"Parada" mobilei românești la Mamaia

652

Articole de la același autor

- Târgul "Mobila Expo Constanța" își deschide porțile pe 15 octombrie

Mobila românească este vedeta acestei luni în cetatea Tomis. Constănțenii vor putea admira creațiile producătorilor autohtoni în cadrul ediției de toamnă a Târgului "Mobila Expo Constanța". Evenimentul este găzduit de Pavilionul expozițional din stațiunea Mamaia, în perioada 15 - 18 octombrie 2015. Organizatorii sunt Camera de Comerț, In-dustrie, Navigație și Agricultură Constanța, Asociația Producătorilor de Mobilă din România, Asociația Clubul Ro-mân de Mobilă și ROMEXPO SA.

Noile tendințe din producția de mobilă

"Prin modul de organizare și reprezentate, târgul de mobilă de la această ediție are un caracter național. Vor fi prezente 24 de firme, producători și comercianți de mobilă din întreaga țară, unii dintre ei fiind participanți fideli ai acestui eveniment. Firmele prezente provin din Constanța (4), Buzău (3),  Pitești (2), Satu Mare (2), București (2), Cluj, Sălaj, Mureș, Suceava și Harghita. Târgul se adresează atât populației, cât și agenților economici din sectorul hotelurilor și restaurantelor " - a declarat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României și al CCINA, la conferința de presă dedicată evenimentului.

În cadrul târgului, expozanții prezintă noile tendințe din industria mobilei: introducerea materialelor diversificate cu fronturi din MDF, sticlă, profile de AL și PVC; mobilier vopsit, tapițat; mobilier și accesorii de nouă generație (sisteme legabox, separatoare ambia-line etc.).

Vizitatorii vor putea admira atât mobila modernă, cât și cea clasică din lemn masiv de nuc sau cireș, camere de zi, dormitoare sau bucătării.

Alături de producătorii de mobilă vor fi prezenți și cei de uși și pardoseli din lemn, balustrade, scări și garduri, scaune și canapele.

Daraban a criticat modul în care este folosit Pavilionul expozițional din Ma-maia, în prezent. În timp ce Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța organizează târguri specializate, cei ce administrează acest spațiu expozițional abuzează în a găzdui așa-zise târguri de îmbrăcăminte, spre nemulțumirea comercian-ților locali.

"Ceea ce se întâmplă la Pavilionul expozițional este o formă de canibalism. L-au transformat în talcioc, pentru vânzătorii ambulanți" - a afirmat președintele Mihai Daraban.

O industrie "pe val"

În cadrul conferinței de presă, Aurica Sereny, președinta Asociației Producătorilor de Mobilă din România, a făcut o scurtă radiografie a acestui sector de activitate. În prezent, în industria mobilei activează circa 4.000 de unități de producție, cu un număr de 68.500 de lucrători. Majoritatea unităților sunt de talie mică, dar există și producători de dimensiune medie și mare. Gradul de înzestrare tehnologică a crescut. Multe unități au investit în utilaje și linii de fabricație moderne, performante, cu care nu se pot lăuda prea multe firme din Europa.

În primele șase luni ale anului, industria mobilei a înregistrat o creștere de 4,8% a cifrei de afaceri, în timp ce exporturile de mobilă românească au făcut un salt de 8,3%.

Producția de mobilă românească se adresează îndeosebi populației cu venituri medii și peste medie. Se produce mobilier de calitate, cu precădere din lemn masiv, acesta fiind solicitat mai ales de familiile tinere.

Industria autohtonă a profitat de perioada de criză economică pentru a se relansa și urmează o tendință ascendentă, având potențial pentru înființarea a 10.000 de locuri de muncă în următorii ani. Deja se confruntă cu o criză de lucrători calificați. De aceea, Asociația Producătorilor de Mobilă din România este interesată în dezvoltarea învățământului profesional, care să fie susținut atât de stat, cât și de producătorii din sector.

Aurica Sereny și-a exprimat încrederea că industria mobilei poate contribui într-o măsură mult mai mare la PIB și la creșterea gradului de ocupare a forței de muncă din țara noastră.

Ea a amintit rolul jucat de operatorii din sector și de Camera de Comerț și Industrie a României în îmbunătățirea Codului silvic, precum și eforturile depuse privind îmbunătățirea Regulamentului de vânzare a masei lemnoase din exploatațiile care sunt proprietatea statului.

Urmează Topul județean al firmelor

Dănuț Jugănaru, directorul general al CCINA, a anunțat calendarul viitoarelor acțiuni și manifestări expoziționale organizate de CCINA:

- Topul județean al firmelor (29 octombrie);

- Conferința de prezentare a siste-mului de achiziții publice al ONU (29 octombrie);

- Târgul de nunți (5 - 8 noiembrie);

- Târgul de turism "Vacanța 2015" (20 - 22 noiembrie);

- Târgul de național de îmbrăcăminte și încălțăminte TIMINTEX (25 - 29 noiembrie);

- Târgul "Cadouri de Crăciun" (12 - 23 decembrie).

Prezent la conferința de presă, Mihai Costriș, directorul general al ROMEXPO, a vorbit despre direcțiile de acțiune ale companiei pe care o conduce: organizarea de târguri și expoziții în parteneriat cu camerele de comerț din întreaga țară și relansarea participării românești la târgurile din străinătate. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5078 secunde