Piața asigurărilor auto, în impas. Despăgubiri record acordate în 2016 victimelor accidentelor rutiere

498
2
Piața asigurărilor auto, în impas. Despăgubiri record acordate în 2016 victimelor accidentelor rutiere - asiguraripiataauto-1472127980.jpg

Articole recomandate

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) avertizează asupra atingerii celei mai mari valori de până acum a daunei medii totale în al doilea trimestru al anului 2016, cauzată de creșterea cu aproape 90% a daunei medii pe dosarele de vătămări corporale, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, se arată într-un comunicat al UNSAR.


"În acest context, UNSAR reiterează necesitatea introducerii unui sistem predictibil pentru reglementarea despăgubirilor pentru daune morale asociate vătămărilor corporale. Conform datelor publicate de autoritatea de reglementare în domeniu, atingerea valorii maxime de până acum a daunei medii totale la nivelul pieței RCA a fost cauzată de majorarea daunei medii pe dosarele de vătămări corporale cu 88,3% peste nivelul din trimestrul I 2016. Totodată, dauna medie pe segmentul dosarelor cu daune mate-riale a crescut cu 8% față de trimestrul I 2016", se spune în comunicat.


Potrivit UNSAR, cheltuielile cu despăgubirile, pe fondul unei frecvențe ridicate a daunelor și a majorării sumelor plătite pentru vătămări corporale, cresc într-un ritm alarmant. În cazul despăgubirilor pentru daunele morale, suma plătită în anul 2015 a reprezentat o creștere de aproape 2.000% față de despăgubirile plătite în anul 2007. Mai mult decât atât, ponderea despăgubirilor pentru daune morale din totalul despăgubirilor pentru daune auto a înregistrat o creștere de peste 1.000%, în aceeași perioadă de timp.


"Încă o dată se dovedește necesitatea introducerii sistemului tabelar de acordare a despăgubirilor pentru daune morale, elaborat de către Societatea Română de Medicină Legală și promovat de-a lungul timpului de UNSAR. Sistemul va avea efecte pozitive atât pentru victime, cât și pentru asigurați. Per-soanele prejudiciate vor beneficia de un tratament nediscriminatoriu, iar durata necesară obținerii despăgubirilor se va scurta. În același timp, sistemul tabelar va conduce la scăderea costurilor legate de instrumentarea daunelor și a costurilor de reasigurare, ceea ce va reduce presiunile asupra pieței de asigurări și va avea efecte pozitive asupra primelor de asigurare", a declarat Florentina Almăjanu, director general UNSAR, citată de Agerpres.


Comentează știrea

pe romaneste
26 august 2016
sa-mi beti boashele

oricum oficial 30% nu avem rca, iar voi scumpiti in continuare asigurarile. O sa ramaneti singuri ca radet-ul.

Nicu Bulgaru
26 august 2016
vezi sa nu

plateste poolea rca la voi, eu dau 200 de lei pe sase luni in Bulgaria si merg legal.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.469 secunde