Șoc pe piața asigurărilor: Astra Asigurări intră în faliment. Ce se întâmplă cu polițele RCA emise

698
Șoc pe piața asigurărilor: Astra Asigurări intră  în faliment. Ce se întâmplă cu polițele RCA emise - astra-1440599646.jpg

Articole recomandate

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, ieri, intrarea în faliment a societății Astra Asigurări, informează Realitatea TV. Aproximativ cinci milioa-ne de români au polițe de asigurare la Astra Asigurări.

Astra Asigurări, aflată în administrare specială de un an și jumătate, avea nevoie de 425 milioane de lei pentru redresarea financiară, dar majorarea de capital demarată în acest sens a eșuat în 19 august. Ulterior, acționarii majoritari ai Astra Asigurări, societate controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, au propus ASF să aducă, în două etape, cei 425 milioane lei până la 30 septembrie 2016, însă în următoarele condiții: să fie revocată administrarea specială, să fie permisă preluarea AXA Life de către Astra și să fie revocată decizia luată în luna mai de ASF care a limitat activitatea de subscriere a asiguratorului.

Experții în asigurări spun că falimentul Astra nu va afecta clienții care au polițe la societatea de asigurări, însă pe viitor acest lucru va duce la majorarea tuturor polițelor.

"Nu ar trebui să îi afecteze pe cei care au polițe la Astra. Adică vorbim de persoane fizice, având în vedere limita maximă de 450.000 de lei, deci 100.000 de euro. În mod normal pentru persoane fizice e suficient. La juridice nu știu, e în funcție de ce au în portofoliu.

Cele mai afectate vor fi companiile de asigurări care rămân pe piață, pentru că despăgubirile se plătesc de la fondul de garantare și fondul va trebui completat. Deci ASF va majora contribuția către fond, care se va traduce printr-o majorare a cotațiilor de prime la societățile de asigurare. Cred că o să fie o problemă cu service-urile pentru că sunt destule care au de recuperat peste 450.000 de lei de la Astra. Nu mi se pare că ar trebui să le plângem de milă pentru că service-urile sunt în cunoștință de cauză cu situația financiară a acestei societăți de ani de zile. Dacă au apucat să își adune debite care depășesc suta de mii de euro e problema lor. A doua e problema convenției carte verde, la care nu se poate impune o limitare a despăgu-birii", a declarat, pentru Digi24, Cristian Constantinescu, specialist în asigurări.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5804 secunde