Muncitorii de la Oil Terminal Constanța cer demisia ministrului Energiei

445

Articole de la același autor

• Sindicaliștii se opun tentativelor de a aservi compania intereselor acționarilor minoritari


Scandalul de la compania Oil Terminal din Constanța, determinat de manoperele acționarilor minoritari de a bloca majorarea de capital, printr-un aport în natură din partea statului, a luat amploare. 


După dezvăluirile din presă, sindicaliștii au organizat, în cursul zilei de ieri, o acțiune de protest în fața sediului unității. Ținta acuzațiilor lor este ministrul tehnocrat al Energiei, Victor Grigorescu, suspectat că, prin numirile în consiliul de administrație 


al operatorului portuar, face jocurile mi-noritarilor. Pe pancartele protestatarilor erau înscrise următoarele: "Opriți distrugerea Oil Terminal", "Ministrul offshore e un infractor", "Oil au privatizat și-n Caicos au plecat", "Noi nu suntem numere, suntem muncitori". 


Luând cuvântul în fața lucrătorilor, Achille Duțu, președintele Federației Sindicatelor din Chimie și Petrochimie, a declarat: "Federația noastră are exemplul trist al companiei Oltchim, cel mai important producător al industriei chimice din Europa Centrală și de Est. Ce s-a întâmplat acolo este similar cu ce se petrece la Oil Terminal." El a relatat că la Oltchim, ca și la Oil Terminal, acționarul minoritar Broadhurst a abuzat de acțiuni în justiție, ajungând să se adreseze chiar și Comisiei Europene. Care e rezultatul acestor manevre? În prezent, a spus el, se dorește vânzarea Oltchim ca activ. El a atenționat că asupra Oil Terminal planează pericolul preluării ostile. Mai mult, în prezent se fac presiuni pentru construirea în portul Constanța a altor depozite petroliere, ceea ce ar conduce la șubrezirea poziței Oil Terminal pe piață. 


Ion Caraignat, liderul filialei "Cartel Alfa" l-a acuzat pe ministrul Energiei că, prin propunerile de administratori la Oil Terminal, demonstrează că, în loc să apere interesele statului, protejează interesele acționarilor minoritari. 


El a dezvăluit faptul că miercuri, după întâlnirea pe care premierul Dacian Cioloș a avut-o cu liderii confederațiilor sindicale, Bogdan Hossu, președintele "Cartel Alfa", i-a prezentat șefului Guvernului situația de la Oil Terminal, solicitându-i să ia o decizie. 


Se vede că lucrurile sunt mult mai complicate decât par la prima vedere. Tentativa de blocare a majorării de capital coincide cu intenția unor investitori americani de a construi un depozit petrolier cu 20 de rezervoare, în portul Constanța, a afirmat Caraignat. De asemenea, el a amintit faptul că unul dintre administratorii propuși de ministrul Energiei a făcut parte dintr-un consiliul de administrație al Oil Terminal și, la acea vreme, a solicitat nici mai mult nici mai puțin decât concedierea a 300 de angajați. 


"Nu ne vom lăsa păcăliți", a spus Nicolae Adrone, liderul Sindicatului Oil Terminal. El a anunțat că săptămâna viitoare va fi organizată pichetarea Guvernului și a Prefecturii Constanța. "Marea supărare a acționarilor minoritari este majorarea de capital, conform prevederilor legii. Soli-citarea noastră este demiterea de urgență a ministrului Victor Grigorescu!", a spus liderul de sindicat.


Pe parcursul mitingului, participanții au scandat "Demisia! Demisia!"
La rândul ei, Confederația Națională Sindicală "Cartel Alfa", sub semnătura președintelui Bogdan Hossu, a adresat o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloș. În mesaj se arată că majorarea de capital la Oil Terminal, prin aport în natură, va întări poziția statului și va crea premisele pentru deblocarea activității companiei și dezvoltarea ei pe termen mediu, nu doar ca sursă imediată de profit pentru acționari. 


Totodată se vorbește despre tentativa acționarilor minoritari de a-l schimba pe directorul general al companiei, pe motive care s-au dovedit neîntemeiate, cu intenția de a bloca majorarea de capital, și despre manevrele ce se fac pentru numirea unui consiliu de administrație care să promoveze interesele minoritarilor. 


"Confederația Națională Sindicală «Cartel Alfa» vă solicită, domnule prim-ministru, să analizați cu atenție situația de la Oil Terminal Constanța și să luați măsurile necesare pentru apărarea intereselor statului și respectarea legii. Menționăm că vom sesiza toate organele de control în caz de schimbare (a consiliului de administrație - n.n.)", se arată în mesaj.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4308 secunde