Mihai Daraban: "Trebuie să avem o idee despre necesitățile economiei"

453
Mihai Daraban:

Articole recomandate

Decidentul politic trebuie să lucreze alături de mediul de afaceri pentru a îndeplini acest deziderat al forței calificate de muncă, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, care a deschis joi întâlnirea de lucru referitoare la Programul național de promovare a învățământului profesional de tip dual.

"Trebuie să avem o idee despre necesitățile economiei. Sunt lucrurile care trebuie să ne preocupe și cred că persoanele cu putere de decizie din învățământ trebuie să înțeleagă că această direcție nenegociabilă de a menține unele catedre trebuie schimbată pentru că (...) învățământul românesc a fost deteriorat din interior", a declarat președintele CCIR.

Acesta a susținut că trebuie să privim cu seriozitate nevoile mediului de afaceri și că trebuie ca "decidentul politic să lucreze alături de mediul de afaceri pentru a îndeplini acest deziderat al forței calificate de muncă, întrucât se pare că ne apropiem de o criză a forței de muncă", se arată într-un comunicat al CCIR remis Agerpres.

În opinia directorului Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Gabriela Liliana Petre, avantajele învățământului profesional de tip dual se referă la trei elemente esențiale, care sunt preluate din sistemul de tip dual original și care trebuie introduse în sistemul de învățământ profesional.

"Primul se referă la o mai mare implicare și responsabilitate a operatorilor economici, a angajatorilor, care au parteneriate cu școlile; acest lucru înseamnă implicarea lor în consiliul de administrație al școlilor. Un al doilea element important se referă la susținerea de către companii a elevilor care urmează învățământul profesional, iar a treia componentă reprezintă un alt tip de management al procesului de formare a elevilor, în sensul în care activitatea de pregătire profesională a elevilor în practică la companie și în școală se desfășoară într-o colaborare și într-un parteneriat mult mai strâns între profesori, maiștrii instructori și tutorii din întreprinderi. Elevii beneficiază de o pregătire profesională mult mai adaptată nevoilor angajatorilor și cresc semnificativ șansele de a avea un loc de muncă", consideră Liliana Petre.

Aceasta a menționat că anul viitor va ieși prima serie de absolvenți de învățământ dual cu durata studiilor de 3 ani și ulterior vor putea fi cuantificate rezultatele concrete pentru prima generație.

Potrivit CCIR, absolvenții învățământului obligatoriu au posibilitatea de a intra pe piața muncii și, în același timp, de a continua pregătirea profesională la un nivel superior de calificare. Învățământul dual marchează marele avantaj de a se desfășura pe baza unui contract de muncă, încheiat între agentul economic și elev.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 18 August 2016
Stire din Economie : Curs  în domeniul PSI
Pagina a fost generata in 0.6087 secunde