"Exploatarea gazelor de șist nu e un pericol pentru turismul de pe litoral!"

1550
7
- Domnule Mihai Daraban, Parlamentul European e de acord cu exploatarea gazelor de șist din țările UE?

- Parlamentul European a respins propunerile pentru un moratoriu asupra extracției gazelor de șist în Uniunea Europeană, dar consideră că e nevoie de prudență. Fiecare stat membru are dreptul să decidă dacă va exploata gazele de șist, conform rezoluției Comitetului de Energie.

- De ce insistă România pe acest gen de exploatări? E singura țară interesată de gazele de șist?

- Unele state, precum Franța și Bulgaria au interzis deja exploatarea gazelor de șist. În schimb, Polonia a continuat să foreze, în ciuda obiecțiilor ridicate de câțiva euro-parlamentari. România stă pe o rezervă uriașă de gaze de șist, care au atras atenția marilor companii energetice americane.

- Ce impact ar putea să aibă exploatarea gazelor de șist asupra mediului, din Dobrogea?

- Trebuie precizat că exploatarea gazelor de șist în Dobrogea s-ar putea realiza peste un interval de trei - cinci ani, timp în care ar trebui realizate studii și lucrări de explorare. Trebuie evaluate rezervele de gaze existente și dacă se justifică exploatarea comercială. Dacă rezultatul va fi pozitiv, din motive tehnice, sondele de forare vor fi amplasate la o distanță de cel puțin 8 km perpendicular pe axa țărmului Mării Negre. Deci vorbim de o zonă situată dincolo de Mangalia, de Costinești, de toate stațiunile turistice din zona sudică. Exploatarea gazelor de șist va însemna un preț mai mic al gazelor, inclusiv pentru populație, deoarece producția de aici va intra în sectorul producției interne de gaz. Totodată, am putea să devenim independenți de gazul din import.

- Locuitorii din Mangalia, Costinești și Limanu sunt chemați să își exprime părerea cu privire la exploatarea gazelor de șist, în cadrul unui referendum care va avea loc chiar în ziua alegerilor parlamentare din 9 decembrie. Ce părere aveți?

- Consider că acest demers politic nu este oportun acum. Sunt foarte multe aspecte pe care oamenii trebuie să le cunoască înainte a participa la referendum: riscurile reale, cum pot fi evitate, dar și oportunitățile concretizate în noi locuri de muncă, prețul mult mai redus al gazelor etc. Am organizat, pe parcursul verii, două întâlniri tematice, la Constanța și la Mangalia. Din păcate, nu a participat nimeni din partea Primăriei sau a Consiliului Municipal Mangalia. Referendumul nu poate obliga firma Chevron să își stopeze inițiativa din punct de vedere legal, însă poate fi o lovitură de imagine pentru Constanța în ceea ce privește intențiile investitorilor străini.

- Credeți că imaginea României în rândul potențialilor investitori are de suferit?

- Suntem îngrijorați de semnalul negativ pe care acest referendum îl transmite potențialilor investitori. Vor considera că nu sunt bine veniți în România și, în special, în județul nostru.

- Cetățenii sunt chemați să se pronunțe cu "Da" sau "Nu" la întrebarea: "Sunteți de acord cu riscul de afectare a pânzei freatice și turismului pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia, în urma exploatării gazelor de șist din sudul litoralului? Cum apreciați întrebarea?"

- Consider că modul în care a fost formulată este mai mult decât tendențios și indică intenția vădită de a se obține un vot negativ din partea populației. Normal că oamenii vor răspunde cu "nu". Cine să voteze că e de acord cu "riscul", dacă nu-l cunoaște exact? Ar fi fost de așteptat ca administrația publică locală să organizeze o campanie de informare corectă și completă a populației și cel puțin o dezbatere publică pe acest subiect. Dar ca lucrurile să fie înțelese mai bine, imaginați-vă că Inchiziția ar fi organizat, pe timpul lui Nicolaus Copernic și Galileo Galilei, un referendum cu următoarea întrebare: "Sunteți de acord cu acești eretici care susțin, împotriva învățăturii Sfintei Biserici, că Soarele se află în centrul sistemului nostru solar, iar Pământul se rotește în jurul lui?" Vă puteți lesne imagina rezultatul consultării populației neștiutoare de carte și neinformate din acele vremuri.

- Care este opinia dumneavoastră: aceste exploatări vor afecta turismul?

- Eu sunt convins că exploatarea gazelor de șist nu va afecta turismul, pentru simplul motiv că nu se va realiza în zonele litorale. Am văzut un așa-zis ecologist care, la o televiziune locală, vorbea de sonde pe plajă și alte pericole inventate. Din păcate, nu a existat și un specialist în domeniu, care să explice cum stau lucrurile, în realitate. Nu există alte pericole de poluare, așa cum descriu unii ecologiști, suplimentare celor ce există la orice exploatări "clasice" ale petrolului și gazelor naturale. Temerile pe această temă au la bază o politizare excesivă, periculoasă, a acestui subiect și declarațiile fără fundament din partea unor politicieni. Dacă, totuși, se vor realiza prospecțiunile și vom fi în faza începerii exploatării gazelor de șist în județul nostru, CCINA se va afla în avangarda celor ce vor solicita public res-pectarea cu strictețe a tuturor reglementărilor în vigoare și luarea tuturor măsurilor de precauție pentru evitarea oricăror riscuri de poluare a apei freatice.

