Plățile eronate s-au redus, constată Curtea de Conturi Europeană

234
Plățile eronate s-au redus, constată Curtea de Conturi Europeană - platileeronate-1476621086.jpg

Articole de la același autor

Curtea de Conturi Europeană a dat un aviz favorabil în privința conturilor anuale ale UE pentru cel de al 9-lea an consecutiv. Curtea a constatat că, în special în domeniile politicii de coeziune și agriculturii, nivelul de eroare global estimat pentru plăți a scăzut în continuare de la 4,4%, în 2014, la 3,8%, în 2015.


Nu s-au constatat erori în operațiunile aferente veniturilor care au fost examinate. Cheltuielile administrative au continuat să fie în categoria cu cel mai scăzut nivel de eroare.


Statele membre gestionează 80% din bugetul UE, iar Comisia a instituit stimulente pentru a încuraja fiecare stat membru să își îmbunătățească în continuare sistemele de gestiune și control. Obiectivul este acela de a ajuta statele membre să detecteze, să raporteze și să corecteze toate neregulile din timp, astfel încât să nu riște să piardă fonduri la care ar fi avut dreptul. Comisia sprijină statele membre în acest demers prin schimbul de bune practici, furnizarea de orientări și organizarea unor cursuri de formare pentru autoritățile naționale care cheltuiesc fondurile UE pe teren.


Comisia Europeană a luat o serie de măsuri suplimentare pentru a se asigura că fiecare euro din bugetul UE este bine cheltuit. În 2015, Comisia a lansat inițiativa "bugetul UE axat pe rezultate", menită să garanteze că resursele Uniunii sunt bine utilizate, în beneficiul cetățenilor, și că toate proiectele finanțate de UE prezintă avantaje clare și un bun raport calitate-preț. Obiectivul este acela de a utiliza bugetul UE pentru stimularea creșterii economice, crearea de locuri de muncă și competitivitate, precum și pentru a răspunde rapid și eficient la noile provocări și urgențe. În 2015 a fost lansat un portal internet unic unde sunt publicate informații cu privire la rezultatele obținute de bugetul UE: EU Results.


În cazul în care constată că fondurile UE au fost cheltuite în mod incorect, Comisia ia măsurile necesare pentru recuperarea acestora, media înregistrată fiind de aproximativ 3 miliarde EUR în fiecare an. Pentru exercițiul financiar 2015, Comisia estimează că viitoarele măsuri de recuperare ar putea aduce suma restantă expusă riscurilor la un nivel cuprins între 0,8 % și 1,3 % din plățile efectuate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8139 secunde