În ce monedă este cel mai bine să te împrumuți, în 2014

559
În ce monedă este cel mai bine să te împrumuți, în 2014 - incemonedaestemaibinesateimprumu-1391183954.jpg

Articole de la același autor

Dobânzile creditelor în lei au coborât ușor, ușor, aproape de nivelul celor în euro (și chiar mai jos!). Încă mai există diferențe în unele cazuri, apreciabile sau nu, în funcție de fiecare bancă, însă cu siguranță deprecierile din ultimele luni au creat premizele unei creșteri pronunțate a cererii de creditare în lei, spun analiștii financiari. Vestea bună pentru constănțenii care mai degrabă ar miza pe leu, speriați de ceea ce s-a întâmplat cu euro, dolarul și francul elvețian în ultimii ani, este că cel mai probabil vom asista în continuare, la noi scăderi.
"BNR ar putea relaxa în con-tinuare politica monetară în 2014, atât prin reducerea dobânzii de politică monetară, cât și prin eliberare de lichiditate în lei din rezerva minimă obligatorie a băncilor. Aceasta va menține dobânzile interbancare la nivelurile scăzute din prezent și va face creditele în lei tot mai atractive. Datele BNR arată că în 2013 băncile au redus dobânzile creditelor noi în lei cu 2 - 3 puncte procentuale, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii, cu o mișcare mai pronunțată în a doua jumătate a anului. Începutul lui 2014 a adus noi reduceri ale dobânzilor iar în următoarele trimestre am putea asista la o intensificare a creditării pe componenta de lei, dacă va reveni și încrederea în economie", a precizat, pentru Cuget Liber, analistul șef al BCR, Florin Eugen Sinca.
Ce și cum să alegem
Specialiștii spun că cel mai indicat este să accesezi un credit în moneda în care realizezi venituri. "În general recomandăm clienților să acceseze credite în moneda în care realizează venituri, astfel încât să evite posibilul impact negativ din evoluția nefavorabilă a cursului valutar. Pe lângă aceasta, sunt mai multe argumente care stau în favoarea creditelor în lei. Dacă urmărim evoluția indicilor, observăm că indicele EURIBOR 3M s-a menținut în 2013 în jurul valorii de 0,20%, cu o ușoară tendință de creștere spre 0,30% în prezent, în timp ce ROBOR 3M a evoluat în aceeași perioadă de la aproximativ 6% până la sub 3% în prezent, astfel că acele persoane care au ales să se împrumute în lei au beneficiat de o reducere a dobânzii în consecință", au precizat consultanții Bancpost. Apoi, dobânzile la creditele în euro ar putea să crească! "La contrac-tarea unui credit pe termen lung, clienții ar trebui să ia în calcul și variația mai mare a cursului din viitor, pe măsură ce piața valutară va deveni mai adâncă, cu o pre-zență înaltă a nerezidenților și cu instrumente financiare tot mai complexe tranzacționate. Dobânzile la euro legate de un indice al pieței monetare ar putea crește după 2016 - 2017, când Banca Centrală Europeană ar putea majora gradual dobânda. Având în vedere că și reglementările Băncii Naționale a României favorizează creditarea în lei, cu riscuri mai mici pentru clienți, putem spune ca viitorul creditării este în moneda națională", a mai explicat Florin Eugen Sinca. 
Creditele garantate în lei, mai avantajoase
În unele cazuri, creditele în lei au devenit chiar mai avantajoase decât cele în euro. "Având în vedere evoluția pieței din ultima perioadă, dobânzile la creditele garantate în lei sunt mai reduse decât cele în euro, atât pentru creditele de achiziție - ipotecare/imobiliare, cât și pentru cele de nevoi personale garantate cu ipotecă. De asemenea, în cazul creditelor ipotecare, va-loarea avansului este mai mic la lei decât la euro: 15% avansul la un credit ipotecar în lei versus 25% pentru un credit ipotecar în euro, dacă ne referim la produsele standard. La Prima Casă avansul este de numai 5%", au mai explicat consultanții Bancpost. Potrivit acestora, în ceea ce privește creditul de consum, conform reglementărilor BNR în vigoare, pentru euro este necesară con-stituirea unei garanții în valoare de 133% din valoarea creditului, cu anumite excepții. Iar acest lucru îi încurcă pe mulți și nici cine știe ce avantaje nu au. "Din punct de vedere al costurilor, băncile oferă în prezent dobânzi pentru creditul de consum în lei la un nivel comparabil cu dobânzile pentru euro sau chiar mai avantajoase. De exemplu, Bancpost oferă la lei o dobândă începând de la 7,7% p.a. în timp ce dobânda pentru creditul acordat în euro începe de la 9%", au mai explicat consultanții Bancpost.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 07 Ianuarie 2014
Stire din Economie : Creditarea se relansează în 2014
Vineri, 17 Ianuarie 2014
Stire din Economie : Bani mai mulți pentru "Prima Casă"
Luni, 02 Decembrie 2013
Stire din Eveniment : BNR ia băncile la puricat
Pagina a fost generata in 0.4758 secunde