Noile proceduri fiscale au devenit lege

147
Noile proceduri fiscale au devenit lege - noileprocedurifiscale-1438189226.jpg

Articole recomandate

Ordonanța Guvernului nr. 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost publicată în "Monitorul Oficial al României" nr. 540 din 20 iulie 2015. Actul normativ aduce o serie de modificări importante Codului de procedură fiscală printre care menționăm, mai jos, următoarele:

Se definesc obligațiile fiscale restante ca fiind cele pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plată sau diferențele de obligații fiscale principale și accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de platăâ.

Nu se consideră obligații fiscale restante:

1. obligațiile fiscale pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut în actul de acordare a înlesnirii;

2. obligațiile fiscale stabilite în acte administrative fiscale a căror executare este suspendată;

3. obligațiile fiscale cu termene de plată viitoare stabilite în planul de reorganizare judiciară.

Nu se consideră că un contribuabil înregistrează obligații fiscale restante în situația în care suma obligațiilor fiscale înscrise în certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscal este mai mică sau egală cu suma de rambursat/restituit. În certificatul de atestare fiscală se face mențiune în acest sens.

În ce privește compensarea se introduce prevederea conform căreia pentru debitorii care se află sub incidența legislației privind insolvența și care depun un decont cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare după data deschiderii procedurii insolvenței, suma aprobată la rambursare prin decizia de rambursare a taxei pe valoarea adăugată se compensează cu obligațiile fiscale născute după data deschiderii procedurii insolvenței.

Se introduce posibilitatea ca executarea silită să se suspende sau să nu înceapă pentru obligațiile fiscale contestate, dacă debitorul depune la organul fiscal competent o poliță de asigurare de garanție la nivelul obligațiilor fiscale contestate și neachitate la data depunerii garanției. Valabilitatea acesteia trebuie să fie de minimum 6 luni de la data emiterii.

Se introduc noi situații în care scrisoarea de garanție/polița de asigurare de garanție rămâne fără obiect și anume:

- actul administrativ fiscal contestat a fost desființat, în totalitate, de către organul de soluționare a contestației;

- acțiunea în contencios administrativ a fost admisă în totalitate;

- dacă pe perioada soluționării contestației, în procedura administrativă sau în procedura de contencios administrativ, debitorul achită în totalitate obligațiile fiscale contestate.

Se elimină obligativitatea plății taxelor extrajudiciare de timbru pentru contribuabilii care solicită eliberarea de certificate, adeverințe sau alte documente Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

În cazul în care debitorul are de încasat sume certe, lichide și exigibile de la autorități sau instituții publice, executarea silită se continuă prin poprirea acestor sume ori de câte ori, ulterior comunicării somației, se depune la organul fiscal un document eliberat de autoritatea sau instituția publică respectivă prin care se certifică că sumele sunt certe, lichide și exigibile.

Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila:

- pe declarații, cereri sau orice alte documente depuse la instituțiile sau autoritățile publice.

- pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relația dintre acestea. (I.T.C.)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 30 Iulie 2015
Stire din Economie : Euro a pierdut 1,17 bani
Joi, 30 Iulie 2015
Stire din Economie : Anunț bombă de la WizzAir
Miercuri, 29 Iulie 2015
Stire din Economie : Marian Sârbu s-a reîntors la ASF
Pagina a fost generata in 1.1722 secunde