Președintele CCIR, Mihai Daraban: "Firmele românești care vor să facă afaceri peste hotare așteaptă ponturi de la diplomații români"

386
Președintele CCIR, Mihai Daraban:

Articole de la același autor

Firmele românești care vor să facă afaceri peste hotare așteaptă de la diplomații români să vină cu niște acțiuni concrete, niște ponturi, a declarat, ieri, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române. 


"La CCIR, nu avem 100 de agenți economici undeva legați în beci și pe măsură ce ni se cer 10-15-20 pentru o misiune economică, noi îi eliberăm și plecăm cu ei. Foarte mult contează ca din partea dumneavoastră (n.r. - a diplomaților) să vină niște acțiuni concrete, niște ponturi. Suntem la prima generație de oameni de afaceri din România. Acest lucru spune multe. Spune multe numai dacă ne uităm la capitalizarea Bursei de Valori București, care este de doar 4 miliarde de dolari. Dacă ne uităm la Moscova, vedem o capitalizare de 447 miliarde de dolari, de peste 100 de ori mai mare decât a noastră în condițiile în care PIB-ul Rusiei e de 7 ori mai mare decât al României", a declarat președintele CCIR, Mihai Daraban, citat de Agerpres. 


El a precizat că la CCIR se identifică pârghii de promovare a diplomației economice. 


"Ce înseamnă să fii pe bursă? Înseamnă să faci audit și să fii transparent. Probabil la prima generație de oameni de afaceri încă mai avem de așteptat, pentru că și profilul investitorului american pe o piață ca a noastră este în special pe bursa de valori. Noi, la CCIR, identificăm pârghii de promovare a diplomației economice. Întotdeauna am pledat pentru un cod fiscal predictibil, pentru că un cod fiscal este parte componentă a diplomației economice", a mai arătat președintele CCIR. 


Daraban a precizat că România nu are destui jucători capabili să facă "business overseas". 


"Statisticile Eurostat ne spun că suntem pe ultimul loc în UE la inovare și cercetare, ceea ce înseamnă lipsă de brand românesc. Suntem pe ultimul loc la productivitatea muncii. Suntem pe ultimul loc la digitalizarea administrativă", a mai spus Daraban. 


Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, a organizat, ieri, Reuniunea Anuală a Diplomației Române, cu tema "O lume în schimbare: Mizele politicii externe a României". 


"Evenimentul oferă ocazia unor dezbateri pe teme de mare actualitate pentru România, printre care rolul comunității de afaceri românești în diplomația economică, evoluții recente și perspective ale economiei românești, cu accent pe principalele politici și obiective de dezvoltare economică, inclusiv perspectiva adoptării monedei euro precum și promovarea și reprezentarea economică externă a României", susțin organizatorii. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.212 secunde