Guvernul Cioloș una vorbește și alta fumează

351
Guvernul Cioloș una vorbește și alta fumează - guvernulciolos-1464367965.jpg

Articole de la același autor

La una din ședințele Uniunii Scriitorilor de prin anii ´50, aflându-se în prezidiu, Zaharia Stancu a rostit un discurs în care a înfierat "moravurile capitalist-burgheze". După ședință, s-a așezat într-un fotoliu și și-a aprins o țigară Kent. Tudor Arghezi l-a taxat imediat cu o expresie care a devenit celebră: "Văd că una vorbim și alta fumăm!"


Mi-am adus aminte de acest episod descoperind în "Monitorul Oficial" nr. 398 din 25 mai 2016, Hotărârea de guvern nr. 380 din 18 mai 2016, prin care se aprobă bugetul de venituri și cheltuieli pe 2016 al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța. 


În faza de proiect, fiind supus dez-baterii publice, bugetul a fost vehement contestat de agenții economici din portul Constanța. La începutul lunii martie, în cadrul ședinței comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Transporturilor, reprezentanții confederațiilor patronale și sindicale reprezentative la nivel național i-au dat aviz negativ.


Ei au criticat, printre altele, faptul că se propune creșterea dividendelor ce urmează a fi repartizate acționarilor (Ministerul Transporturilor și Fondul Proprietatea), în condițiile în care infrastructura portului Constanța a ajuns "într-un stadiu avansat de degradare, iar investițiile companiei pe acest segment nu există."


Drept răspuns, în ședința de guvern de la jumătatea lunii martie, premierul Dacian Cioloș a dispus amânarea discutării bugetului. El a solicitat ca propunerea de aprobare a acestuia să vină însoțită de o notă, în care "să se explice viziunea companiei de stat, ce vrea să facă cu bugetul".


Pe 29 martie, în timpul vizitei la Constanța, ministrul transporturilor, Dan Costescu, s-a declarat împotriva repartizării dividendelor de către CNAPMC, afirmând următoarele: "Un administrator de întreprindere publică nu trebuie să facă profit. Veniturile obținute trebuie utilizate pentru întreținerea infrastructurii, pentru investiții în infrastructură, care să fie pusă la dispoziția publicului. Acesta este rostul unei companii naționale."


Se părea că Ministerul Transporturilor și Guvernul Cioloș împărtășesc opinia comunității portuare și că bugetul de venituri și cheltuieli al CNAPMC va suferi modificări semnificative, conform poziților exprimate. Dar surpriză! hotărârea de guvern publicată în "Monitorul Oficial" demonstrează contrariul: Guvernul Cioloș a aprobat bugetul așa cum a fost propus inițial, fără să schimbe măcar o virgulă!


Conform acestuia, CNAPMC trebuie să realizeze:
- venituri totale de 322.902.000 lei, cu 5,47% mai mult decât era prevăzut în bugetul rectificat din 2015;
- cheltuielile totale în sumă de 264.598.000 de lei, cu 2,92% mari; 
- un profit brut de 58.304.000 lei, superior cu 18,85%.


La finalul anului, trebuie să repartizeze următoarele dividende: 
- pentru Ministerul Transporturilor, 19.602.000 lei, cu 38,62% mai mult decât în 2015;
- pentru Fondul Proprietatea, 4.900.000 lei, mai mult cu 38,61%.


Hotărârea de guvern poartă semnătura premierului Dacian Cioloș, a lui Alexandru Răzvan Cuc - secretar de stat din Ministerul Transporturilor, a Ancăi Dragu - ministru de finanțe și a lui Dragoș Pîslaru - ministrul muncii. 


Dacă ar mai trăi azi, sunt convins că maestrul Tudor Arghezi le-ar bate obrazul premierului Dacian Cioloș și miniștrilor săi și le-ar spune: "Văd că una vorbim și alta fumăm!"


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3838 secunde