Prognoze optimiste privind exportul de cereale din zona Mării Negre

281
Prognoze optimiste privind exportul de cereale din zona Mării Negre - port-1366646939.jpg
Evoluția traficului de grâne, porumb și semințe uleioase din ultimii ani ne îndreptățește să spunem că portul Constanța este înainte de toate un port cerealier. În 2010, au fost derulate 13.821.815 tone mărfuri din această grupă, ponderea lor în traficul total ajungând la 32,36%. În 2011, cantitatea manipulată a scăzut la 11.458.056 tone, iar ponderea la 28,21%, pentru

ca în 2012 să urce la 13.364.640 tone și o pondere de 29,79%.

Din cauza recoltei slabe din 2012, dar și al acțiunilor speculatorii de pe piață, traficul derulat în primul trimestru din 2013 reprezintă o abatere de la regulă. Au fost derulate 1.641.704 tone, cu 34,66% mai puțin față de aceeași perioadă din anul precedent, iar ponderea în fluxurile totale de mărfuri a scăzut la 16,28%.

Cu circa trei luni înainte de viitoarea recoltă de cereale, traficul s-a înviorat. Grânele care fuseseră stocate în silozurile din România, Serbia și Ungaria, în așteptarea unui preț mai bun, au fost scoase la export.

Ieri, în portul Constanța, patru nave încărcau 54.610 tone de grâu și semințe de floarea soarelui. Alte patru nave și-au anunțat sosirea în următoarele cinci zile, pentru a prelua 128.000 de tone de porumb și grâu.

Cum va evolua traficul de cereale până la finele acestui an? Pe câmp, culturile arată bine, dar toată lumea se ferește să facă vreo prognoză. "Să vedem mai întâi recoltele în hambar" - spun operatorii portuari constănțeni.

Dacă românii sunt prudenți și nu se aventurează să facă estimări, vecinii noștri nu se tem să spună că recoltele din 2013 vor fi mai bune.

Între 17 și 18 aprilie, la Kiev (Ucraina) a avut loc conferința internațională "Cerealele Mării Negre: Pentru totdeauna la export!" (Black Sea Grain: Export Forever!). Pentru a vă da seama de atenția pe care jucătorii cei mai importanți de pe această piață au acordat-o reuniunii, trebuie menționat că au participat 750 de reprezentanți ai producătorilor de cereale, ai marilor case de comerț, băncilor, asiguratorilor, procesato-rilor și brokerilor, din Ucraina și alte 52 de țări, printre care și România.

Au fost abordate teme precum:

- prognoza recoltelor din Ucraina, Rusia și Kazakhstan;

- evoluția exporturilor de cereale în regiunea Mării Negre;

- cererea Asiei - factor determinant pentru dezvoltarea sectorului agricol;

- agricultura din zona Mării Negre după decenii de investiții slabe;

- cât de adecvată este logistica din piața Mării Negre pentru a face față unui export de cereale de 60 - 80 milioane tone pe an.

În cadrul reuniunii, Kuleydzhan Kurbanova - reprezentanta Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU, a menționat că piața mondială înregistrează, la această oră, cele mai mari stocuri de cereale din ultimii 10 ani, cu ajutorul lor fiind ținute în frâu prețurile.

Serghei Feofilov (Ucraina) a prognozat creșterea exportului de cereale din regiunea Mării Negre, în viitorii ani. El a atenționat că, pentru a asigura eficiența fluxurilor de export, Ucraina va trebui să investească în capacități de depozitare a cerealelor și transbordare. În prezent, producția Ucrainei depășește capacitatea sa de stocare.

La rândul său, Dmitriy Rylko, directorul general al IKAR (Rusia), a estimat că producția de cereale a Federație Ruse va crește la 90 de milioane de tone.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5099 secunde