Grindeanu i-a lăsat lui Tudose o ditamai gaură în buget

180
Grindeanu i-a lăsat lui Tudose o ditamai gaură în buget - grindeanu-1498668092.jpg

Articole de la același autor

Veste proastă pentru viitorul Guvern Tudose, dar mai ales pentru România. După ce la finalul primelor patru luni ale anului, Ministerul Finanțelor Publice raporta că bugetul general consolidat are un excedent de 1,355 miliarde de lei, la sfârșitul celei de a cincea luni, a anunțat un deficit de 2,152 miliarde de lei, respectiv 0,27% din PIB. Gaura bugetară este - atenție! - mai mare cu 177% decât cea din primele cinci luni ale anului 2016. 


Desigur, vă întrebați stimați cititori, cum naiba de s-a împotmolit "căruța" bugetului, chiar înainte de schimbarea Guvernului? Totul părea să meargă atât de bine până atunci. Economia duduia și bugetul da pe de lături. A fost suficient să pice Guvernul Grindeanu, ca să dea dracu’n raportări. Pe ce chestie? Mă jur cu mâna pe Legea bugetului de stat că și pentru mine e un mare mister!


Dar să lăsăm perplexitatea și jurămintele și să cercetăm amănuntele execuției bugetare. Iată, veniturile s-au străduit, bietele de ele, să crească în cele cinci luni din 2017. N-au reușit mare brânză, doar un salt de 7,9%, peste nivelul din aceeași perioadă a anului 2016. În schimb, cheltuielile s-au depășit pe ele însele, crescând cu 9,4%. 


Păi spuneți și dumneavoastră, ce poate face un sărman Guvern, când statul încasează venituri de numai 98,390 de miliarde de lei din economie, dar cheltuiește 162,562 miliarde de lei? "Trece la un program de austeritate, face economii, reduce cheltuielile, strânge cureaua", ați fi tentați să spuneți, dumneavoastră, dragi cititori. Greșit! Răspunsul corect este: se împrumută ca să aibă de unde cheltui și mai mult. Astfel rezolvă și problema moștenirii pentru generațiile viitoare, lăsându-le minunata datorie patriotică de a achita nota de plată a înaintașilor. 


Interesantă este, mai ales, structura veniturilor. Iată, cele din impozitul pe profit s-au diminuat cu 5,1%. Cum vine asta, parcă aveam cea mai mare creștere a produsului intern brut din Uniunea Europeană. Ăsta-i un alt mister! Mai firave au fost și veniturile din TVA, cu 5% mai mici, precum și cele din accize, cu 9,4%


În schimb, sumele colectate din impozitele pe salarii și venituri au crescut cu 12,9%, cele din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii, cu 64,4%, veniturile din taxele vamale, cu 10,1%, iar cele din impozitele și taxele pe proprietate, cu 20,6%.


Cât de darnic a fost Guvernul Grindeanu se vede din capitolul cheltuieli. Iată, cheltuielile cu personalul au crescut cu 19,1%, iar cele cu asistența socială, cu 10,1%. Și pentru a nu fi criticat că e mână prea spartă, a redus cheltuielile cu investițiile de capital cu 23,1% și cele aferente proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă, cu 90,4%. Infrastructura și suprastructura - dă-le’n măsa! - mai pot să aștepte un secol, două. Doar nu stă țara în loc de autostrăzi, căi ferate, școli și spitale. Altele sunt prioritățile!
Execuția bugetară din perioada ianuarie - mai 2017 ne-a dat adevărata măsură a performanțelor Guvernului Grindeanu. Credeți că guvernul Tudose va fi mai breaz? Eu am mari îndoieli, dar, mă rog, asta-i problema mea, nu a celor ce îl susțin.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0231 secunde