Rabla pentru firme și instituții publice, un fiasco total

300
1
Rabla pentru firme și instituții publice, un fiasco total - programrabla-1380462638.jpg

Articole de la același autor

Multe au fost fir-mele și instituțiile pu-blice constănțene ca-re au vrut să obțină tichete Rabla pentru a-și scădea, într-o oarecare măsură, cheltuielile cu înnoitul parcului auto, dar puține au și reușit. Nu epuizarea fondurilor, și implicit a tichetelor, a fost marea pro-blemă. Nici pe depar-te. Majoritatea s-au pierdut în noianul de documente pe care au trebuit să-l depună la Administrația Fon-dului pentru Mediu (AFM). Și nu vorbim aici numai despre cine știe ce firme mici care poate nici nu au personal pregătit pentru întocmirea de documentații stu-foase, ci și despre instituții publice în cazul cărora și așteptările sunt mari, semn că AFM-ul a găsit ac de cojocul multora.

Dosar prea stufos

La cea mai recentă etapă de evaluare a dosarelor depuse de persoanele juridice și instituțiile publice au fost acceptate doar 281 de dosare, iar alte 537 au fost respinse. Marii câștigători de la nivelul județului Constanța au fost Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, prima cu trei mașini aprobate, așadar o finanțare de 19.500 lei, iar cea de-a doua, cu cinci mașini, respectiv 32.500 lei. Pe de altă parte, pe lista respinșilor se găsește, de exemplu, Penitenciarul Poarta Albă, dar și câteva societăți comerciale. Acestora li se mai alătură și alte aproximativ 20 de persoanele juridice și instituțiile publice - firme, primării, hoteluri sau clinici private, respinse la etapele precedente, care însă ar fi avut posibilitatea să-și refacă documentația și să depună iarăși dosarul. S-au lăsat însă păgubași. De ce? Dosarul care este depus la AFM conține undeva la 20 de documente (mai mult, sau mai puțin, în funcție de categoria - persoane juridice sau instituții publice - și subcategoria din care face parte), așadar și bătaia de cap este pe măsură.

Documente lipsă

Și în cadrul acestei etape, majoritatea celor care s-au trezit cu dosarul respins nu au depus documentația completă, sau au avut documente a căror valabilitate expirase. Mulți îi acuză însă pe lucrătorii AFM oarecum de exces de zel. Iată și un exemplu: cererea de finanțare depusă de o societate comercială din Constanța, care are doi administratori (unul cu putere de "vicepreședinte"), a fost semnată de vicepreședinte, și nu de președinte, așadar dosarul a fost respins. O altă societate din Constanța nu a reușit să obțină voucherele pentru că dosarul depus nu era paginat și opisat, iar lista, atât cu greșelile grave (pentru că, trebuie să recunoaștem, au fost și destule dosare din care lipseau și documentele esențiale), cât și banale, este una mare. La sfârșitul lunii august, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Adrian Gearâp, a dispus prelungirea termenului de depunere și validare a dosarelor pentru persoanele juridice și instituțiile publice până la data de 30 septembrie 2013, așadar cei care vor să mai facă o încercare mai au la dispoziție doar ziua de astăzi.

Comentează știrea

George
18 martie 2014
Ce inseamna fiasco?

Proiectul RABLA ar fi trebuit sa ramana in faza de proiect, pana cand cineva ar fi considerat ca necesita si o adaptare la caracteristicile Romaniei, romanilor, pentru a functiona. Dar pentru ca s-a vrut sa existe "spirit lucrativ", am mai cheltuit niste fonduri, fara vreo utilitate majora, pe termen lung. Daca si doamna ex ministru declara ca nu mai are nici o utilitate programul Rabla... http://www.romaniatv.net/consultarea-publica-privind-derularea-programului-rabla-2014-s-a-finalizat_132420.html

Articole pe aceeași temă

Vineri, 20 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Skoda prezintă noua Octavia Greenline
Pagina a fost generata in 1.2476 secunde