Mica privatizare de la administrația portuară, Canal și Aeroportul "Kogălniceanu" se amână în 2013

498
1
Mica privatizare de la administrația portuară, Canal și Aeroportul

Articole de la același autor

La finele anului trecut, Ministerul Trans-porturilor a anunțat relansarea, în 2012, a procesul de privatizare a companiilor la care este acționar. Mai mult, pe data de 21 decembrie 2011, a fost semnat protocolul de colaborare cu Bursa de Valori București. El viza, pe de o parte, un proces de vânzare transparent a acțiunilor statului, iar pe de altă parte, susținerea și consolidarea pieței de capital din România.


La acea vreme s-a constituit un grup de lucru pentru a analiza problemele legislative, tehnice, de reglementare și instituționale legate de vânzarea unor pachete de acțiuni deținute la societăți comerciale aflate în portofoliul MTI, prin metode speci-fice pieței de capital și cu utilizarea facilităților BVB (oferte publice inițiale - IPO, oferte publice secundare, vânzarea specială, etc.) și admiterea la tranzacționare a acțiunilor acestor societăți comerciale pe piața reglementată sau sistemul alternativ de tranzacționare.

Finalizarea procedurilor de tranzacționare ar fi trebuit să aibă loc până la 31 decembrie 2012, dar va fi amânată cu încă un an, după cum rezultă dintr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Transporturilor. Motivul nu este precizat în referatul de susținere a proiectului, dar poate fi bănuit. Se precizează doar faptul că ministerul a analizat contractele de intermediere și a decis încetarea lor. Drept urmare, procedurile de selectare a unor noi intermediari vor fi reluate.

Ar urma să fie listate pe piața de capital următoarele pachetele de acțiuni:

- 5% din Compania Națională "Aeroporturi București";

- 5% din Societatea Națională Aeroportul Internațional "Mihail Kogălniceanu";

- 5% din Societatea Națională Aeroportul Internațional "Timișoara - Traian Vuia";

- 5% din Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța;

- 5% din Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile Constanța;

- 5% din Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime Galați;

- 5% din Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu.


Comentează știrea

Vasile
29 octombrie 2012
Actiuni port Cta

Din 2005 se tot spune ca se vor vinde 5 la suta din acțiunile APC.APC trebuie sa fie autoritate portuara nu societate pe actiuni.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6024 secunde