Româncele din flota "Barklav" vor naște pe banii companiei

1996

Articole de la același autor

"În ciuda crizei economico - financiare internaționale, cei 700 de navigatori români care muncesc în flota companiei norvegiene "Barklav" vor beneficia de salarii mai mari, în viitorul an" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor.
La mijlocul acestei săptămâni, la Viena, reprezentanții companiei de navigație și ai SLN au negociat și parafat noul contract colectiv de muncă. Acesta prevede o creștere de 7% a salariilor nebrevetaților și de 5%, în cazul ofițerilor. Indemnizația de concediu a fost majorată substanțial, de la 10 la 14 dolari pe zi.
Primele de asigurare au, de asemenea, creșteri substanțiale. În caz de deces, compensația acordată este de 82.500 de dolari, la care se adaugă 16.500 dolari pentru fiecare copil, până la al patrulea. Pentru invaliditate totală, nebrevetații vor primi o compensație de 100.000 de dolari, iar ofițerii, 125.000 de dolari.
Contractul cuprinde câteva noutăți. "Pentru prima oară este prevăzută o clauză de maternitate. Mamele vor primi o indemnizație pe perioada prenatală și post-natală, concediu prenatal și postnatal. Măsura era necesară. Ea reflectă creșterea numărului de femei care activează în flota Barklav, atât în calitate de personal navigant, cât și ca auxiliari (cameriste, recepționeri etc. pe navele de pasageri). Trebuie menționat că salariile femeilor sunt egale cu ale bărbaților care lucrează pe aceeași funcție și că nu există nicio discriminare" – a afirmat Adrian Mihălcioiu.
O altă noutate o reprezintă acordarea unei compensații bănești în cazul în care se navigă în zonele recunoscute ca fiind bântuite de pirați. De fapt este vorba de o extindere a metodei de plată practicată la navigația în zonele de război, a precizat liderul de sindicat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8102 secunde