"Maraton" de discuții, probleme și rezolvări pentru oamenii de afaceri din Constanța

208

Articole de la același autor

Ieri a avut loc, la Hotel Iaki, cel de-al doilea eveniment din seria de conferințe Afaceri.ro din acest an, organizat de JCI Constanța (Junior Chamber International), Arhipelago Interactive și APEC (Asociația pentru Promovarea Economiei Cunoașterii). Întâlnirea, care s-a întins pe durata a aproximativ zece ore, cu pauzele de rigoare, a reprezentat un adevărat "maraton" pentru oamenii de afaceri constănțeni dornici poate nu doar să descopere noi oportunități, ci să-și găsească și parteneri de business.


Export, marketing modern, importanța clusterelor 
În 2013, Conferința Afaceri.ro Constanța a fost dedicată turismului de aventură, însă de această dată organizatorii și-au propus să furnizeze informații practice și să pună în dezbatere teme ca oportunități de dezvoltare a afacerilor prin activități de import-export, soluții IT de productivitate, marketing modern și importanța clusterelor pentru dezvoltarea regiunii.


Subiectul export, dar și modalitățile prin care Ministerul Economiei poate încuraja căutarea și găsirea de parteneri de afaceri din alte țări a reprezentat primul subiect intens dezbătut.


"Exportul nu este doar markerul unei performanțe pe plan local. Sunt afaceri care s-au construit exclusiv pe export, și asta pentru că piața românească nu este chiar atât de mare. În România nu iu aceeași putere de cumpărare ca afară sau o industrie atât de diversificată. Dar atâta vreme cât îți cunoști foarte bine produsul, serviciul, cunoști piața foarte bine, în acel moment poți să te gândești la modul foarte serios la export. Ministerul Economiei vine în sprijinul IMM-urilor și a companiilor din țară. Un sprijin direct este Programul de promovare a exporturilor. Anual sunt alocați 8 - 10 milioane euro, bani totuși puțini, pentru participarea firmelor românești la târguri internaționale. Ministerul Economiei suportă 50% din cheltuielile de transport și cazare și 100% pentru celelalte cheltuieli. Acest sprijin ajunge practic la 3.000 - 10.000 euro. Pentru o companie mare poate nu înseamnă nimic, dar pentru un IMM o investiție de, să spunem, 5.000 euro într-o prezență la târg, poate fi riscantă", a precizat Marian Trifu, director Direcția Dezvoltare Export din cadrul Ministerului Economiei.


La fel de important, organizatorii au pregătit pentru ieri și două sesiuni de networking, așadar participanții au avut ocazia să își prezinte afacerea, să identifice potențiali colaboratori sau parteneri și să își creeze noi contacte.


În rândul speakerilor prezenți la aceasta ediție s-au numărat și Mircea Munteanu - manager operațiuni în România Elastoffice AG Elveția, Iulian Basu - președinte ARRIS, Alexandru Lăzescu - analist economic, Dana Ghineț - manager partener la Acces Project Investments, Cristian Culea, fost președinte JCI Constanța 2012 sau Marius Alexa, fondatorul Arhipelago Interactive. Lista a fost însă una mai generoasă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 13 Martie 2014
Stire din Economie : Exporturile au crescut cu 8,8%
Miercuri, 22 Ianuarie 2014
Stire din Economie : Iată cum poți pune mâna  pe 100.000 lei
Pagina a fost generata in 0.3701 secunde