Șomerii constănțeni trec de criză prin recalificare

388
Pe timp de criză, accesul persoanelor necalificate pe piața muncii este aproape imposibil. Patronii fac disponibilizări, opresc producția/activitatea sau pur și simplu nu mai angajează.

În aceste condiții, un curs de reconversie profesională poate fi singura soluție pentru șomeri sau pentru cei care vor să își schimbe locul de muncă.
Calificarea forței de muncă este o prioritate și pentru Uniunea Europeană, care alocă fonduri importante instituțiilor și centrelor care organizează astfel de cursuri.
În ultimele opt luni, filiala Constanța a Școlii Române de Afaceri a Camerelor de Comerț și Industrie (SRAFC) a susținut un curs amplu de formare pentru tehnicienii de cadastru/topograf, finanțat cu fonduri Phare.
"Contractul de finanțare nerambursabilă a fost de 54.590 euro, din care 89,83% contribuția Uniunii Europene și 10,17% aportul nostru", spun reprezentanții SRAFC.
Obiectivul proiectului a fost recalificarea unui grup de minimum 36 de șomeri constănțeni și angajarea a cel puțin 10 dintre ei, la maximul 12 luni de la încheierea proiectului.
Cursul s-a adresat persoanelor care nu și-au găsit loc de muncă în ultimele 12 luni. Șomerii înscriși nu au plătit nicio taxă, însă cursul a fost accesibil, contra cost, și persoanelor care au vrut doar să se specializeze în acest domeniu. A fost un curs extrem de serios, din spusele participanților, urmat de patru luni de practică, fiecare cursant lucrând la o firmă de cadastru. S-a mers la "școală" în fiecare zi, câte șase ore, cursurile fiind găzduite de universitatea "Ovidius".
"La finalul cursului am susținut un proiect și un examen, bazat pe toată teoria învățată. Din grupa mea de 14 persoane, 4 sau 5 urmează să ne angajăm la firme de cadastru", spune Alina Coman, o absolventă a cursului SRAFC.
Singura condiție impusă participanților a fost să nu se angajeze, pe toată durata desfășurării cursului.
În prezent, piața locurilor de muncă a intrat în regres. Numai în ultima săptămână, numărul ofertelor înregistrate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a scăzut cu circa 30%, potrivit reprezentanților instituției.
În Constanța, potrivit datelor reprezentanței județene a ANOFM, sunt vacante 121 de posturi, cei mai căutați fiind lucrătorii comerciali, instalatorii și muncitorii necalificați pentru lucrări de întreținere la drumuri și poduri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8437 secunde