Ministerul Agriculturii solicită opinii și propuneri privind "Programul pentru școli"

339
Ministerul Agriculturii solicită opinii  și propuneri privind

Articole de la același autor

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a pus în dezbatere publică, pe site-ul său, "Programul pentru școli". Instituția dorește să obțină opiniile și propunerile publicului larg cu privire la noul program pentru școli ce se va derula începând cu anul școlar 2017 - 2018.

Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii, propuneri și sugestii în termen de 45 zile.

În document se spune: Noul cadru legislativ european privind derularea programului de încurajare a consumului de produse agricole în școli (legume-fructe, lapte și produse lactate), Programul pentru școli, are în vedere unificarea și uniformizarea prevederilor actualelor programe de distribuire a fructelor, respectiv a laptelui și produselor lactate în unitățile de învățământ. Regulamentul prevede următoarele: accent pe distribuirea produselor proaspete, dar cu anumite excepții pentru produse prelucrate, în funcție de adaosul de zahăr, sare și grăsimi; posibilitatea transferului de fonduri între cele două scheme de până la 20% o singură dată pentru un an școlar; buget UE stabilit pentru fiecare componentă a programului: schema de fructe și legume 6.866.848 euro și schema de lapte 10.399.594 euro; strategie multianuală; măsuri educative pentru ambele programe (legume-fructe și lapte și produse lactate); încurajarea distribuirii de produse locale și regionale.

Programul "Lapte și corn" a fost inițiat ca program național, în 2002, iar din anul 2007, o parte din cheltuielile pentru furnizarea laptelui au început să fie rambursate din fonduri europene, România ajungând, în anul școlar 2012 - 2013 la o valoare a rambursării de 10,6 milioane euro. Programul se adresează preșcolarilor din grădinițele de stat și private și elevilor din învățământul primar și gimnazial de stat și privat și prevede acordarea zilnică de lapte (UHT și pasteurizat) sau produse lactate (din lapte fermentat care conțin cel puțin 90% din greutate lapte tratat termic: iaurt simplu, lapte bătut, sana sau chefir) în cantități de 200 ml și de produse de panificație (cornuri sau batoane și produse derivate: covrigi simpli sau biscuiți uscați) în ambalaje de 80 g/unitate.

În anul școlar 2009 - 2010, a început derularea Programului "Fructe în școli" a cărui implementare presupune, pe lângă distribuția de fructe și/sau legume și măsuri educative. Beneficiarii programului sunt elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și privat. În cadrul programului s-au distribuit mere pentru perioade de maximum 100 zile de școlarizare și s-au organizat vizite la ferme și stațiuni de cercetare, concursuri cu premii, activități de grădinărit în curtea școlii ca măsuri educative adiacente distribuției de mere.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 05 August 2016
Stire din Economie : Îi doare în pix de Oieria Palas!
Miercuri, 02 Martie 2016
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Pagina a fost generata in 0.4011 secunde