Fermierii scapă de sancțiuni din partea APIA în cazul contaminării accidentale a solului

117
Fermierii scapă de sancțiuni din partea APIA în cazul contaminării accidentale a solului - 23tractorlaarat-1492352340.jpg

Articole recomandate

Mai mulți deputați PSD și ALDE au depus, la Senat, o propunere legislativă pentru completarea OUG 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice care prevede aplicarea sancțiunii declasării produsului și a terenului în cazul contaminării accidentale a solului, fără a afecta însă plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune.


Astfel, la articolul 8 din OUG nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice se introduce un nou alineat cu următorul cuprins: "Dacă în urma analizelor se identifică prezența unor substanțe care nu sunt prevăzute în Anexele I și II din Regulamentul CE nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul și se constată că prezența substanțelor este determinată de contaminări accidentale se aplică sancțiunea declasării produsului și, după caz, a terenului, fără a afecta plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune".


Inițiatorii propunerii legislative argumentează, în expunerea de motive, că în baza OUG nr. 34/2000 a fost emis Ordinul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 895/2016 pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecție și certificare, de aprobare a organismelor de inspecție și certificare/organismelor de control și de supraveghere a activităților organismelor de control, în agricultura ecologică, care nu a cuprins o prevedere foarte importantă care se aplică deja la nivelul UE și care avantajează fermierii în accesarea fondurilor europene și a subvențiilor, și nu în risipirea banilor europeni.


"Dacă în urma analizelor asupra probelor de sol, plante și din produsele agroalimentare ecologice se identifică prezența substanțelor care nu sunt incluse în anexele nr. I și II ale Regulamentului CE nr. 889/2008 iar organismul de inspecție și certificare constată că aceasta se datorează contaminării accidentale și nu provine din încălcarea legislației în vigoare cu privire la agricultura ecologică se aplică sancțiunea de declasare a produsului și, eventual, terenului, fără ca fermierul să fie nevoit să suporte penalități/sancțiuni din partea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)", au explicat inițiatorii propunerii legislative. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 08 Martie 2017
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Pagina a fost generata in 0.5831 secunde