunct Șerban Berescu. Vor fi analizate condițiile de navigație (adâncimi, balizaj), competențele pe linie de pilotaj, responsabilitatea organizării pilotajului pentru zona respectivă, modul de gestionare a informațiilor pe flux. În final, vor fi propuse măsuri de corecție, pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete."

Fără a se substitui investigației oficiale, ancheta ziarului "Cuget Liber" demonstrează că, din cauza disputelor dintre companiile statului, în sectorul supus analizei s-au acumulat condițiile favorabile producerii accidentelor navale. Întâmplător, primul caz a fost cel al navei "Italia" și, din fericire, a fost un eveniment ușor, fără pierderi materiale și umane.

Lecția "Italia"

Trebuie să vedem și partea plină a paharului. Incidentul trebuie tratat pozitiv, cu înțelepciune. Analiza trebuie să se finalizeze cu:

- delimitarea exactă a zonelor de navigație aflate în administrarea CNACN și CNAPMC, pentru care ele au obligația organizării serviciului de pilotaj și remorcaj;

- asigurarea condițiilor de navigație sigură (adâncimi, balizaj, hărți ale adâncimilor);

- proceduri clare pentru toți cei implicați în siguranța navigației, administratori ai porturilor și canalelor, armatori, agenți, companii de remorcaj și de pilotaj.

Măsurile trebuie extinse și la sectorul dintre kilometrul zero al Canalului Dunăre - Marea Neagră și ecluza de la Agigea, situația fiind asemănătoare într-o oarecare măsură.


Comentează știrea

ccr
29 august 2012
Scandalul "Italia" demonstrează că autoritățile nu și-au făcut datoria

Floca catelule ce calificare direrita ai tu diferita de ceilalti piloti? Pentru putin maruntis aruncat de Idu in fata ta , te-ai vandut ca un Lache . Pastreaza comentariile pt tine , ca stii bine cum a fost pana acum cu pilotii.

din domeniu
3 septembrie 2012
vrajeala agentilor

sunt minciuni tot ce s-a spus de catre agenti,in frunte cu Idu.Toate navele au asigurare.aceeasi agenti au colaborat cu aceste firme si inainte dar nu au avut nimic de spus.acum,ptr ca nu isi mai iau comisioanele pe care le comandau ei,nu le mai convine.si ce sa faca???? se plang si dau cu ce pot la geoalele pilotilor si firmelor care au avut tupeul sa nu mai lucreze direct cu ei..rusine d-lor agenti !!!!!!!!

Aurelia Ionescu
24 aprilie 2013
Scandalul "Italia"

Cu oameni ca Berescu la A.N.R.nici nu ma mira ca se intampla astfel de lucruri.Berescu a fost unul din cei mai incapabili absolventi ai Institutului de marina "Mircea cel Batran",promotia 1978.Stiu ce vorbesc!

magic leverag hair rollers
23 mai 2014
magic leverag hair rollers

The front blinkers are integrated into an aerodynamic fairing which not only reduces drag, but the fairing keeps the heat off the rider's legs. Recesses on the 19 litre fuel tank provide a tucked in riding position and combined with the upright handlebars and a broad urethane seat makes the Kawasaki Ninja 1000 a comfortable machine to ride long distances. magic leverag hair rollers http://magicleveraghairrollers.tripod.com

batwing fairing for honda
2 iunie 2014
batwing fairing for honda

The front blinkers are integrated into an aerodynamic fairing which not only reduces drag, but the fairing keeps the heat off the rider's legs. Recesses on the 19 litre fuel tank provide a tucked in riding position and combined with the upright handlebars and a broad urethane seat makes the Kawasaki Ninja 1000 a comfortable machine to ride long distances. batwing fairing for honda http://hondacbrfairingkit.tripod.com

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7921 secunde