Instrumente de tranzacționare noi pe piata de capital din Romania

341
Instrumente de tranzacționare noi pe piata de capital din Romania - instrumentedetranzactionare-1470153862.jpg

Articole de la același autor

Bursa de Valori București (BVB) și Depozitarul Central (DC) au anunțat posibilitatea de a derula operațiuni de împrumut de instrumente financiare, vânzare în lipsă și cumpărări în marjă, începând cu data de 2 august 2016 într-un cadru de reglementare nou și flexibil, care va permite investitorilor să beneficieze de orice tendință a pieței. Participantii la sistemul de tranzacționare și decontare vor avea posibilitatea de a oferi aceste operațiuni.

"Vânzarea în lipsă reprezintă un element indispensabil unei piețe de capital dezvoltate. Aceasta creează noi posibilități pentru investitori, prin protejarea valorii investițiilor și prin șansa de a câștiga din tranzacționarea speculativă intensivă. Împrumutul de instrumente financiare va genera noi venituri pentru creditori și o siguranță a vânzărilor în lipsa pentru piață. Încheierea procesului de reglementare marchează o realizare semnificativă în modernizarea pieței de capital romanești și deschide calea participanților la piață să utilizeze aceste posibilități mult așteptate", a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Printre cele mai importante modificări aduse reglementarilor BVB sunt:

- posibilitatea de a efectua operațiuni de vânzare în lipsă pentru instrumentele financiare admise la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, indiferent de tipul și caracteristicile acestora;

- posibilitatea de a introduce ordine de vânzare în lipsă fără restricții de preț, volum minim sau tip de ordin;

- eliminarea obligativității marcării specifice a ordinelor de vânzare în lipsă.

"Această nouă realizare îmbunătățeste calitatea infrastructurii pieței de capital, făcând-o mai competitivă față de alte piețe din Europa de Est și atrage atenția jucătorilor internaționali. Trecerea României din antecamera fluxurilor globale de capital spre familia piețelor economiei libere și deplin funcționale reprezintă un parcurs istoric și asteptăm cu nerăbdare continuarea cooperării productive cu participanții la piață, cu Autoritatea de Supraveghere Financiara și cu factorii de decizie politică", a spus Lucian Anghel, președintele BVB.

Printre cele mai importante modificări aduse reglementarilor DC sunt:

- eliminarea obligației utilizării unui contract standard de împrumut și transmiterea acestuia la Depozitarul Central;

- posibilitatea de a efectua operațiuni de împrumut cu toate instrumentele financiare înregistrate în sistemul Depozitarului Central;

- constituirea de garanții pe o arie mai largă de instrumente financiare;

- extinderea scopurilor pentru care se pot realiza operațiuni de împrumut;

- eliminarea numărului maxim de zile lucrătoare aferente unui împrumut

Din anul 2014, Depozitarul Central a pus la dispoziția participanților o nouă facilitate pentru operațiunile de împrumut de instrumente financiare, ce permite vizualizarea ofertelor de împrumut și a caracteristicilor acestora.

Vânzarea în lipsă presupune vânzarea unor titluri pe care un investitor nu le deține, cu anticiparea de a realiza profit din diferența de preț dintre vânzarea în lipsă și cumpărarea viitoare a instrumentelor financiare. Vanzarea în lipsa implica un împrumut prealabil de acțiuni sau alte instrumente financiare prin intermediul unui cont în marjă și vânzarea lor, urmând ca, ulterior, aceste acțiuni să fie cumpărate din piață și restituite brokerului. Cumpărările în marja se efectuează pe baza unui credit acordat de broker clientului, astfel încât investitorul să poată realiza achiziții.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 03 August 2016
Stire din Economie : Lansare la apă, la Ceronav
Miercuri, 03 August 2016
Stire din Economie : Turismul de pe val
Miercuri, 03 August 2016
Stire din Economie : Francul a slăbit cu un ban
Miercuri, 03 August 2016
Stire din Economie : Creștere spectaculoasă în comerț
Miercuri, 03 August 2016
Stire din Economie : Leul a caștigat împotriva tuturor
Pagina a fost generata in 1.0728 secunde