Investițiile locale, de la regimul Mazăre la epoca Făgădău

1038
4

Articole de la același autor

• Administrația locală promite schimbarea climatului investițional în municipiul Constanța


Nu credeam să mai apuc vreodată să văd, la Constanța, stând față în fața reprezentanții administrației locale, ai guvernului, ai corpului diplomatic și oamenii de afaceri. 


În ziua de 30 septembrie 2016 nu s-a făcut gaură în cer, dar s-a produs prima breșă majoră în izolarea în care a fost aruncată Constanța, de către administrația Mazăre. Se știe că timp de un deceniu și jumătate, municipiul Constanța a fost ocolit de investitori, de parcă era ciumat, iar consulatele și ambasadele străine îl puseseră pe lista neagră. Și iată că acum, Constanța și întregul județ își deschid larg porțile pentru investitorii mari și mici, români și străini.


Vineri, sala de conferințe a Pavilionului Expozițional din Mamaia a găzduit o conferință regională dedicată investițiior, organizată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), în parteneriat cu InvestRomania - Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.


La întâlnirea cu cei circa 200 de oameni de afaceri din județele Constanța, Tulcea, Brăila și Galați, au venit Costin Borc - viceprim-ministru și ministru al economiei, Țuțuianu Marius-Horia - președintele Consiliului Județean Constanta, Decebal Făgădău - primarul Constanței, Florin Jianu - președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), ambasadorii Turciei, Quatarului, Franței la București, consulul general al Turciei, înalți funcționari ai ambasadelor Austriei și Chinei, diplomați români.


Reprezentanții autorităților au vorbit despre oportunitățile de afaceri, parcuri industriale, export, finanțare cu fonduri europene pentru mediul privat și public. Cuvântul primarului Constanței, Decebal Făgădău, a fost ascultat cu mare interes. Edilul s-a exprimat într-o limbă pe care autoritățile locale aproape că o uitaseră, presărată cu expresii precum: deschidere către mediul de afaceri, dezbatere reală, transparență totală, debirorocratizare, atragerea investitorilor, asigurarea locurilor de muncă, stoparea migrației tinerilor în străinătate. 


"Reuniunea are ca scop atragerea investitorilor străini și români, iar pe de altă parte prezentarea ofertelor de export - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Iulian Gropoșilă, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Ieșim dintr-o perioadă în care administrația locală din Constanța a lucrat paralel cu interesul oamenilor de afaceri. Timp de 15 ani, acesta a fost climatul de afaceri din Constanța. Acum, este un moment de cotitură, pentru că avem o nouă administrație, oameni tineri în administrație, care înțeleg să colaboreze cu mediul de afaceri. Ce așteptăm de la această conferință? Administrațiile locale trebuie să înceapă să lucreze, să stabilească mapa investițiilor publice. Este fundamental pentru perioada următoare, pentru a da impuls și direcție investițiilor private. Avem nevoie de o primă hartă a investițiilor publice din județul Constanța. Administrația este pilonul central al dezvoltării comunitare și în jurul ei trebuie se contureze acest curent investițional. Reindustrializarea este una dintre temele de interes pentru județul Constanța, dar astăzi nu se mai pune problema coloșilor indistriali din trecut. În opinia noastră, trebuie atrase fonduri europene pentru mici unități de producție în industria alimentară, pentru că agricultura județului asigură materia primă, în domeniul procesării lemnului, pentru a nu mai exporta doar cherestea… Reindustrializarea ar trebui să fie o politică comună a administrației centrale, locale și mediului de afaceri."


În cadrul conferinței au fost organizate grupuri de lucru tematice (pe probleme de: agricultură; industrie - energie - mediu - parcuri industriale; turism - servicii - comerț). Evenimentul s-a încheiat cu o vizită la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța.


Comentează știrea

Laurentiu
1 octombrie 2016
investitii cetatenesti

daca investitiile in folosul comunitatii nu vi se par necesare atunci sa se dea ajutoare sociale la toti escrocii mai ales baruri unde nu se stie activitatea!

DODO
1 octombrie 2016
investitiile ca aerul

numai ca in acesti ani investitori au fost doar pretenarii clanului Mazare - Constantinescu ,nimic in folosul urbei cei care vroiau ceva serios erau alungati de cererile sufocante de ,,sponsorizare,, ale acestora De ce Clujul, Oradea ,Aradul sau Timisoara au luat avint nivelul lor de trai este deja occidental iar noi stam tot cu fata spre Orient

europeanu
1 octombrie 2016
Hotul tot hot ramane !

articolul este un elogiu adus hotului fagadau.Punct.

geo
11 octombrie 2016
oras

avem o mizerie de oras in care in curand ne vom sufoca din cauza betoanelor care papa spatiul verde, iar noi stam si asteptam nemurirea. Oare sonducatorii nostrii ilustrii s-au plimbata prin tari vest europene sa vada cum arata un parc si numarul lor. Da dar ii doare la bascheti. S-ar fi putut face o treaba frumoasa intre Constanta si Cumpana cu piste pt biciclete, role, restaurante sau intre Cta si palazu , dar nu e vointa

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 01 Octombrie 2016
Stire din Economie : Remorcherul "Magellan 2" și-a piedut barja
Sâmbătă, 01 Octombrie 2016
Stire din Economie : Tancul chimic "Yowa Maru" a fost salvat
Sâmbătă, 01 Octombrie 2016
Stire din Economie : O navă de pasageri a eșuat în Insula Bali,
Sâmbătă, 01 Octombrie 2016
Stire din Economie : Câte milioane de șomeri are UE
Vineri, 30 Septembrie 2016
Stire din Economie : Dolarul a înghițit 1,34 bani
Vineri, 30 Septembrie 2016
Stire din Economie : Francul s-a întărit cu 1,67 bani
Pagina a fost generata in 1.1047 secunde