Comentează știrea

europeanu
6 decembrie 2012
intrebarea se pune in felul urmator

cata spaga iti tragi tu darabane pentru aberatiile in legatura cu gazele de sist ? Ce inseamna pomparea a milioane de tone de otravuri in pamantul pe care stam noi ? Nu tu, desteptule !

relu fenechiu
6 decembrie 2012
despre omenie

Nu v-ati saturat sa faceti doar rau poporului asta ? Nu va mai vindeti ba asa usor caci se rasucesc strabunii in morminte !

jjjj
6 decembrie 2012
ALOOOO

TOVARASUL DARABAN, RAPORTEZ: UE cere sa avem in vedere vointa locuitorilor si sa fim PRECAUTI asupra tehnologiei propuse si inca ne-indeajuns testate -citeste, tov. cele 2 Rapoarte ale parlamentului european si apoi da cu presupusul. Nu mai citi ca la PDSR doar ce vrei tu ca esti PENIBIL- informatia circula si pe langa tine. Pozitia ta nu iti da dreptul sa ne jignesti pe toti cei care vrem sa fim informati corect si nu subiectiv, mediul de afaceri trebuie sa respecte atat OMUL cat si MEDIUL. Rusiniiiica si lasa manipularile ieftine ca nu suntem pe vremea inchizitiei comuniste.Adio

Miron
6 decembrie 2012
Unde era specialistul...

De ce-ti dai cu parerea ma prostovane despre ceva unde nu ai competente / cunostinte ?!? Nu-i de ajuns ca esti platit gras pentru ca practic nu faci nimic ??? Vezi-ti dracului de viata ta de mancator de cacat al celor care trec pe la putere !!!

Gicu
13 decembrie 2012
Sunteti rau intentionat

Va stiu si va aparati foarte bine scaunul care sincer nu-l meritati. Si eu sunt un om de afaceri dar nu mi-as vinde romania pentru nimic din lume asa ca va sugerez sa va dati demisia de URGENTA pentru simplu motiv sfidati cetateni din acest judet si mai ales pe cei care vau ales in fruntea CCINA. Am o srpriza pentru dumneavoastra si pentru ce-i care doresc sa va sustina azi 09.12.2012 cetateni din locaritatea Costinesti au spus NU la referendum in prportir de 93% din cei prezenti mai mult de 50%, astfel refendum e VALABIL. Si mai stiti ca AZI IN Constanta_COSTINESTI maine in toata TARA. Cetateni au fost foarte bine informati si au spus NU cu tota RESPONSABILITATEA nu cum de altfel face dumneavoastra fa a fi RESPONSABIL de vietile a peste 700 000 de suflete di judet si a peste 1 000 000 in DOBROGEA. Aveti totus un noroc ati pris pe picior gresit societatea civila dar se va mobiliza si va asigur cas va spune cuvantul si tot ei vor fi care isi va da acordul in speta si POLITUCI dinainte 1990 si de dupa 1990. Traim intr-un stat de drept si democratica MEMBRA CU DREPTURI DEPLINE IN EUROPA si stim foarte bine sa ne apara drepturile , nu avem nevoie de lideri, politicieni fara DISCERNAMANT in a apara intresele fundamentale ale cetatenilor. Va rog din suflet nu mai amarat viata acestor suflșete trecatoare ati facut-o suficient, cobarat in mijlocul lor si nu MAI MINTITI CU NERUSINARE si spuneti ca ati chemat autoritatile , eu am fost acolo si nu mi-at dat voie sa intru cel putin la a doua intalnire la sediul cameri cand anumiti primari au fost invitati pe usa din dos.

Mihai
13 decembrie 2012
cat ati luat?

"Consider că acest demers politic nu este oportun acum". Fiindca v-a scapat de sub control, tie si stapanilor tai de la Chevron. MINCINOS PLATIT

alin
5 ianuarie 2013
pt daraban

ba zdrentoiule ,lua-te-ar draqu de zdreantza ieftina ,du-te-n natia ma.tii ,si exploateaza-le in curtea ma.tii care te-a kkt !! lasa-ne pe noi in pace ,cu hotiile si ordinariile tale , jigodie ordinara !!!natia ma.ti de zdreanta jegoasa ,vrei sa te imbogatesti pe sanatatea noastra -n mortii ma.tii de jigodie ieftina !! da-i ma.tii si copiilor tai bolile alea ,nu noua jegosule !!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3837 secunde